Selaa kysymyksiä

Lesbo?

Olen 16-vuotias lukion 1. luokkaa käyvä tyttö. Keväällä multa kysyttiin, olenko lesbo. Siinä sitten vähän hätäännyin ja sanoin, että en ole. Sitä ennen kuitenkin olin ajatellut olevani bi, mutta olin kieltänyt sen itseltäni, koska minulle on kotona aina kerrottu, että homoseksuaalisuus on syntiä, eikä vanhemmat tule ikinä sitä hyväksymään. Sen jälkeen aloin miettimään, että olenko oikeasti bi, vai enkö vain halua aiheuttaa niin suurta järkytystä läheisilleni, kun joskus kerron heille. Suurin osa läheisistäni on siis todella uskonnollisia. Noin vuosi sitten olin vähän ihastunut yhteen poikaan, mutta en olisi todellakaan halunnut olla sille muuta ku kaveri. Olen miettinyt kertovani lähiaikoina parille kaverille ja olen yrittänytkin, mutta sanat ei vaan ole tulleet suusta. Mietin vaan, että voinko oikeasti tietää olevani lesbo, jos en ole ikinä edes kunnolla ihastunut tyttöön? Ja mitä sanon kavereille, jos ne alkaa kysyyn, että miten voin esim. tietää olevani lesbo?

Hei Duddo

Pohdit omaa seksuaalista suuntautumistasi. Pohdintaa hankaloittaa se, että vanhempasi pitävät homoseksuaalisuutta syntinä ja pelkäät että he eivät hyväksyisi sinua homo- tai biseksuaalisena. Jossain vaiheessa jokin oli saanut sinut ajattelemaan, että saattaisit olla bi, mutta sitten kielsitkin sen itseltäsi. Asia on jäänyt ”kytemään” mielessäsi ja mietit, voitko olla oikeasti lesbo, jos et ole ikinä kunnolla ihastunut tyttöön. Mietit myös, mitä oikein kertoisit itsestäsi kavereille. Hätäännyit kun sinulta kysyttiin, oletko lesbo.

Oman mahdollisen homo- tai biseksuaalisuuden hyväksyminen ei ole todellakaan helppoa, jos lähiympäristö suhtautuu siihen hyvin kielteisesti. On ymmärrettävää, että läheisten seurassa haluaa olla hyväksytty ja silloin asiat, jotka voivat vaarantaa sitä, työntää mielellään syrjään. Heteroseksuaalisuus on kulttuurissamme ollut yksi sellainen tekijä, jota on pitkään pidetty itsestään selvänä yhdistävänä asiana ja siitä erottautuminen on aluksi monille pelottavaa. Tosiasiassa kukin meistä on ainutlaatuinen yksilö, jolla on oma ainutlaatuien tapansa kokea itsensä, toiset ihmiset ja oman seksuaalisuutensa suhteessa toisiin. Kautta aikojen on ollut ihmisiä (ja myös eläimiä) joilla oma romantiikka ja seksuaalisuus virittyvät yhtä voimakkaasti tai voimakkaammin samaa sukupuolta olevaan kuin vastakkaista sukupuolta olevaan. Monissa tutkimuksissa on todettu, että näiden tunteiden sisältö on samanlainen riippumatta kohteen sukupuolesta: halu olla toisen lähellä ja nauttia sekä kehollisesta että henkisestä kontaktista itseä puhuttelevan ihmisen kanssa. Ihmisten jakaminen heteroihin, biseksuaaleihin ja homoihin/lesboihin ahtaa ihmiset lokeroihin, jossa kaikkia yhdistävät piirteet ja kunkin yksilölliset erot jäävät huomiotta.

Mistä sitten tiedät, oletko eroottisesti/romanttisesti kiinnostunut naisista. Ei se vaadi sitä, että olisi ihastunut johonkin tiettyyn tyttöön/naiseen. Sen huomaa usein siitä, jos huomaa kiinnittävänsä huomiotaan eri tilanteissa enemmän tyttöihin kuin poikiin. Myös se, että huomaa lämpimiä tai sykähdyttäviä tuntemuksia itsessään tyttöjen seurassa, voi olla merkki seksuaalisesta suuntautumisesta. Kerrot että vuosi sitten vähän ihastuit yhteen poikaan, mutta et olisi halunnut olla hänelle muuta kuin kaveri. Millä tavalla siis ihastuit. Oliko hänen persoonansa sellainen, että hän tuntui hyvältä? Meillä kaikilla voi todellakin olla myös sellaisia ihastuksia, joihin ei liity romanttisia tai eroottisia tuntemuksia.

Pohdit nyt mitä kertoisit kavereillesi. Jos sinulla on sellaisia kavereita, joihin voit oikeasti luottaa niin että he eivät ilman lupaasi kerro asioitasi muille, niin voisitko kertoa heille, että et ole vielä ihan varma oletko hetero, bi tai lesbo. Jos ne sit kysyy, miksi olet ruvennut ajattelemaan että voisit olla bi tai lesbo, niin voisit kertoa esim. että olet huomannut että pojat ei erityisemmin kiinnosta sillai ja että sen sijaan voisit kuvitella että joku tyttö voiskin vielä kiinnostaa. Tämä tietysti, jos em lause vastaa omia havaintojasi.

Seksuaalinen suuntautuminen ja tietoisuus siitä kehittyy monilla vähitellen ja siinä voi olla eri vaiheitakin. Siksi on lupa ollakin siitä hieman epävarma.

Jos huomaat että olet kiinnostunut tytöistä, niin muistathan, että sinulla on täysi oikeus niihin myönteisiin tunteisiin, jotka välillä hämmentävät ja välillä energisoivat sinua. Vanhemmillasi ei ehkä ole ymmärrystä siitä, mistä homo/biseksuaalisuudessa oikeasti on kyse ihmisen itsensä kokemana. Heillä voi tulla mieleen vain erilaisia ikäviä kertomuksia homo/biseksuaalisista ihmisistä. Monet vanhemmista rakastavat kuitenkin niin paljon lastaan, että he vähitellen oivaltavat että lapsi voi hyvin silloin kun hän voi seurustella sellaisen ihmisen kanssa jonka lähellä hänen on hyvä olla. Kirjassa ”Ulos kaapista”, jonka on toimittanut Marja-Leena Parkkinen, seksuaalisen suuntautumisensa tunnistaneet ja heidän vanhempansa kertovat, miltä kaapista tulo tuntuu. Joukko on kirjava ja kaikenikäinen. Kaikki tunteet ovat läsnä: pelko, syyllisyys, häpeä, viha, rakkaus, halu ja luottamus. Mutta suurin niistä on rakkaus. Kirja on loppuunmyyty mutta kirjastoista se löytyy.

Hyvää joulunalun aikaa toivottaen

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys