Selaa kysymyksiä

Kysyttävää aseksuaalisuudesta

Epäilen aseksuaalisuuttani. En ole koskaan ollut parisuhteessa, enkä harrastanut seksiä. Olen varsin tunteellinen ihminen, joten suhteen fyysistä puolta ajatellessani parisuhdekin saattaa tuntua ahdistavalta. Voisiko aseksuaalisuus johtua mahdollisesti omasta epävarmuudesta tai itseinhosta omaa kehoa kohtaan?
Seksi vaikuttaa minusta mielenkiintoiselta, mutta ajatellessani itseni siihen kohdalle koen sen kuvottavaksi. Alastomuus on minulle epämiellyttävä asia, enkä kiihotu siitä. Alastomat ihmiset eivät ole mielestäni hyvännäköisiä, vain enemmänkin ällöttäviä. En uskalla puhua muille asiasta, koska pelkäisin että minua pidettäisiin lapsellisena tai naiivina. Voisin kuvitella itseni helposti romanttiseen suhteeseen sekä miehen että naisen kanssa, ja minulle läheisyys on miellyttävä asia mutta vain omilla ehdoillani, enkä aina voi vaikuttaa siihen, jos tilanne saakin minut ahdistumaan. Ajatus joistain seksuaalisista tilanteista voi olla mielestäni mielenkiintoinen, mutta samalla ajatus saattaa ahdistaa. Toisinaan tuntuu, että minussa on jotakin vikana. En uskalla määrittää itseäni aseksuaaliksi, sillä ajattelen, että ehkä tämä on vain vaihe ja myöhemmin kasvan 'normaaliksi' niin kuin muut. Haluaisin olla avoimesti aseksuaali, mutta samalla mietityttää voinko olla 100% varma jos en ole koskaan kokeillut seksiä kenenkään kanssa. Tämä epävarmuus on jatkuva rasite, ja haluaisin vain olla varma itsestäni. Luulen kuitenkin, että joudun odottamaan pari vuotta ennen kuin saan tietää olenko varmasti aseksuaali. Saatan pitää ihmistä fyysisesti viehättävänä, mutten ajattele ketään seksikkäänä. Voinko olla aseksuaali kaikesta tästä huolimatta?
Pelkään tulla ulos kaapista, jos myöhemmin toteankin, että olen seksuaali, mutten kuitenkaan kestä epävarmuutta. Mitä voisin tehdä asialle?

Hei
Pohdit omaa seksuaalista identiteettiäsi. OIet vakavasti miettinyt sitä, oletko mahdollisesti aseksuaali. Sinua kuitenkin pohdituttaa, että kyseessä voisikin olla epävarmuus tai omaan kehoon kohdistuva itseinho. Alastomuus on sinulle epämiellyttävä asia etkä kiihotu siitä. Ajatus seksuaalisista tilanteista on toisaalta mielenkiintoinen ja toisaalta se tuntuu ahdistavalta tai kuvottavalta. Kerrot olevasi tunteellinen ihminen ja voisit kuvitella itsesi romanttiseen suhteeseen miehen tai naisen kanssa.

Huomaan pohtivani sitä, että sekä alastomuus että fyysinen seksuaalisuus herättävät sinussa ahdistusta tai vastenmielisyyttä. Tätä vastenmielisyyden tai ahdistuksen merkitystä olisi varmaan hyvä hieman tutkailla. Mistä siinä voisi olla kyse. Viestistäsi ei käy ilmi ikääsi. Mainitset kuitenkin epävarmuuden ja itseinhon omaa kehoasi kohtaan. Miten kauan olet sitä kokenut ja mistä siinä on kyse? Millä tavoin koet kehosi vastenmielisenä? Oletko keskustellut siitä kenenkään kanssa?

Olen ymmärtänyt niin että aseksuaalisuus olisi neutraalisuutta suhteessa seksuaalisuuteen, eli fyysinen seksuaalisuus ei herätä sen paremmin kiinnostusta kuin vastenmielisyyttäkään. Aseksuaaleista osa voi olla seksikontaktissa eikä siihen yleensä liity omaan kehoon liittyvää itseinhoa.

Voisikin olla hyvä, että hakeutuisit joko seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin vastaanotolle voidaksesi rauhassa keskustella omista tuntemuksistasi. Kyse voi todellakin olla ohimenevästä vaiheesta tai sitten todellakin siitä, että olet aidosti aseksuaali ja tuo alastomaan kehoon liittyvä vastenmielisyys on siitä riippumaton ilmiö.

Jos asun pääkaupunkiseudulla, niin voin suositella Sexpo-säätiön ilmaista seksuaalineuvontaa, ks: sexpo.fi/neuvonta. Sieltä pystytään kertomaan myös muualla Suomessa toimivista seksuaalineuvojista ja -terapeuteista. Seksuaalineuvojien ja terapeuttien yhteystietoja löytyy myös osoitteesta seksologinenseura.fi kohdasta asiantuntiajat.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys