Selaa kysymyksiä

Mitä teen?

Hei! Olen nuori demipoika ja olen tullut kaapista ulos läheisilleni. Läheiseni yrittävät ymmärtää minua ja käyttävät parhaansa mukaan sukupuolineutraaleja ilmaisuja minusta. Kuitenkin välillä heiltä lipsahtaa vahingossa tytötteleviä ilmaisuja ja viittauksia vain kahteen sukupuoleen. Ne loukkaavat minua ja tuntuu että koko maailma on sukupuolen moninaisuutta vastaan. Koko ajan ihmiset puhuvat "molemmista suokupuolista", "transseksuaalisuudesta" ja kaikesta muustakin väärillä termeillä. Ne särähtävät korvaani tosi herkästi ja pahoitan niistä aina mieleni. Miten voisin olla ottamatta tahattomat ilmaisut vähemmän raskaasti itseeni?

Hei!

Kohtaat päivittäin sellaista ajattelua ja puhetapoja jossa tunnistetaan vain kaksi sukupuolta. Se on varmasti raivostuttavaa, kun tällainen ajattelu ja puhetapa ohittaa toistuvasti sinun olemassaolosi sellaisena kuin miksi itsesi koet. On toki lohdullista että läheisesi yrittävät ymmärtää identiteettiäsi ja käyttävät parhaansa mukaan sukupuolineutraaleja ilmaisuja. Heiltäkin siitä huolimatta tulee ajoittain vanhasta tottumuksesta kuitenkin vielä tytöttelyä ja kaksijakoista sukupuoliajattelua. Voisitko heidän kohdalla kuitenkin kokea rauhoittavana sen, että heillä on aito pyrkimys päivittää ajattelu- ja puhetapojaan, nyt kun ovat sinun kauttasi oppineet ymmärtämään sukupuolen moniulotteisuuden.


Isompi ongelma varmaan on se, että joudut toistuvasti kohtaamaan tätä kaksijakoista sukupuoliajattelua oikeastaan kaikkialla missä ihmisistä puhutaan tai kirjoitetaan. Sen vuoksi olisi hyvä että löytäisit esim. transtukipisteen tai Sinuksi vertaischatin kautta muita vertaisia, joiden seurassa turhautumisesi ymmärretään ja sitä voidaan yhdessä tuulettaa. Lisäksi itse olen kokenut aikanaan helpottavana sen, että omalla toiminnalla vähitellen olen voinut vaikuttaa lähipiirien ja muidenkin ihmisten ajatteluun seksuaalisuuden ja sukupuolen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys