Selaa kysymyksiä

Ulostulo vanhemmille 14-vuotiaana

Hei!
Olen 14-vuotias lesbo ja haluaisin kysyä, kuinka voin tulla vanhemmilleni kaapista ulos!!
Minulla on vuotta nuorempi tyttöystävä ja haluaisin esitellä tämän ensiviikolla vanhemmilleni, mutta pelkään että vanhempani ajaisivat minut pois kotoa tai vastaavaa, vaikka molemmat sanovat että hyväksyvät minut minkälaisena tahansa.

Hei

Silloin kun nuoren ihmisen seksuaalinen suuntautuminen poikkeaa heteroseksuaalisuudesta tai sukupuolikokemus syntymässä määritellystä sukupuolesta, asian puheeksi ottaminen omien vanhempien kanssa on usein hyvin pelottava asia. Juuri silloin, kun lapsi tarvitsee vanhempiensa tukea ja hyväksyntää, hän joutuukin usein pelkäämään täydellistä hylkäämistä. Normiodotuksista poikkeavan oman seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolikokemuksen tunnistaminen on jo sinällään iso myllerrys. On kohtuutonta, että siihen liittyy vielä hylätyksi tulemisen pelko juuri siellä mistä lapsen tulisi saada turvaa ja tukea.

Vanhempasi ovat sanoneet, että hyväksyvät sinut minkälaisena tahansa. Tämä viittaa siihen, että he haluavat antaa sinulle tilaa kasvaa sellaiseksi kuin mitä syvimmiltäsi olet. Tämä on mielestäni hyvä viesti vanhemmilta. Mietin sitä, mikä saa sinut epäröimään heidän suhtautumistaan siihen, että koet itsesi lesboksi ja että sinulla on siihen liittyen nyt tyttöystävä. Ovatko he kyselleet sinulta mahdollisesta poikaystävästä? Vai ovatko he puhuneet väheksyen tai ihmetellen lesboista ja homoista? Oletko kuullut, minkälaisia odotuksia heillä on sinuun liittyen? Onko niissä jotain, jossa arvelet tuottavasi heille pettymyksen? Vai liittyykö pelkosi tyttöystävääsi, että jostain syystä vanhempasi eivät arvostaisi häntä riittävästi? Kerrot että tyttöystäväsi on sinua vuotta nuorempi. Liittyykö pelkosi siihen, että vanhempiesi mielestä olette liian nuoria aloittamaan seurustelun?

Vanhemmilla on usein automaattiseksi muodostuneita oletuksia ja odotuksia lapsen sukupuoleen ja seksuaalisen suuntautumisen suhteen. Tyypillisiä odotuksia on, että lapsi on sukupuoleltaan se, miksi hänet on lapsena määritelty, ja että hän löytää vastakkaista sukupuolta olevan seurustelukumppanin. Jos näin ei sitten käykään, niin onhan se vanhemmille pysähdyttävä kohta. Osa vanhemmista pääsee sen yli aika nopeasti. He ymmärtävät, että ihastuminen samaa sukupuolta oleviin on yhtä arvokas tunne kuin ihastuminen vastakkaiseen sukupuoleen. Osa saattaa ajatella nuoren kohdalla, että se voi olla ohimenevää, mutta hyväksyy sen myös mahdollisuuden, että se on lapsen pysyvä ominaisuus. He ymmärtävät myös sen, että juuri tässä asiassa heidän hyväksyntänsä on lapselle kaikkein tärkeintä. Samoin osa vanhemmista osaa tukea lastaan, joka kokee, että syntymässä hänelle määritelty sukupuoli tuntuu vieraalta.

Joillekin vanhemmista lapsen homo- tai biseksuaalisuuden hyväksyminen on edelleen vaikeaa. Usein siihen liittyy virheellinen kuva homo- ja biseksuaalisuudesta vääristyneenä seksuaalisuutena ja sairautena. Siihen voi liittyä jonkin uskonnollisen auktoriteetin tuomitseva asennoituminen homo/biseksuaalisuuden toteuttamiseen. Silloin lapsen hyväksyminen sellaisena kuin tämä on, voi olla vaikeaa. Siihen tarvitaan luopumista vanhoista käsityksistä ja uuden ajattelun opettelua. Siihen voi mennä aikaa, mutta sekin on mahdollista.

Joillekin oman lapsen homoseksuaalisuuden hyväksyminen ja hänen tukemisensa voi olla vaikeaa sen takia, että lapseen on liittynyt omia odotuksia esim. kirkkohäiden ja lastenlasten suhteen. Näistä odotuksista luopuminen ja uudenlaisten odotusten rakentuminen vievät usein jonkin aikaa, mutta se on täysin mahdollista. Lainsäädäntöhän mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliiton ensi vuodesta lähtien ja jo nyt samaa sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä suhteensa. Naispareilla myös lasten saaminen on täysin mahdollista.

Osa nuorten lasten vanhemmista saattaa suhtautua väheksyen siihen, että lapsi ilmoittaa olevansa lesbo tai homo. He saattavat ajatella, että lapsi on vielä liian nuori tietämään tällaista asiaa. Osa heistä odottaa ja toivoo että lapsesta tulisi hetero ja siksi ei halua millään tavalla antaa tukea lapsen seurustelulle samaa sukupuolta olevan kanssa. Tällaisen vanhemman olisi kuitenkin hyvä tutustua oikeasti lapseensa ja tämän syvimpiin ajatuksiin ja tunteisiin. Kenenkään seksuaalista suuntatuumista ei voi painostamalla tai väheksymällä ohjata. Silloin, kun lapsi voi avoimesti ilmaista tunteitaan ja tarpeitaan, hän parhaiten löytää itsensä juuri sellaisena mitä hän pohjimmiltaan on.

Miten sitten kertoa 14-vuotiaana lesboudestaan ja tyttöystävästään. Voisi olla viisasta kertoa asiasta ensin jollekin luotettavalle aikuiselle asiasta. Se voi olla kouluterveydenhoitaja tai joku homoseksuaalisuuteen avoimen myönteisesti suhtautuva aikuinen. Heistä voi olla sitten apua, jos vanhemmat suhtautuvat kielteisesti. Vanhemmille voisi olla hyvä kertoa asiasta etukäteen, ennen kuin esittelee tyttöystävän heille. Vanhemmille voisi kertoa joko suullisesti tai kirjeellä/tekstarilla/sähköpostilla asiasta vaikkapa näin: ”Olen tutustunut yhteen aivan ihanaan tyttöön, joka on minua vuotta nuorempi. Hänestä on tullut minulle erittäin rakas ja haluan esitellä hänen teille. Toivon että seurustelumme on teille ok. Olisi hyvä, että voisin seurustella hänen kanssaan avoimesti. Silloin se olisi turvallisempaa meillä kaikille ja te saisitte seurata sitä, mitä minulle oikeasti kuuluu. Silloin voisin kertoa muutenkin avoimesti asoistani.”

Terveisin

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys