Selaa kysymyksiä

Asiallista tietoa fetisismistä

Hei!

Haluaisin saada asiallista tietoa fetisismistä. Tämä tiedontarpeeni on herännyt nykyisessä seurustelusuhteessani, jossa kumppanillani on parikin erilaista fetissiä. Tietynlaisiin vaatekappaleisiin ja tiettyyn kehonosaan/piirteeseen liittyen.

Sinänsä fetissit ovat minulle ihan ok ja kiinnostaviakin, joskin omakohtaisesti outoja. Eniten hämmentää se, miten haltioissaan kumppanini saattaa tarkastella sitä kehonosaa minussa, joka on hänen fetissinsä. Tavallaan se tuntuu imartelevalta, sillä kumppanini selvästi pitää ja nauttii siitä. Toisaalta huomaan välillä kokevani oloni hieman vaivautuneeksi, sillä hetkellisesti saatan tuntea, ettei minulla henkilönä ole siinä tilanteessa väliä, vain sillä kehonosallani. Esim. seksissä haluaisin kokea olevani haluttava, enkä vain, että tämä yksi piirre minussa on haluttavaa/kiihottavaa.

Olen jonkin verran fetisseistä lukenut netistä, mutta mielelläni kuulisin lisää tai ottaisin vastaan asiallisia linkkejä. Mietityttää myös se, mistä fetissit saavat alkunsa?

Hei

Seksuaaliset fetissit kehittyvät osalle ihmisistä hyvin varhain koetuista voimasta mielihyvää tai kiihottumista herättävistä kokemuksista, joihin liittyy esim. jokin vaate, materiaali tai kehon osa. Osalle fetissit kehittyvät murrosiässä tai sen jälkeen esimerkiksi itsetyydytystilanteisiin ja siinä käytettyyn kuvastoon liittyen. Fetissin näkeminen tai koskettaminen palauttaa mieleen tämän näin kehittyneen kiihottavan kokemuksen. Osalla fetissit pysyvät hyvin lähellä alkuperäistä kokemusta, osalla fetissien kirjo voi kehittyä uusien kokemusten etsimisen myötä. Fetissiä voisi kuvata kiihottumisen ankkuriksi, jonka avulla ihminen irrottautuu muusta ympäristöstä ja voi keskittyä mielihyväkokemukseen. Vastaavasti monilla on jokin mielifantasia, jota käyttää itsetyydytyksen yhteydessä varmistaakseen kiihottumisen ja laukeamisen.

Parisuhteessa tapahtuu usein se, mistä kerrot: kumppanista tuntuu että toisen fetissiin liittyvässä kiihottumisessa itse jää ulkopuoliseksi. Se on hyvin ymmärrettävää, sillä onhan toisen huomio kiihottumisessa kohdentunut hänelle tuttuun rajattuun ja tuttuun kohteeseen. Se ei ole kuitenkaan koko totuus asiasta. Kumppanin läsnäololla on todennäköisesti hyvin merkittävä rooli, koska fetissi on toiselle hyvin henkilökohtainen osa seksuaalisuutta ja sen näyttäminen kumppanille todennäköisesti tuottaa erityistä mielihyvää. Siinä hän on seksuaalisesti alastomimmillaan. Miten sitten voisi vähentää omaa ulkopuolisuuden tunnettaan näissä tilanteissa. Siinä voisi auttaa sen toteaminen, että vaikka toisen fokus on rajatussa kohteessa, hänellä on samaan aikaan tietoisuus kumppanin läsnäolosta ja omasta seksuaalisesta alastomuudestaan tämän lähellä, eli sen tajuamisella, että läsnäolollani tässä on toiselle valtava merkitys. Parisuhteen seksuaalisuus ei saisi kuitenkaan mennä vain toisen ehdoilla. Kummankin tarpeille ja niiden ilmaisulle tulee olla riittävästi tilaa ja aktiivista huomioonottamista.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys