Selaa kysymyksiä

Epävarma sukupuolesta

Oon 15 vuotias tyttö. Tai ainakin aikaisemmin olen pitänyt itseäni tyttönä. Nyt vuoden aikana musta on tuntunut mun kroppa lähinnä vastenmieliseltä. Välillä oon ihan tyytyväinen, mut välillä haluisin vaan mun rinnat pois. Tykkään välillä pukeutua maskuliinisemmin ja meikkaan mun kasvot maskuliinisemmaksi. Ja oon ilonen silleen. Mut välillä taas tunnen oloni tyttömäisemmäksi ja käytän "tyttöjen" vaatteita. Olen lukenut "genderfluid" ihmisistä nyt paljon ja samaistun oikeastaan siihen kuvaukseen. Välillä oon poika ja välillä tyttö ja välillä en kumpikaan. Mutta aikaisemmin musta ei tuntunut tältä, joten en tiedä onko tää vaan ihimenevä vaihe vai enkö mä oikeasti ole tyttö. Ahdistaa kun en osaa sanoa mitä sukupuolta edustan ja en tunne ketään ihmistä, joka ymmärtäisi tän, koska kaikki tietävät selvästi niiden sukupuolen mun lähipiirissä. Miten opin tajuamaan ihteäni? Tai miten opin olemaan vihaamatta mun vartaloa?

Hei
Kuluneen vuoden aikana olet ollut ihmeissäsi oman sukupuolesi suhteen. Välillä tunnet itsesi tyttömäiseksi ja välillä taas maskuliinisemmaksi. Sinulla on ollut vaikeuksia hyväksyä kroppaasi, jossa on varmaankin alkanut näkyä ja tuntua murrosiän hormonierityksen aiheuttamat muutokset, kuten rintojen kasvu.

Kerrot että et tunne ketään ihmistä, joka voisi ymmärtää hämmennystäsi. Sinuiksi -palveluun tullee hyvin paljon kysymyksiä kaltaisiltasi tytöiltä, joista moni omassa yksinäisyydessään pohtii niitä. Jyrkästi kaksijakoinen sukupuolijärjestelmä on osaltaan omiaan aiheuttamaan tätä hämmennystä. Murrosiässä poikien ja tyttöjen fyysinen olemus lähtee eriytymään eri suuntiin, korostaen sukupuolieroja. Ihmisen mieli ja sisäinen kokemus voi kokea nämä muutokset hämmentävinä. Tyttö voi kokea itsessään maskuliinisina pidettyjä puolia, jotka eivät sovi tyypillisesti tytöiltä odotettuun sapluunaan ja muuttunut kroppakin tuntuu siksi aivan väärältä. Vastaavasti moni poika tunnistaa itsessään sellaisia puolia, jotka kulttuurissa liitetään naiseuteen ja joiden ilmaisu voi herättää torjuntaa ja kiusaamista.

Genderfluid on hyvä termi kuvaamaan sitä, että ihminen kokee välillä olevansa enemmän tyttö ja välillä taas enemmän poika. Joillakin se on nuoruusvuosien ohimenevä vaihe, jonka jälkeen löytää itsensä joko yksilöllisenä tyttönä tai yksilöllisenä poikana. Korostan tässä sanaa yksilöllinen, koska sukupuoli on lopulta hyvin yksilöllinen kooste eri ominaisuuksia. On olemassa hyvinkin maskuliinisia naisia ja feminiinisiä miehiä. On olemassa androgyynisiä miehiä ja naisia, joissa kumpikin puoli yhdistyy korostumatta. On maskuliinisia miehiä, joilla voi olla jokin salainen feminiininen puoli, ja feminiinisiä naisia, joilla on jokin maskuliinisena pidetty ominaisuus. Transvestiitit ovat henkilöitä, jotka viihtyvät pääsääntöisesti omassa kehossaan ja sen mukaisessa roolissa, mutta ajoittain kokevat syvää tarvetta ilmentää itsestään löytämänsä toisen sukupuolen olemusta ja piirteitä. Kroppa ei läheskään aina kerro ihmisen sisintä kokemusta itsestään. Osalle tämä on ok ja osalle taas kroppa tuntuu pysyvästi siinä määrin vieraalta, että he tarvitsevat ulkopuolista apua kehon muokkaamiseksi vastaamaan sisäistä kokemusta. Tällöin kyse voi olla joko muunsukupuolisuudesta tai transsukupuolisuudesta. Niistä löydät lisätietoa transtukipisteen sivuilta, transtukipiste.fi.
Mietit sitä, miten opit tajuamaan itseäsi ja miten opit olemaan vihaamatta vartaloasi. Yksi apu siihen olisi se, että voisit avoimesti puhua hämmennyksestäsi ja tunteistasi jollekin aikuiselle, joka on sinut sukupuolen moninaisuuden kanssa. Olisiko kouluterveydenhoitaja sellainen ihminen? Nuorille suunnatun e-talon kautta on mahdollisuus päästä kahdenkeskiseen chattiin näihin kysymyksiin perehtyneen ihmisen kanssa (ks. e-talo.fi). Sinuiksi palvelulla on sekä sukupuoltaan pohtiville että sateenkaarinuorille kerran kuukaudessa vertaistukichatit. Niistä saat tietoa osoitteesta: http://www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatvertaisryhmat-syksylla-2016/

Olet 15 -vuotias. Silloin vielä moni asia on muutoksessa. Siksi tarvitset kärsivällisyyttä ja armeliaisuutta suhteessa itseesi. Älä siis ole liian ankara itsellesi vaan koita tehdä sovinto eri puoliesi kanssa. Älä yritäkään kapeuttaa itseäsi johonkin kapeaan ulkopuoliseen malliin vaan rakenna vähitellen omaa yksilöllistä tapa olla sinä kokonaisena ihmisenä eri puolinesi. Siinä toki tarvitset tueksi ihmistä, joka näkee sinussa olevat voimavarat ja kauneuden. Kuka se voisi olla esim. teidän koulussa tai sinun lähipiirissäsi? Keiden lähellä sinun on helpointa olla oma itsesi? Hakeudu heidän lähelleen.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys