Selaa kysymyksiä

Kertoa vai eikö kestoa?

Hei! Olen 11-vuotias tavallinen koulutyttö Pohjanmaalta. Tai ei nyt niin 'tavallinen', kuin oletettaisiin. Olen ihastunut erääseen tyttöön. Tutustuttiin sitten paremmin ja meistä tuli oikein parhaat ystävät. Tunsin pian jotain outoja ja vahvoja tunteita tämän tytön seurassa ja sitten... En tiedä miten se tapahtui, mutta me vain... Suutelimme. Siinä minun huoneeni sängyllä, me suutelimme toisiamme hetken ja ihanalta se tuntui. Sen teimme vielä toisella ja kolmannella kerralla. Ne tunteet olivat varmasti rakkautta.

Sitten olen kuullut äitini puhuvan epäluuloisesti näistä muista seksuaaleista kuin heterot. Isäni taas suhtautuu muihin seksuaaleihin neutraalisti ja hyväksyy sen, mikä tahansa minusta tuleekin. Isovanhemmat äidin puolelta taas ovat ihan "herran jestas!". Niille en edes yritä kertoa. Entä sitten kun he olettavat, että menen naimisiin miehen kanssa ja sitten parinani olisi vaikka nainen? Haluaisin kertoa, mutten pysty. Vaikeaa on varmasti toisellakin tytöllä. Ja tunnustan ainakin tässä vaiheessa olevani lesbo. Isäni ja äitini ovat sitä paitsi eronneet, eikä äiti luota isään ja välttelee tätä. Sain joskus isäpuolen, joka huusi, uhkaili ja syytti minua.

Hei!

Sinulla on ollut ilo ystävystyä ja ihastua ihanaan tyttöön. Teillä on ollut satumainen hetki, kun suutelitte useamman kerran toisianne. Koet että kyse oli rakastumisesta ja rakkaudesta. Nyt olet huolissasi siitä miten kertoa asiasta vanhemmillesi.

Kirjoitat että ainakin tässä vaiheessa tunnustat olevasi lesbo. Sinulla on täysi oikeus ihastumisen ja rakastumisen tunteisiin riippumatta toisen sukupuolesta eikä kenelläkään ole oikeutta kyseenalaistaa tai halventaa niitä. Voit kutsua itseäsi lesboksi, jos koet että se tukee ulospäin sinun oikeutta tunteisiisi. Mietit sitä että kun vanhemmat yleensä odottavat että lapsi menee naimisiin vastakkaista sukupuolta olevan kanssa, niin miten ne osaavat reagoida siihen että kumppani onkin samaa sukupuolta. Ajattelet ehkä myös sitä miten rasittavaa voi olla jos äiti toistuvasti kyselee poikaystävistä samaan aikaan kun sinulla on ajatuksissa ihana tyttö. Siksi haluaisit ottaa asian jotenkin puheeksi.

Yksi tapa kertoa asiasta voisi olla tämä: ”Hei olen ihastunut erääseen tyttöön, jonka jo tunnetkin. Toivon että sinulle on OK jos rupeamme seurustelemaan. Minulle on tärkeää, että voi olla rehellinen tunteissani ja että voin kertoa sinulle mitä minulle kuuluu.” Voi olla, että äitisi silti ajattelee, että ehkäpä ihastuksesi tyttöön menee vielä ohi ja myöhemmin ihastutkin poikaan. Toki niinkin voi käydä, mutta sen että ihastuisit aikanaan poikaan ei tulisi olla mikään tavoite tai arvokkaampi asia kuin ne tunteet mitä sinulla on nyt kyseiseen tyttöön. Tärkeintä on, että saat olla oma itsesi ja ihastua juuri niihin ihmisiin, joiden lähellä sinun on hyvä olla. Arvelen että äitisi pikku hiljaa ymmärtää sen ja että teidän välille kasvaa keskinäinen luottamus rehellisten keskustelujen myötä. Voit halutessasi näyttää tämän viestin äidillesi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys