Selaa kysymyksiä

Poikamainen?

Niin minusta on tuntunut noin vuoden verran, että haluaisin näyttä pojalta (masculine) mutta ennen sitä en edes miettinyt tämmöisestä oli vaan ihan tiukasti kiinni sukupoolirooleista jne.
Nyt haluaisin vaan mennä kauppaan ja ostaa vaateita vain sellaisia, jotka näyttävät minusta kivalta. Olen myös miettinyt, kuinka paljon erilainen elämäni olisi, jos olisin syntynyt poikana. Haluaisin leikata hiukset lyhyeksi mutta äitini ei lupaa ja siksi että näyttäisin pojalta....

Hei!
Haluaisit näyttää pojalta ja ostaa sellaisia vaatteita, jotka näyttävät kivalta. Haluaisit myös leikata hiuksesi lyhyeksi, mutta äitisi ei anna siihen lupaa, koska sen jälkeen näyttäisit pojalta. Olet hämmentynyt koska tämä sinulle uutta. Aiemmin et tällaisia miettinyt vaan pidit kiinni perinteisistä sukupuolirooleista.

On ihan luonnollista, että nyt nuorena haluat tutkia eri puolia itsestäsi. Kerrot miettineesi kuinka erilaista elämäsi olisi, jos olisit syntynyt pojaksi. Vaikuttaa siis siltä, että haluat avata ulkoista olemustasi antaen siinä tilaa maskuliinisille piirteille. Sukupuoliroolit ovatkin edelleen hyvin konservatiivisia, ja tuntuvat monista rajoittavilta. Pojille sallitaan paljon asioita, joita oudoksutaan tyttöjen tekeminä. Pojat taas joutuvat sensuroimaan itsestään naisellisena pidettyjä piirteitä.

Vanhemmat näkevät mielellään lapsessaan perinteisiä kauneusihanteita ja sukupuolirooleja peilaavia piirteitä. Niiden näkeminen omassa lapsessa tuo osalle vanhemmista turvallisuuden tunnetta, koska he olettavat, että sellaisena lapsi tulee paremmin hyväksytyksi. Silloin he eivät tule ajatelleeksi, että jokaisen meistä on hyvä löytää oma itselle sopiva tyylimme vähitellen erilaisten kokeilujen kautta. Älä siis anna stereotyyppisten odotusten kahlita itseäsi vaan osta mahdollisuuksien mukaan juuri sellaisia asusteita, jotka näyttävät ja tuntuvat kivoilta. Äidillesi voisit sanoa, että kyllä hiukset vielä kasvavat, jos jossain vaiheessa huomaat kaipaavasi pidempiä hiuksia. Voit myös sanoa, että nyt haluat tutustua maskuliinisempiin puoliisi voidaksesi kasvaa kokonaiseksi.

On hyvin monenlaista naiseutta ja monenlaista miehisyyttä. Suurimmassa osassa miestä on sekä maskuliinisina että feminiinisinä pidettyjä piirteitä. Osa kokeekin kaksijakoisen sukupuolierottelun liian kahlitsevana ja korostaa mielellään omaa yksilöllisyyttä. Ongelmaksi voi kuitenkin tulla sosiaalinen jako tyttöihin ja poikiin, eli on paljon tilanteita (WC, liikuntatunnit, jne), joissa joutuu valitsemaan, kumpaan kuuluu. Siksi olisi hyvä, että riippumatta kumpaan virallisesti kuuluu, niin sen ryhmän sisällä olisi täysi vapaus ilmentää itseään mahdollisimman rikkaasti ja monipuolisesti. Osalla ihmisistä eri puolet itsessä korostuvat eri aikoina, jolloin samaistuminen eri sukupuoliin vaihtelee sen mukaisesti. Tästä on esimerkkinä transvestiitit, jotka ajoittain haluavat ilmentää vastakkaisena pidetyn sukupuolen olemusta ja palaavat sen jälkeen taas syntymässä annetun sukupuolen kulttuuriseen ja sosiaaliseen ilmentämiseen.

Setan transtukipisteen sivuilta löytyy lisää tietoa sukupuolen moninaisuudesta, ks. transtukipiste.fi

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys