Selaa kysymyksiä

Olenko homo tai bi

Moikka oon 13v poika ja olen jo noin vuoden verran miettinyt, olenko homo tai bi. Elikkäs kaikki alkoi siitä, kun näin seksiunta kaveristani, joka on poika. Silloin aloin miettiä, entä jos olenkin homo. Ennen sitä olin kiinnostunut tytöistä jo eskarissa. Sain usein erektioita, kun vain näin kauniin naisen mutta silti koin pojat jotenki komeina ja viehättävinä. Monesti pelkäsin olevani ihastunut luokkalaisiini mutta en tiedä olinko vai pelkäsinkö sitä vaan. Sitten kuitenkin, kun olin pohtinut tätä asiaa muutaman kuukauden, unohdin koko asian ja pidin itseäni heterona. Mutta nyt kun koulu alkoi taas, niin yhtäkkiä tuli ajatus, että jos olenkin homo ja pidin taas poikia viehättävinä eikä tytötkään oikein kiinnosta. Siksi pelkään jatkuvasti olevani homo. Vanhemmilleni en voi kertoa koska molemmat ovat homovastaisia ja kaverit myös. En kuitenkaan saa erektiota tai kiihotu miehistä.

Hei
Sinua mietityttää oletko hetero, bi vai homo. Eskari-iässä olit kiinnostunut tytöistä ja olet saanut erektioita nähdessäsi kauniita naisia. Vuosi sitten näitkin yllättäen seksiunen kaveristasi, joka on poika. Lisäksi olet kokenut pojat komeina ja viehättävinä. Se sai miettimään joksikin aikaa suuntautumistasi, mutta sitten unohdit koko asian ja pidit itseäsi heterona. Nyt koulun alettua huolestuit uudestaan asiasta peläten, että olisit homo. Samalla toteat, että et kiihotu miehistä.

On itse asiassa aika tavallista, että pojat ihailevat toisia poikia, usein hieman itseään vanhempia. Usein siinä on kyse sellaisesta ihailusta, että haluaisi itse tulla yhtä komeaksi ja kuulua samaan joukkoon. Joskus kyse on siitä, että jonkun kaveriin seurassa on vaan hyvä ja turvallista olla. Tällainen läheisyys voi saada aikaan myös sen, että näkee unen, jossa harrastaa seksiä kaverinsa kanssa. Silloin harvemmin on kyse homoseksuaalisuudesta vaan siitä että ajoittain seksuaalisuus voi liittyä voimakkaisiin läheisyyden ja ihailun tunteisiin.

Sinun kohdallasi spontaani seksuaalinen kiinnostus on nuoresta pitäen kohdistunut tyttöihin ja naisiin, joita nähdessäsi voit saada spontaaneja erektiota. Murrosiässä omat itselle ominaiset seksuaaliset reaktiot, kuten erektiot, voivat reagoida kielteisesti muuhun epävarmuuteen, jota murrosikään liittyy. Olisiko niin, että nyt etsit omaa paikkaasi poikien keskuudessa, jolloin muut pojat ovat enemmän fokuksessasi ja sen myötä erilaiset poikiin liittyvät tuntemuksesi täyttävät mielen. Jos tästä on kyse, niin voit rauhoittaa itseäsi ja pitää poikia viehättävinä ja nauttia siitä turvallisin mielin. Kyse on silloin siitä, että voit samaistua poikana muihin poikiin ja nautit siitä. Se voi herättää ajoittain myös seksuaalisia mielikuvia. Kiinnostus tyttöihin todennäköisesti palaa vielä.

Meissä kaikissa on jossain määrin biseksuaalisuutta. Huomattava osa meidän seksuaalisista reaktioista syntyy spontaanisesti silloin kun näemme ihmisen, jonka olemus syystä tai toisesta vaan vetoaa meihin. Osalla nämä spontaanit reaktiot kohdistuvat yksinomaan vastakkaista sukupuolta oleviin (hetero), osalla omaa sukupuolta oleviin (homo) ja osalla sekä että (bi). Seksuaalisia reaktioita voi syntyä toisaalta myös yhdistyneenä muihin tunteisiin, kuten ihailuun ja samaistumiseen sekä vahvan läheisyyden kokemuksiin riippumatta toisen sukupuolesta. Niitä voi syntyä myös pelon ja säikähdyksen herättämänä. Ne eivät useinkaan liity omaan suuntautumiseen vaan kyseisiin tilanteisiin.

Kertomasi perusteella on hyvin todennäköistä, että sinun spontaani ja sen myötä keskeinen seksuaalinen suuntautumisesi on heteroseksuaalinen sisältäen mahdollisuuden ajoittain ja tilannekohtaisesti myös tuntemuksiin joitakin miehiä kohtaan ilman että niistä tulisi hallitseva piirre. Se on hyvin tavallinen suuntautuminen miesten keskuudessa.

Vielä muutama sana seksuaalisen suuntautumisen kehityksestä. Homoseksuaalinen suuntautuminen ilmenee monilla jo varhain siten, että jo esikouluiässä kiinnostus kohdistuu enemmän samaa kuin vastakkaista sukupuolta oleviin ja murrosiän seksuaalifantasiat ja erektiot liittyvät pääasiassa samaa sukupuolta oleviin. Heteroseksuaalisuudessa nämä samat asiat kohdistuvat vastakkaista sukupuolta oleviin. Osalla nuorista taas esiintyy murrosiässä spontaania kiinnostusta sekä tyttöihin että poikiin. Joillakin siitä muodostuu biseksuaalinen suuntautuminen ja joillakin jompikumpi kiinnostuksen suunta muodostuu vallitsevaksi. Tyttöjen ja naisten keskuudessa on melko tavallista, että nuoruusvuosina ihastukset kohdistuvat poikiin/miehiin ja sitten myöhemmin aikuisuudessa voi herätä kiinnostus suhteessa toiseen naiseen. Nykyään yhä useampi nuori määrittelee suuntautumisensa niin, että se ei ole lainkaan sukupuolisidonnainen. Silloin oma tuntemus on se, että voi spontaanisti ihastua ja kiihottua ihmisestä hänen luonteensa tai muun viehättävyyden perusteella riippumatta tämän sukupuolesta. Ei pidä unohtaa myöskään sitä, että osa nuorista ei kiinnostu seksuaalisesti/eroottisesti sen paremmin samaa kuin eri sukupuolta olevista. Se voi olla jokin vaihe elämässä tai pysyvä piirre. Silloin on kyse aseksuaalisuudesta, joka on heille ominainen myönteiseksi tai neutraaliksi koettu osa itseä. Jokaisella tulisi olla yhdenvertainen oikeus elää vastuullisissa suhteissa ja toteuttaa (tai olla toteuttamatta) seksuaalisuuttaan omaksi kokemansa suuntautumisen mukaisesti ilman.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys