Selaa kysymyksiä

Haluaisin olla poika

Hei! Oon 17 vuotias tyttö, mulla on pitkään ollu fiilis et haluaisin olla poika. Mua ahistaa tää et oon väärässä kehossa missä en haluaisi olla.

Ylä-asteella mulla oli ulkonäköpaineita ku en ollu yhtä hoikka kuin muut tytöt. Lopetin viiltelyn kun löysin tän poikamaisen tyylin (poikamaiset vaatteet, lyhyet hiukset jne.). Oon jonkin verran saanut palautetta tästä tyylistä mutta en oo välittäny, tää poikamainen tyyli on auttanu mua hyväksymään itseni sellaisena ku oon.

Oon kiinnostunu pojista, mutta... Nyt pari päivää oon miettiny et tykkään myös tytöistäkin. Tää on niin hämmentävää ku en oo ikinä ajatellu tällaisia asioita.

Oon kertonu parille kaverille, etsivä nuorisotyöntekijälle ja seurakunnan nuorisotyönohjaajalle tästä.

Hei
Olet löytänyt itsestäsi poikamaiset piirteet ja tyylin ja viihdyt niissä hyvin. Ulkonäköpaineet katosivat ja viiltely päättyi. Nyt mietit omaa seksuaalista suuntautumistasi. Tähän asti olet tykännyt pojista ja nyt olet huomannut tykkääväsi myös tytöistä. Olet hämmentynyt. Tällaiset murrokset ovat varmasti hämmentäviä, kun aiemmin itsestään selvänä pitämänsä asiat eivät sitä enää ole. Olet toiminut todella viisaasti, kun olet puhunut havainnoistasi nuorisotyöntekijän ja seurakunnan nuoriso-ohjaajan kanssa. Miten he ovat asian ottaneet? Koetko että sinut ja hämmennyksesi on otettu riittävän vakavasti. Toivottavasti voit ja jaksat avoimesti pohtia ääneen heidän kansaan tuntemuksistasi ilman painetta löytää niille yhtä oikeaa ja lopullista vastausta.

Sukupuoli-identiteetti ei useinkaan ole täysin joko/tai asia. Naisissa on aina ollut eri asteisesti miehisiä piirteitä ja miehissä naisellisina pidettyjä piirteitä. Se miten voimakkaasti näitä vastakkaisen sukupuolen piirteitä kullakin on, vaihtelee suuresti. Joillakin vastakkaisen sukupuolen piirteet voivat olla psyykkisesti hallitsevia (=transsukupuolisuus) ja joillakin ne voi olla aikalailla yhtä voimakkaita ilman ristiriidan kokemusta (=androgynia) ja jotkut kokevat että mies/nainen jako tuntuu itselle vieraalta (=muunskupuolisuus). Joillakin taas vastakkaisen sukupuolen olemus pyrkii esiin vain aika-ajoin (=transvestisuus). On ruvettu käyttämään myös termejä transmaskuliinisuus, silloin kun syntymässä tytöksi määritelty kokee itsensä enemmän pojaksi kuin tytöksi ja transfeminiinisyys silloin kun syntymässä pojaksi määritelty kokee itsensä enemmän tytöksi kuin pojaksi. Eli sukupuoleen liittyy monia eri vaihtoehtoja. Tähän kaikkeen vaikuttaa vielä se, millaisia odotuksia ympäristö asettaa tytöille ja pojille, eli millainen tytön pitäisi olla ja millainen pojan tulisi olla. Nämä odotukset ja vaatimukset ovat edelleen liian ahtaita ja se aiheuttaa monille ulkonäköpaineita ja ahdistusta. Silloin kun kyse on transsukupuolisuudesta tai muunsukupuolisuudesta niin monilla siihen on liittynyt pitkäaikainen sisäinen ristiriita oman sukupuolikokemuksen ja kehon välillä. Se on usein hyvin rakas kokemus ja on tärkeää, että sen kanssa ei jää yksin. Jos ristiriita on kestänyt useamman vuoden, kannattaa harkita hakeutumista sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin. Niistä saat tietoa osoitteista trasek.fi ja transtukipiste.fi.

Seksuaalinen suuntautuminenkaan ei ole joko/tai juttu. Enemmistöllä ihmisistä on seksuaalisesti kiinnostunut pääasiassa vastakkaiseen sukupuoleen kuuluvista. Monilla heistä on kuitenkin eri asteisesti romanttisia, eroottisia tai seksuaalisia tuntemuksia myös samaa sukupuolta oleviin. Niitä tuntemuksia voi tulla jossain tietyssä elämänvaiheessa tai ne voi olla pysyviä. Noin 5-10 %:lla seksuaalinen ja romanttinen kiinnostus kohdistuu samaa sukupuolta oleviin mutta osalla heistä on ainakin aika-ajoin kiinnostusta myös vastakkaista sukupuolta oleviin. Siinä välimaastossa on biseksuaalit, jotka tunnistavat selkeästi kiinnostusta sekä miehiin että naisiin ja panseksuaalit, jotka tunnistavat seksuaalista/eroottista kiinnostusta ihmisiin olivat ne sitten miehiä, naisia tai muunsukupuolisia. Moni sanookin, että ihastuu ihmiseen, ei sukupuoleen.

Yksilön sukupuoli-identiteetin ja seksuaali-identiteetin kehitys voi olla hyvin monivaiheinen ennen kuin se omalta tuntuva olotila ja sen määrittely lopulta löytyy. Se on monille välillä ahdistavaa, kun ei ole täyttä varmuutta mistä on kyse. On tärkeää, että voit kertoa tuntemuksistasi ja pohdinnoistasi aikuiselle, joka osaa kuunnella ja ottaa asian vakavasti. On myös tärkeää, että sinun ei tarvitse hävetä omaa sukupuolikokemustasi eikä seksuaalista kiinnostustasi. Toivottavasti olet sellaisessa ympäristössä (koti, koulu ja kaverit), jossa sinulla on lupa olla juuri sellainen kuin olet ilman pelkoa kiusaamisesta. Jos esimerkiksi koulussa esiintyy kiusaamista, tulee opettajien ja kuraattorien puuttua siihen heti.

Kun pohdit omaa identiteettiäsi, niin on hyvä olla kontaktissa muihin nuoriin, jotka pohtivat samoja juttuja. Näitä nuoria löytyy Setan jäsenjärjestöjen nuorten ryhmistä eri puolilta Suomea. Jäsenjärjestöjen sivustot löytyvät osoitteesta seta.fi. Sinuiksi palvelulla on vertaischatti Sateenkaarinuorille 10.5. ja 17.5. klo 18-20. Liveryhmiin osallistuminen on helppoa. Voit kirjautua Tukinetiin omalla anonyymillä käyttäjätunnuksella, kun olet täyttänyt lyhyen rekisteröitymislomakkeen. Saat käyttäjätunnuksen heti käyttöösi lähetettyäsi lomakkeen: www.tukinet.net/rekisteroityminen.tmpl.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys