Selaa kysymyksiä

Ulos kaapista aikuisena

Hei!
Olen 58-vuotias transvestiitti. Puolisoni tietää asian ja hyväksyy sen. Samoin ystävät Setan piirissä tietävät, toki oikea henkilöllisyyteni pysyy piilossa siellä. Kukaan muu ei tiedä ja ongelmana onkin, miten tulla ulos kaapista siten, etten menetä kasvojani ja mainettani taloyhtiössämme ja monissa muissa paikoissa, joissa olen mukana. Haluan olla nainen enemmän kuin mitä nyt pystyn.

Hei
Voidaksesi olla enemmän nainen kuin mitä nyt pystyt, haluaisit tulla kaapista muillekin kuin puolisolle ja ystäville Setan piiristä. Pelkäät kasvojen menettämistä mm. taloyhtiössänne.

Ulos tulossa ihmisillä näyttää olevan kaksi toisistaan erilaista tapaa: jutkut leväyttävät ovet kerralla auki joka suuntaan ja osa taas etenee vähitellen kohta kohdalta. Edellinen omalla tavallaan helpottava mutta voi olla myös hyvin pelottava, kun ei pysty mitenkään varmistamaan, miten viesti menee perille ja miten se ymmärretään. Jälkimmäinen on aluksi työläämpi, mutta silloin sitä voi paremmin hallita. Arvelen että sinulle soveltuu paremmin tämä jälkimmäinen tapa.

Vähittäinen ulostulo on turvallista aloittaa sellaisten ihmisten parissa, jotka tuntee verrattain hyvin ja joihin voi luottaa. Silloin esteenä on usein vain oma rohkeuden puute ja ehkäpä omat häpeän tunteet, joita asiasta on aiemmin kantanut. Ulostulo on parasta lääkettä häpeää vastaan silloin kun se tehdään hallitusti. Voisitteko kutsua kylään jonkun teille melko läheisen tuttava- tai sukulaispariskunnan. Kun he ovat kylässä voisitte esitellä valokuvia, joissa sinä olet naiseksi pukeutunut, ja kysyä ”Tunnetteko kuka kuvassa on?” Seuraavan kerran voisit ehkä jo esiintyä naiseksi somistautuneena. Monille ystävistänne tällainen ulostulo voi olla todella piristävä tapahtuma ja avata mahdollisuuksia entistä syvällisempiin keskusteluihin. Vähitellen voisitte kasvattaa niiden ystävien joukkoa, jotka saavat tutustua sinun tähänkin puoleesi. Kun ”plakkarissa” on riittävästi läheisiä ihmisiä, jotka suhtautuvat naiselliseen puoleesi ja sen ilmentämiseen myönteisesti tai neutraalisti, niin sen jälkeen joidenkin mahdollisesti kielteiset reaktiot on helpompi pitää kyseisen ihmisen ymmärryskyvyn rajoittuneisuutena ja ennakkoluuloisuutena eikä niitä tarvitse ottaa itseensä. Eri asia on, jos joku lähtee kiusaamaan transvestisuuden takia sinua ja puolisoasi. Silloin kiusaamiseen on hyvä puuttua välittömästi ja siihen voi pyytää tarvittaessa neuvoa vaikkapa Setasta tai Sinuiksi palvelusta.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys