Selaa kysymyksiä

Transsukupuolisuus

Koen itseni mieheksi naisen kehossa. Vanhempani haluavat muuttaa minua heteroksi yms.. Olen kertonut läheisimmille ihmisille asiasta. Vanhempani eivät halua hyväksyä asiaa. Olenko tehnyt jotain väärää, että minun vanhemmat eivät hyväksyisi asiaa?
Voinko tehdä asialle jotakin, että minut hyväksyttäisiin sellaisena kuin olen, etteivät ihmiset muuttaisi minua sellaiseksi kuin toivoisivat?

Hei
On todella surullista, että vanhempasi eivät ole valmiita hyväksymään sinua sellaisena mitä koet olevasi. Tässä tilanteessa sekä sinä että vanhempasi tarvitsette ulkopuolista apua. Sinä sille, että voit saada ymmärrystä ja peilausta omalle sukupuolikokemuksellesi ja vanhempasi sille prosessille mitä oman lapsen muutokset vanhemmissa herättävät.

Kerrot että olet kertonut identiteetistäsi lähimmille ihmisille. Miten muut kuin vanhempasi ovat siihen suhtautuneet? Oletko saanut ymmärrystä? Oletko voinut puhua asiasta jollekin terveydenhuollon työntekijälle tai psykologille. Oletko harkinnut hakeutumista sukupuoli-identiteetin tutkimukseen Helsingin tai Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa (jos olet jo 18v) tai nuorille suunnatuissa tutkimusyksiköissä ko sairaaloiden yhteydessä. Näistä saat tietoa mm. osoitteista trasek.fi ja transtukipiste.fi. Jos sinulla on ollut vakaa käsitys omasta sukupuoli-identiteetistä jo jonkin aikaa, on lääkärin (se voi olla vaikka terveyskeskuslääkäri) velvollisuus kirjoittaa sinulle lähete näihin tutkimuksiin. Tästäkin löytyy lisätietoa trasek.fi sivustolta. Transtukipisteellä on vertaistukiryhmiä, transmiehille, transnaisille ja muunsukupuolisille. Vertaistukiryhmiä löytyy myös mm. Turun Seudun Setasta (tuseta.fi) ja Pirkanmaan Setasta (pirkanmaanseta.fi).

Transtukipisteen sivuilta löytyy nuorille suunnattua tietoa myös siitä, miten asiasta voi kertoa vanhemmille. Sieltä löytyy myös vanhemmille suunnattu tietopaketti. Transtukipisteellä on vanhemmille ja läheisille suunnattuja vertaistukiryhmiä, joissa vanhemmat ja läheiset voivat yhdessä keskustella lapsen sukupuoli-identiteetin muutokseen liittyvistä reaktioistaan ja peloistaan.

Kysyt sitä, oletko tehnyt jotain väärin, kun vanhemmat eivät hyväksy identiteettiäsi miehenä. Kyse ei varmastikaan ole siitä, että olisit tehnyt jotain väärin. Kysymys on useimmiten siitä, että vanhemmat ovat ennättäneet kiintyä lapseensa sellaisena kuin millaisena he ovat häntä tottuneet pitämään. He ovat tulkinneet lastaan omien odotustensa mukaisesti. Sitten kun he kuulevat, että lapsi ei tunnista itseään siitä kuvasta mikä vanhemmilla on hänestä, vanhemmat säikähtävät ja ajattelevat että lapsi on nyt pahasti häiriintynyt ja että hänet täytyy saada järkiinsä. Lapsi on usein piilottanut näkyvistä aika pitkäänkin niitä piirteitä, jotka eivät sovi vanhempien odotuksiin. Siksi lapsen ilmoitus on vanhemmille usein vaikea ottaa vastaan. Vanhemmilla voi olla myös huoli siitä, onko asia nyt varmasti niin kuin lapsi sen kokee. He saattavat pelätä, että lapsi vielä tulisi katumaan mahdollisia sukupuolen korjaustoimia. Monia voi taas pelottaa se, millaiseksi se lapsi, josta heillä on tietty mielikuva, vielä muuttuukaan. Siihen liittyy myös suru luopua siitä tytöstä tai pojasta josta ovat pitäneet huolta ennen kuin he ovat valmiita ottamaan vastaan sen lapsen, joka vastaa hänen omia tuntemuksiaan. Tähän kaikkeen vanhemmat tarvitsevat aikaa ja keskusteluja keskenään ja mielellään joko jonkun terapeutin tai vertaisen kanssa.

Voit kertoa vanhemmillesi, että he voivat soittaa meidän päivystykseen, joka on auki maanantaisin ja torstaisin klo 19-21 numerossa 044 300 2355. Päivystyksen kautta voimme järjestää vanhemmillesi puhelinvartaisen, äidin jolla on transsukupuolinen lapsi ja jonka kanssa he voivat keskustella huolistaan puhelimitse.
Toivottavasti sait tästä ensiapua huoliisi. Ole uudelleen yhteydessä joko puhelinpäivystyksen kautta tai näin netin välistyksellä, jos tarvitset lisää tukea itsellesi tai vanhemmillesi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys