Selaa kysymyksiä

Tuntuu että olen täysin hukassa

Olen kolmen lapsen äiti. Heidän isänsä kanssa olin kaksikymmentä vuotta yhdessä. Vuosi sitten uskaltauduin tulemaan kaapista eräälle silloiselle kaverilleni: olen homoseksuaali transmies. Eihän se hyvin mennyt, en jaksa mennä yksityiskohtiin, enkä itseasiassa niitä tiedäkään, mutta kuten sanottua, hän on nyt entinen kaverini.

Meni yli puoli vuotta, kun uskaltauduin vihdoin sanomaan saman aviomiehelleni. Hän kiitti luottamuksesta, sanoi olevansa aina mun tukenani, mitä ikinä tekisinkään, mutta että koska ei itse ole homo, ei koe voivansa jatkaa yhteiseloa minun kanssani. Erosimme siis.

Nyt asun yksin. Minulla ei ole enää parasta kaveria, mulla ei ole enää aviomiestä, jolle itkeä huoliani. Niille yhden käden sormilla laskettaville kavereilleni en uskalla avautua. Kaksi edellistä kertaa olivat niin tuhoisia. En tiedä kuinka selviäisin, jos menettäisin heidätkin. Sukulaiset eivät tiedä, he eivät taida ymmärtää miksi erosimme. Tuntuu että kaikki pitävät minua syyllisenä. Tunnen itseni erittäin huonoksi ihmiseksi.

Nyt olen sitten tilanteessa, jossa tavallaan olen ulkona, tavallaan en, koska en ole kertonut kaikille. En myöskään oikein tiedä mitä mä haluan. Binderiä olen kokeillut, en pidä siitä kuinka kuuma se on. Pelottaa silti masektomia. Huomaan etten oikein enää jaksa huolehtia itsestäni. En usko rehellisesti voivani koskaan saada ihmissuhdetta, joka perustuisi totuudelle. Minut on hylätty kahdesti sen takia mitä olen. En jaksa uskoa, ettei niin tapahtuisi vastakin. Rehellisesti, ellei minulla olisi lapsia, harkitsisin päivieni päättämistä. En vain oikein näe mitään mieltä tässä, olen lähinnä vaivaksi muille, ja paheksunnan kohde, jätinhän mieheni "ilman mitään syytä".

En osaa kuvitella tulevaisuuttani. En oikein näe edes viikkoa eteenpäin. Hävettää tännekin kirjoittaminen. En käsitä mitä mun pitäisi tehdä.

Hei

Viestisi pysäytti minut hiljaiseksi, surulliseksi ja lopulta vihaiseksi. Eihän noin saa tehdä ihmiselle, joka vihdoin uskaltautuu kertomaan siitä mitä syvimmiltään on. Silloinhan, jos milloin, ihminen tarvitsee vastaan tulemista, lämmintä peilausta ja todentamista. Olet avannut oven voidaksesi elää täysin omana itsenäsi. Toistaiseksi vastaanotto on johtanut yksinäisyyden lisääntymiseen ja pelkäät että menetät loputkin kavereistasi. Tunnet itsesi erittäin huonoksi ihmiseksi ja pelkäät että et koskaan voi saada ihmissuhdetta joka perustuisi totuudelle. Tilanteesi on nyt todella tukala. Siitä on päästävä pois.

Nyt olisi äärimmäisen tärkeätä, että et jää yksin. En tiedä missä päin asustat, mutta olisi hyvä, että tavalla tai toisella saisit itsellesi vertaistukea. Tukea sellaiselta ihmiseltä, jolla on oman kokemus transsukupuolisuudesta ja siihen liittyvästä ulostulosta puolisolle ja ystäville. Monilla on ollut näitä hylkäämiskokemuksia, mutta lopulta myös hyväksyvää nähdyksi tulemista. Eli yksi merkittävä apu elämääsi voisi tulla vertaistuen kautta. Sitä voi löytyä mm. transtukipisteen kautta (transtukipiste.fi) tai Setan jäsenjärjestöjen kautta (seta.fi/jasenjarjestot). Valitettavasti nyt kesällä niiden toiminta on tauolla. Sinun kannattaa vierailla myös Trasek ry:n sivuilla (trasek.fi) koska se on transsukupuolisten oma järjestö. Sinuiksi palvelun kautta sinun on mahdollista saada myös ns. puhelinvertainen, jonka kanssa voit puhelimitse keskustella sinulle merkittävistä asioista ja kokemuksista. Puhelinvertaistuesta saat tarkempaa tietoa soittamalla päivystykseemme, joka on avoinna ma ja to klo 19-21 numerossa 044 300 2355.

Muista että sinä et ole huono ihminen! Olet kasvattanut kolme lasta. Olet asettanut heidät itsesi edelle ja nyt heidän kasvettuaan haluaisit tulla ulos omana itsenäsi. Ei ole sinun syysi, että ympäristösi on torjunut sinut. Nyt on hyvä miettiä, löytyykö suvustasi ketään, jolla voisi olla ymmärrystä sukupuolen moninaisuuden suhteen tai ylipäänsä ymmärrystä elämän rikkaudesta ja moninaisuudesta. Miten arvelet lastesi reagoivan siihen, että olet mies? Kertomisessa ei kannata heti sanoa, että olet homoseksuaalinen transmies, koska siinä yhdistyy kaksi monille vaikeaa sanaa. Jos sanot sen sijaan että olet sisälläsi kokenut olevasi mies kaikki nämä vuodet, mutta salannut sen voidaksesi tulla hyväksytyksi ihmisenä, niin ehkäpä se on helpompi ottaa vastaan. Ellei suvusta löydy ketään, johon voisit luottaa, niin mistä löytyisi sellainen ammatillinen apu, jossa voisit suunnitella tulevaisuuttasi? Ellet sellaista keksi niin voit siinäkin hyödyntää meidän päivystystämme. Sinuiksi palvelu voi tarjota 1-5 ilmaista neuvontatapaamista Helsingissä. Niiden aikana voit tarkentaa omaa reittiäsi eteenpäin elämässäsi.

Se, millaisia hoitoja tarvitset ja haluat fyysisen olomuotosi korjaamiseksi, selviää ajan kanssa. Esimerkiksi hormonihoidot ovat auttaneet monia elämässä eteenpäin. Hoitojen mahdollistamiseksi sinun tulisi hakeutua sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin joko Helsingin tai Tampereen yliopistollisen sairaalan puitteissa olevalle poliklinikalle. Ohjeet lähetteen hankkimisesta löytyy trasek.fi sivustolta.

Nyt on se hetki elämässäsi, joka voi mahdollistaa aivan uuden elämäntäyteisen luvun elämässäsi. Se mitä olet varmaan haaveillut. Päästäksesi vähitellen ylös siitä kuopasta, johon olet nyt joutunut, voit käyttää jotain edellä mainituista vaihtoehdoista.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys