Selaa kysymyksiä

Sukupuolikriisi

Hei!

Olen kohta vuoden ajan pohtinut omaa sukupuoltani, ja olen alkanut tulla siihen tulokseen, että saatan olla muunsukupuolinen. Minulle on valjennut, että monet ahdistuksen, masennuksen ja riittämättömyyden tunteeni ovat juontuneet mm. siitä, etten koe olevani nainen enkä mieskään, vaikken tosin aikaisemmin kyennyt paikallistamaan tai sanallistamaan näitä tuntemuksia. Koen tällä hetkellä kuitenkin paljon epäilystä siitä, olenko ”tarpeeksi” muunsukupuolinen kertoakseni siitä muille, esimerkiksi perheelleni, huolimatta vahvoista kuulumattomuuden tuntemuksistani miehen tai naisen sukupuoleen; huolimatta siitä, että alan aina itkemään kun vain kuvittelenkin kertovani asiasta vanhemmilleni.

Pelkään sukupuolen kokemukseni takia ihmisten ajattelevan, että minussa on jotain vikana, että minulla on psykologinen ongelma. Pelkään myös sitä, että he ovat oikeassa, vaikka näköjään eräät historialliset ja jopa biologiset seikat osoittavatkin, että mies/nainen-jako ei ole niin pätevä ja universaali mitä yleisesti ajatellaan. Mietin jatkuvasti silti sitä, pystyisinkö välttämään kertomisen muille ja elää silti tyydyttävää elämää. Vaikka muunsukupuolisuuden hoksaaminen on tuonut minulle jonkin verran helpotusta, tunnen silti olevani jotenkin jumissa. Neuvoja?

Hei

Kerrot että muunsukupuolisuuden hoksaaminen on tuonut sinulle jonkin verran helpotusta, mutta koet olevasi edelleen jumissa. Jos ymmärsin oikein, niin jumi liittyy siihen että tarvitset, niin kuin jokainen miestä, sellaista peilausta ympäriltämme muilta ihmisiltä, jossa tunnistamme itsellemme tärkeimpiä asioita. Jyrkän sukupuolidikotomian varjoon jää todennäköisesti hyvin suuri joukko ihmisiä, jotka eivät löydä kotiaan jaon kummaltakaan puolelta. Kuitenkin tuo jako tulee niin monessa yhteydessä vastaan.

Pelkäät psykologisoivia ja patologisoivia reaktioita, jos otat havaintosi muunsukupuolisuudestasi puheeksi. Ymmärrettävä pelko, koska osa ihmisistähän reagoi edelleen noin. Alat aina itkemään kun vain kuvittelet että kertoisit asiasta vanhemmillesi. Huomaan miettiväni mitä silloin mahdat itkeä? Ajatteletko heidän reaktioitaan? Vai sitä että vihdoinkin voisit tulla heidän eteensä omana itsenäsi? Mitä muuta surua siinä kosketetaan?

Kyllähän sitä voi elää elämäänsä muunsukupuolisena ilman että sitä kenenkään kanssa erikseen ottaa puheeksi. Silloin toki joutuu ohittamaan suuren osan ympäristön palautteista ja reaktioista itseensä. Olisiko elämä hieman helpompaa, jos lähipiirissä olisi edes muutama ihminen, joiden seurassa kokisit olevasi oma itsesi ilman pelkoa sovittamisesta jyrkkään mies/nainen jakoon. Siinä kannattaa tutkailla sosiaalista verkostoaan ja tunnistaa ne ihmiset, joiden reaktiot olisivat todennäköisemmin sinut sellaisenaan vastaanottavaisia. Lisäksi voisi olla hyvä löytää vertaistukea. Sinuiksi palvelulla on Sinuiksi-chat transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville (joiden osuus keskustelijoista on huomattava) seuraavan kerran 25.4., 30.5. ja 27.6. klo 18-20. Liveryhmiin osallistuminen on helppoa. Voit kirjautua Tukinetiin omalla anonyymillä käyttäjätunnuksella, kun olet täyttänyt lyhyen rekisteröitymislomakkeen. Saat käyttäjätunnuksen heti käyttöösi lähetettyäsi lomakkeen: https://www.tukinet.net/rekisteroityminen.tmpl. Setan Transtukipisteellä on ryhmätoimintaa myös nimenomaan muunsukupuolisille, ks. transtukipiste.fi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys