Selaa kysymyksiä

Muunsukupuolisuus ja kehoahdistus

Tuttavistani yhä useampi julistaa olevansa muunsukupuolinen, kaikki näistä kertovat perusteeksi etteivät 100% koe olevansa miehiä/naisia tai etteivät halua normien määrittelevän heitä. Itse olen kehoahdistusta kokeva transihminen, ja minun on todella vaikea ymmärtää tai hyväksyä näiden ihmisten identiteettejä tai kaapistatuloja. Monet heistä ovat olleet "ylpeitä" binäärisukupuolen edustajia, äänekkäitä sateenkaarivaikuttajia jopa. En voi olla ajattelematta, että tiukat normit "tekevät" ihmisistä muunsukupuolisia, kun eivät ymmärrä ettei niiden "tarvitse" määritellä ketään. Samalla minusta tuntuu jotenkin siltä, että omaan tilaani tunkeudutaan, tai että minut niputetaan ryhmään, johon en kuulu (~ tai että nämä ihmiset niputtavat itsensä samaan kategoriaan minun kanssani). Miten voisin olla vähemmän ihmisparsa, yrittää ymmärtää ja olla ahdistumatta kyseisenlaisista kaapistatuloista?

Hei

Olet kehoahdistusta kokeva transihminen. Olet huomannut, että lähelläsi yhä useampi on alkanut määritellä itsensä muunsukupuoliseksi. Sinun on vaikea ymmärtää ja hyväksyä heidän kaapistatuloja, kun vertaat heidän prosessiaan omaasi. Ajattelet että heidän kohdallaan kyse on ennen kaikkea ahtaiden normien seurauksesta, eikä niinkään vastaavanlaisesta transprosessista kuin sinulla. Mietit, miten voisit vapauttaa itsesi tästä vertailusta.

Viimeisen parin vuoden aikaan on todellakin käynyt niin, että yhä useampi on kyseenalaistanut binäärisen sukupuolijaon kohdallaan ja samaistunut muunsukupuoliseksi. Tätä on esiintynyt etenkin nuorten syntymässään naiseksi määriteltyjen keskuudessa. Voikin pohtia sitä, onko kyse siitä, että tämä uusi identiteettikategoria ikään kuin ruokkii itse itseään vai siitä että sen myötä ihmisille on tullut mahdollisuus nimetä itsessään aiemmin nimeämättä jäänyttä ristiriitaa, kokemusta ja aistisuutta?

Sukupuoli ja sen kokeminen niihin liittyvät prosessit ovat hyvin monikerroksinen ja yksilöllinen kokonaisuus. Keskinäinen vertailu on tästä johtuen monisärmäinen asia. Toisaalta se antaa mahdollisuuden kokea yhteisyyttä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden vastakohdaksi. Toisaalta yksilölliset erot voivat lopulta olla hyvinkin huomattavia ja toisen aito ymmärtäminen mahdollistuu vasta yksityiskohtaisemman ja monikerroksisemman kertomuksen kautta.

Sinulla on oikeus omaan sukupuolikokemukseesi. Toivottavasti sinulla on riittävästi mahdollisuuksia ilmentää ja peilata sitä mahdollisimman rikkaasti. Mitä rikkaammin voit toteuttaa itseäsi sellaisena kuin koet aidosti olevasi, niin sitä vähemmän muiden puheet ja ulostulot ”tunkeutuvat reviirillesi”. Sinun et tarvitse samaistua heihin, vaikka he käyttäisivät samoja käsitteitä kuin sinä. Kullakin on oma sisäinen prosessinsa ulostulojen alla. Toivottavasti saat jo asianmukaista apua kehoahdistuksen korjaamiseksi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys