Selaa kysymyksiä

Pelko menneisyydestä

Hei. Olen reilu kolmekymppinen mies. Tällä hetkellä elän parisuhteessa naisen kanssa ja meillä on pari pientä lasta. Minua on ruvennut askarruttamaan menneisyyteni ja nykyinen bi-puoleni. Minulla oli parikymppisenä useita irtosuhteita miesten kanssa, mutta nyt olen yrittänyt luopua miesten välisestä kontaktista. Tänä päivänä olen kuitenkin sellaisessa työssä ja elämäntilanteessa, ettei nämä suhteet saisi tulla esille missään tapauksessa. Miten kuuluu varautua tilanteeseen, että jossain vaiheessa kaikki tekemäni paljastuu? Pelkään tilannetta, että joku vanha partneri ottaa yhteyttä ja kertoo koko totuuden. Hirvein tilanne on kiristys tai vanhojen valokuvien esille kaivaminen. En halua kertoa puolisolleni, mutta mietityttää miten ottaa tilanne hallintaan, jos kaapin ovet avataan. Olen muutaman kerran eksynyt parisuhteemme aikana sänkyyn miehen kanssa. En ole ylpeä itsestäni, mutta joku palo sisälläni vetää samaan sukupuoleen. Seksi on tärkeä osa parisuhdetta, mutta tunnen nauttivani siitä enemmän miesten kesken. Rakastan perhettäni yli kaiken enkä halua luopua siitä.

Hei!

Perhe, työ ja niihin liittyvä sosiaalinen asema ovat sinulle ensisijaisen tärkeitä asioita elämässäsi. Rakastat perhettäsi yli kaiken ja toivot että mikään ei pääse vaarantamaan sitä sinulta. Toisaalta olet huomannut, että seksi tuntuu sinusta paremmalta miesten kesken kuin naisen kanssa. Nyt pelkäät, että tästä johtuneet seksikontaktit voisivat joskus tuhota osallisuutesi siinä hyvässä joka ympäröi sinua. Mietit miten varautua siihen, että tämä puoli sinusta paljastuu muille.

Kerrot yrittäneesi luopua miesten välisistä kontakteista, joita on ollut myös avioliiton aikana. Jokin palo on vetänyt sinua samaan sukupuoleen, joten luopuminen näistä kontakteista on ollut varmasti aika-ajoin työlästä. Onkin hyvä miettiä mitä olet niistä kontakteista hakenut ja voitko saada vastaavaa jollain muulla tavoin, parisuhdettasi loukkaamatta. Biseksuaalisuus on monille ilon aihe, kun voi nauttia sekä miesten että naisten erilaisesta eroottisestä läheisyydestä. Toisaalta se tuo monille keskenään ristiriitaisia omiin tarpeisiin liittyviä jännitteitä, joiden hallintaan pelkkä järkeily ei useinkaan riitä.

Miten sitten varautua mahdolliseen asioiden paljastumiseen? Olen tavannut lukuisia pareja, jossa toisen uskottomuus ja/tai homo/biseksuaalisuus on tullut ilmi. Paljastuminen on kummallekin osapuolelle syvä kriisi. Asioista tietämättömälle osapuolelle se on usein shokki, koska hänelle asia tulee yleensä täydellisenä yllätyksenä. Hänelle on valtava pettymys, että häneltä on salattu suhteen ja sen turvallisuuden kannalta keskeisiä asioita. Monet sanovatkin, että pohja putosi elämältä. Paljastuneella taas on huoli omasta sosiaalisesta tulevaisuudesta, merkittävien ihmisten ja heidän arvostuksensa menettämisestä.

Jos asia paljastuu, niin teidän olisi hyvä saada puolisosi kanssa sekä yhdessä että erikseen ammatillista apua. Onhan kyse paitsi teistä kahdesta, myös teidän lapsistanne. Asioiden käsittelyssä kannattaa olla rehellinen. Petetylle jää usein epäilys siitä, onko koko totuus paljastunut. Usein käykin niin, että kertomatta jäänyt osuus asiasta paljastuu. Se yleensä syventää kriisiä entisestään. Biseksuaalisuuden avoin rehellisyyteen perustuva yhteinen käsittely näissä tilanteissa voi mahdollistaa parisuhteen ja perheen yhteisen jatkamisen uudelta rehelliseltä pohjalta.

Homo- ja biseksuaalisuus eivät saisi sinällään johtaa kenenkään sosiaalisen aseman kyseenalaistamiseen. Ihmisen seksuaalinen suuntautuminen on hänen integriteettiinsä, yksityisyyteensä, kuuluva asia, jonka käsittely ei kuulu hänen läheistensä ulkopuolisille henkilöille. Samoin on uskottomuuden laita: se on vain asianosaisten välinen asia, joka ei kuulu ulkopuolisille. Tiedän että on tahoja, jotka ovat valmiita käyttämään kumpaakin toisten vahingoittamiseen. Siksi on tärkeää, että parina pystytte käsittelemään mahdollisesti esiin tulleen asian mahdollisimman hyvin keskenänne yhdessä.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys