Selaa kysymyksiä

Voinko sanoa?

Hei.
Olen 15-vuotias tyttö, joka on alkanut kyseenalaistamaan omaa seksuaalisuuttaan.

Olen tiennyt aseksuaalisuudesta jonkin aikaa, mutta en ole ajatellut sitä sen enempää. Nyt olen kuitenkin huomannut, että vaikka minulla on ollut pieniä ihastuksia ja vaikka olen kaivannut jotain 'säätöä', seksi tai suutelu ei houkuta. En ällöty ajatuksesta mutta en myöskään halua sitä. Luin aseksuaalisuuden määritelmää, ja se tuntui sopivan minuun.

Silti en tiedä, voinko sanoa olevani aseksuaali vai enkö 'ole vielä valmis'?

Hei! Olet huomannut, että sinulla on ollut ihastuksia, mutta seksi tai suutelu ei houkuta, mutta ei myöskään ällötä. Olet kaivannut jotain ’säätöä’. Mitä mahdat sillä tarkoittaa?

Aseksuaalisuudessa on todellakin kyse siitä, että ei kerta kaikkiaan koe seksuaalista vetoa mitään sukupuolta olevaan ihmiseen. Kyse ei useimmiten ole vastenmielisyydestä seksiä kohtaan vaan nimenomaan siitä, että ei vaan koe seksuaalista vetovoimaa toisiin ihmisiin. Aseksuaali voi kokea kyllä romanttista vetoa toisiin ja voi sen perusteella määritellä itsensä heteroromanttiseksi, homoromanttiseksi, biromanttiseksi tai panromanttiseksi riippuen siitä mitä sukupuolta edustaviin ihmisiin kokee romanttista vetoa.

Mietit sitä, oletko valmis määrittämään itseäsi aseksuaaliksi. Sillä varmaankin viittaat omaan ikääsi. Nuorena onkin hyvä olla varovainen siinä, että kun määrittelee itseään niin ei tee siitä identiteetistä ”kiveen hakattua” vaan jättää oven auki mahdollisille muutoksille. 15-vuotiaalla on jo paljon itsetuntemusta, elämänkokemusta ja sisäistä viisautta. Toisaalta juuri siinä iässä tapahtuu paljon fysiologisia, hormonaalisia, neurologisia, psyykkisiä ja sosiaalisia muutoksia, joiden seurauksena minäkuva ja seksuaalisuus voivat vielä täydentyä uusilla piirteillä. Tämän vuoksi sanonkin usein, että kun määrittelee esimerkiksi seksuaalista identiteettiä tai suuntautumista, niin tekee sen niin että jättää oven auki mahdollisille muutoksille. Identiteetit eivät ole lopullinen totuus meistä vaan pikemminkin tarpeellinen määrittely itselle nykyisissä ja lähiajan ihmissuhteissa. Identiteetin avulla voi kertoa mikä itseä kiinnostaa ja keihin kaikkiin samaistuu. Identiteetti voi elää oman kehityksen mukana, sitä voi täydentää tai sen voi päivittää aivan uudenlaiseksi tarpeen mukaan.

Olisitko valmis siihen, kerrot että aseksuaalisuus tuntuu nyt seksuaalisen suuntautumisen osalta omalta jutulta ja että voi olla että joskus tilanne vielä muuttuu jos on muuttuakseen. Voisit lisätä siihen että olet huomannut olevasi hetero/bi/pan/homo -romanttinen (sen mukaan keitä kohtaan koet romanttista vetoa). Saisitko sillä tavoin rauhaa ja lupaa kokea ihmiset juuri omalla tavallasi?

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys