Selaa kysymyksiä

Voiko aseksuaalisuus muuttua?

Olen kolmekymppinen mies. En ole koskaan seurustellut, en harrastanut seksiä enkä edes masturboi. Olen siis pesunkestävä aseksuaali. Asia valkeni minulle vasta noin neljä vuotta sitten. Siihen asti vain elelin miettimättä koko asiaa. Ajoittain tunnen pientä kiihottumista, mutta niin vähän ja hetken aikaa ettei se johda mihinkään. Naisia en ole lähestynyt pitkään aikaan.

Olen asian kanssa aika hyvin sinut, mutta toisinaan mietityttää, että olisiko jotain tehtävissä, koska haluaisin haluta ja jotenkin tuntuu siltä, että minusta voisi seksuaalisuutta löytyäkin.

Olen miettinyt ajan varaamista seksuaaliterapeutilta/muulta seksologilta. Onko olemassa mitään "keinoja" asian korjaamiseksi? Onko aseksuaaleja koskaan "parannettu"?

Hei
Haluaisit haluta seksiä. Ajoittain olet kokenut pientä kiihottumista, mutta se on ollut vähäistä ja lyhytkestoista. Et ole seurustellut, et harrastanut seksiä etkä itsetyydytystä. Olet ollut asian kanssa aika sujut, mutta mietit että josko sittenkin voisit vielä kiihottua ja nauttia seksistä. Kysyt, onko aslan ”korjaamiseksi”.

Kun sinulla on nyt halu tutkia omaa seksuaalisuuttasi niin muutama käynti seksuaaliterapeutilla vaikuttaa hyvin perustellulta. Käynnit kannattaa ottaa pikemminkin asian tutkailuna kuin ”parantamisena”. Seksuaalinen kiihottuminen ja halu koostuvat monista osatekijöistä: visuaalinen ärsyke, fyysinen itse tuotettu tai toisen tuottama kosketus erogeenisille alueille, emotionaalinen läheisyys, katsekontakti, sisäinen mielikuva, sisäinen kehollinen tuntemus jne. Halulle ja kiihottumiselle on olemassa myös sitä lamauttavia tekijöitä joiden vuoksi seksi voi herättää vastenmielisyyttä. Tällaisia voivat olla aiemmat kielteiset kokemukset, pelot, kiellot, sairaudet, luottamuksen puute jne. Jos haluat tutkailla seksuaalisen halun ja kiihottumisen mahdollisuuksia itsessäsi, niin voisit aluksi palauttaa mieleesi ne hetket, jolloin koit pientä kiihottumista. Mistä silloin oli kyse, mikä käynnisti kiihottumisen ja miltä se silloin tuntui? Entä onko sinulla ollut koskaan fantasiaa, joka olisi herättänyt seksuaalista kiihottumista. Toisekseen voit tutkailla sitä, oletko joskus kokenut jotain sellaista seksuaalisuuteen liittyvää, mikä olisi johtanut siihen, että sen jälkeen olisit ikään kuin suojautunut seksuaalisuudelta.

Aseksuaalisuutta ei tule pitää ”korjattavana” sairautena vaan yksilöllisenä, todennäköisesti synnynnäisenä, ominaisuutena. Kyse ei ole vastenmielisyydestä seksuaalisuutta kohtaan vaan siitä että ei tunnista itsessään seksuaalista virettä toisia kohtaan. Joillakin se ilmenee niin että he eivät juuri koskaan kiihotu merkittävästi mistään, heillä ei ole seksiä tai itsetyydytystä. Osalla voi olla itsetyydytystä ja he voivat olla jopa seksissä, eli saavat erektion tai kostuvat, ja voivat saada orgasmin, mutta eivät juurikaan nauti siitä. Olennaista on, että toiset ihmiset eivät herätä seksuaalista halua heissä.

Me ihmiset olemme aina yksilöllisiä variaatioita, emme minkään ryhmän edustajia. Lisäksi ihmisen seksuaaliset halut ja suuntautuminen eivät kaikilla ole ”kiveen hakattuja”. Näin ollen etukäteen on mahdotonta sanoa, voisiko sinun toiveesi seksuaalisen halun syntymisestä ja siitä nauttimisesta joskus toteutua. Jos asia edelleen pohdituttaa sinua, niin käynti seksuaaliterapeutin vastaanotolla voi selkiyttää näköalojasi.

Aseksuaalisuuden tai seksuaalisen halun vähäisyyden ei tarvitse olla este romanttiselle parisuhteelle, edellyttäen että kokee romanttista ihastumista johonkin ihmiseen. Toki parisuhteen toimivuuden kannalta silloin on tarpeen, että kumppani ymmärtää ja hyväksyy että toisella ei ole juurikaan seksuaalista halua ja tulee sen kanssa toimeen. Helpoiten se onnistunee silloin, kun molemmilla on alhainen tai olematon seksuaalinen virittyminen toiseen ihmiseen.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys