Selaa kysymyksiä

Kaverini

Sanoin kaverilleni aluksi että musta tuntuu että olen genderfluid se oli okei sen kanssa mutta kun puhuin uudestaan sille se sanoi että hän ei voi otta minua tosisaan.
Se on ite osa LGBT ja sillä on toisiakin ystäviä joka on siitä mutta, mitä pitäisi tehtä?

Hei
Olet kertonut kaverillesi, että koet olevasi genderfluid, eli tunnet välillä olevasi enemmän tyttö ja välillä enemmän poika ja välillä ehkäpä jotain, joka ei sovi kaksijakoiseen sukupuolimäärittelyyn. Ilmeisesti tämän kaverin, jonka sanot kuuluvan lesbo/homo/bi/transihmisiin, mielipide ja asennoituminen merkitsevät sinulle paljon ja olet ihmeissäsi, kun hän on kyseenalaistanut itsemäärittelysi.

Oman sukupuolen kehitys ja sen kokeminen on hyvin yksilöllinen asia. Siinä korostuu eri aikoina erilaiset sisäisesti koetut ja omien ja muiden havaintojen kautta peilatut fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset piirteet itsessä. Genderfluid on tilaa antava määrittely sukuoli-identiteetille. Se antaa oikeutuksen itsessä sekä maskuliinisina että feminiinisinä pidetyille piirteille samoin kuin sukupuolijaon ulkopuolelle asettuville piirteille.

Sukupuoli-identiteetti on kunkin henkilökohtainen asia, jota kukaan ulkopuolinen ei voi tietää paremmin kuin ihminen itse. Meille kaikille on kuitenkin tärkeää, että itselle tärkeät ihmiset kunnioittavat meidän omaan kokemukseemme perustuvaa identiteettiämme, eikä kyseenalaista sitä. Siksi onkin hyvin ymmärrettävää, että olet ihmeissäsi kaverisi reaktiosta. Voi olla, että kaverillesi genderfluid tarkoittaa hieman eri asiaa kuin sinulle. Näille termeillehän ei ole yhtä oikeaa merkitystä, koska kunkin kokemus on aina yksilöllinen.

Aika-ajoin jokaiselle meistä tulee elämässä vaiheita, jolloin toiset, edes parhaat kaverit, eivät näytä ymmärtävän meitä. Silloin on hyvä kuunnella sellaista musiikkia, joka puhuttelee itseä tai katsoa elokuvia tai lukea kirjoja, joista löytyy ihmisiä, joihin voimme samaistua. Tarvitsemme itsemme ulkopuolelta ihmisiä, joihin voimme jotenkin ainakin hetkeksi samaistua, voidaksemme tulla sinuiksi itsemme eri puolien kanssa. Kukaan ulkopuolinen ei voi kuitenkaan olla täysin samanlainen kuin mitä itse on, mutta monista voimme löytää palasia tai vivahteita itsestämme. Tämä itsen etsiminen ja löytäminen jatkuvat läpi elämän.

Rohkeutta sinulle matkalla rikkaaseen sukupuolikokemukseen.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys