Selaa kysymyksiä

Kaapista ulos muunsukupuolisena

Hei! olen 19-vuotias muunsukupuolinen henkilö, ja mietin miten kertoa siskolleni sukupuolestani. Kaverini ja psykiatrini tietävät ja käyttävät minusta haluamaani nimeä ja termejä, olen myös kertonut äidilleni, ja hänen rektionsa oli enimmäkseen positiivinen, muttei hän käytä minusta uutta nimeäni ja kutsuu yhä syntymässä määritellyn sukupuolen mukaan, mikä on masentavaa.
Haluaisin kertoa siskolleni (16v) toivossa että kun kaikki perheenjäsenet tietävät, äitikin alkaisi kutsumaan oikealla nimellä, mutta en tiedä kuinka ottaa asiaa puheeksi tai miten toimia, jos siskoni reaktio on negatiivinen. Vinkkejä?

Hei
Pohdit miten kertoa 16v siskollesi siitä, että olet muunsukupuolinen. Arvelet että asian kertominen siskolle helpottaisi sitä, että äitisi alkaisi kutsua sinua oikealla nimellä. Kertomisen esteenä on ollut pelkosi, että siskosi voisi reagoida kielteisesti.

Mitä arvelet siskosi ajattelevan sinusta nykyisin? Millainen suhde teillä on ollut? Mitä edustat hänelle? Olisiko hän huomannut sinussa joitakin muutoksia viime vuosina? Itse ajattelen että olisi todella reilua, että kerrot hänelle rehellisesti prosessistasi. Jossain vaiheessahan hän saa sen kuitenkin tietoonsa. 16v iässä hänellä on jo tarpeeksi edellytyksiä perehtyä asiaan. Voit kirjoittaa hänelle kirjeen, jossa voit kertoa yksityiskohtaisemmin siitä mistä kaikesta sinun kohdallasi on ollut kyse, kun olet todennut olevasi muunsukupuolinen. Kirje on siitä hyvä, että se antaisi siskollesi aikaa syventyä asiaan omassa rauhassa ja lukea sitä uudestaan.

Voi olla, että tieto on hänelle pettymys. Ehkäpä hän toivoisi, että perheessä kaikki olisivat ”mahdollisimman normaaleja”, niin että hänen ei ”tarvitsisi hävetä perhettään”. Osalle nuorista sulautuminen enemmistön ehtoihin tuo turvaa. Osalle taas yksilöllisyyden arvostus on tärkeämpää, ja silloin sinun muunsukupuolisuutesi voisi olla hieno juttu. Reaktio voi olla myös jotain aivan muuta. Sinun olisi hyvä kertoa äidille, että otat asian esille, niin että hän osaa varautua siskosi reaktioihin. Prosessi voi olla helppo, hieman haasteellinen tai haasteellinen. Kertomisen jälkeen kaikilla teillä on samat perustiedot, josta ajan kanssa ja monien keskustelujen kautta pääsette eteenpäin. Siskollesi voit antaa luettavaksi Transtukipisteen lyhyen artikkelin muunsukupuolisuudesta: http://transtukipiste.fi/muunsukupuolisuus/

Kerrot että äitisi kutsuu sinua edelleen sillä nimellä, joka sinulle annettiin pian syntymän jälkeen. Voi olla, että syynä on halu suojella siskoasi tältä tiedolta, jonka kertomista mietit. Varmasti uuden nimesi käyttöönotto helpottuu, kun siskosikin on kartalla asioista. Senkin jälkeen on hyvä varautua, että ainakin silloin tällöin kuulet äitisi suusta lapsuudenaikaisen nimesi. Ole silloin hänelle armollinen, varsinkin jos hän parhaansa mukaan kuitenkin yrittää käyttää uutta nimeäsi. Vanha nimesi on niin ”syvällä” äitisi muistissa. Hän on vuosikaudet liittänyt sen sinuun. Se tulee suusta refleksinomaisesti. Äitisi joutuu aluksi todella skarppaamaan että vanha refleksi ei käynnisty. Se ei kovin nopeasti korvaudu uudella refleksillä vaan vasta ajan ja harjoittelun myötä. Uskon että vähitellen, askel askeleelta tulet kotonasi kohdatuksi omana itsenäsi ja omalla nimelläsi!

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys