Selaa kysymyksiä

Ruma totuus vai kaunis valhe

Hei,

olen 40v transnainen, mutta elän miehenä ja lähes täysin kaapissa. Väärän elämän eläminen ottaa voimille. Tunnen kuitenkin olevani puun ja kuoren välissä. Miehen roolin kulissi on helppo pitää kauniina, mutta minä itse joudun jättämään elämäni elämättä, jotta ulkoinen kuva ei häiriintyisi. Jos taas tulen ulos ja alan elämään naisena, pelkään, että tulen loppuelämäni olemaan pelkkä sukupuoli, eikä ketään enää kiinnosta millainen ihminen olen.

Keski-ikään päästyäni tietoisuus elämän rajallisuudesta on konkretisoitunut. Ystävättäreni ovat vaimoja, äitejä, uranaisia ja elämän vapaimmat ja voimakkaimmat vaiheet juuri koittamassa. Myös minä haluaisin miehen, perheen ja paikan yhteiskunnassa olla oma itseni. En sitä kuitenkaan tule koskaan saamaan. Tuntuu, että vaihtoehtoni ovat vain odottaa elämäni valuvan ohitseni ilman, että saan sitä elää, tai sitten alistua halveksituksi friikiksi, joka joutuu kerjäämään olemassaolon oikeutusta ulkomaailmalta.

Sanotaan kuitenkin, että transsukupuolisen on hoitojen jälkeen mahdollista, jopa helppoa, elää tasapainoista ja vapaata elämää. Mistä tämä vapaa elämä löytyy yhteiskunnassa, jossa jokainen koulukiusaaja ja fundamentalisti saa itse päättää, tunnustaako transsukupuolisen ihmisarvon, vai leimaako sairaaksi hulluksi, joka pitäisi lukita laitokseen? Miten voin elää arvokasta elämää omana itsenäni, jos joudun jokaiselta ventovieraalta kerjäämään oikeutta olla, kuka olen?

Hei Sandra
Lainaan tähän alkuun koskettavat sanasi: ”Mistä tämä vapaa elämä löytyy yhteiskunnassa, jossa jokainen koulukiusaaja ja fundamentalisti saa itse päättää, tunnustaako transsukupuolisen ihmisarvon, vai leimaako sairaaksi hulluksi, joka pitäisi lukita laitokseen? Miten voin elää arvokasta elämää omana itsenäni, jos joudun jokaiselta ventovieraalta kerjäämään oikeutta olla, kuka olen?” Nämä lauseesi kertovat hyvin siitä vaikeudesta, jonka läpi transihmiset ovat joutuneet ponnistamaan voidakseen vain olla oma itsensä. Onkin suorastaan ihme, että osa transsukupuolisista – osa varsin iäkkäänäkin – on tuon kivuliaan siirtymän omaksi kokemaansa sukupuoleen tehneet. Todellakin kivuliaan monessa eri vaiheessaan. Eikä kipua aiheuttavat kohtaamiset ole välttämättä täysin ohi, mutta elämä on sittenkin enemmän oma. Aluksi ylpeys on sisäisen rakkauden ja arvostuksen sekä hengissä säilymisen tahdon varassa, mutta sen ympärille vähitellen rakentuu aitoja ihmiskontakteja. Tasapaino ei tule kerralla vaan keikkuen. Siinä vertaistuki voi olla hengenpelastaja.

En tiedä, oletko ollut yhteydessä Transtukipisteeseen (transtukipiste.fi). Siellä kokoontuu erilaisia vertaistukiryhmiä (transnaisille/feminiineille, transmiehille/maskuliineille, muunsukupuolisille, sukupuoltaan pohtiville), joissa on mukana myös tukipisteen työntekijä. Transtukipisteen sivuilta löytyy tietoa myös Setan jäsenjärjestöjen transihmisille suunnatuista ryhmätoiminnoista. Transsukupuolisten oma yhdistys (trasek.si) on yksi tärkeä kanava pyrkiä vaikuttamaan transsukupuolisten tilanteeseen. Jos näihin osallistuminen esim. matkojen vuoksi on vaikeaa, yksi kanava päästä keskustelemaan vertaisten kanssa on Sinuiksi palvelun vertaischat transihmisille. Ks. www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatvertaisryhmat-syksylla-2016/

Ehkäpä ruman totuuden ja kauniin valheen välistä löytyy vähitellen – tuskin ilman pelkoa ja pettymyksiä – omalta tuntuva elämä, jossa elät kontaktissa sellaisten ihmisten kanssa, joille elämä on aivan muuta kuin pintakiiltoa, normivankilaa ja muiden halveksintaa.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys