Selaa kysymyksiä

Oonko aseksuaali vai jotain siltä väliltä

Oon 13v ja no:

Oon ollu ihastunut pelkästään poikiin.
Mutta tuntuu että tykkään myös tytöistä.
Ja sit on vielä se että ajatus seksistä kummankaan tyttöjen tai poikien kanssa ei tunnu oikeelta. Oikeestaan ällöttävältä. Ja silloinhan olisin periaatteessa aseksuaali.
Mutta sitten kuitenkin tunnen jonkunlaista vetoa sekä tyttöihin että poikiin.
Sitä vois kuvailla niin että oon kiinnostunut sekä tytöistä että pojista vyötäröstä ylöspäin.
Oonko silloin aseksuaali vai jotain siltä väliltä?
:)

Hei!

Olet aiemmin ihastunut poikiin ja olet huomannut, että tunnet jonkinlaista vetoa myös tyttöihin. Ajatus seksistä kummankaan kanssa tuntuu ällöttävältä. Mietit sitä, oletko aseksuaali.

Sitä että ihminen tuntee jonkinlaista vetoa sekä tyttöihin että poikiin, voi nimetä biromanttisuudeksi. Jos siihen liittyisi seksuaalista vetoa, minkä huomaa mm. sukupuolielinten kiihottumisesta ja/tai toisen kehon näkemiseen liittyvästä voimakkaasta mielihyvästä, niin silloin kyseessä voisi olla biromanttinen biseksuaalisuus.

Aseksuaalisuudessa on kyse siitä, että ihminen EI koe seksuaalista vetoa. Se on eri asia kuin vastenmielisyys. Aseksuaalille seksuaalisuus on tyypillisesti neutraali asia, joka ei herätä mielihyvää eikä vastenmielisyyttä. Asia ei vaan kiinnosta. Aseksuaali voi kuitenkin saada mielihyvää itsetyydytyksestä, mutta siihen ei liity toisiin kohdistuvia fantasioita, ja voi osallistua seksiin toisen kanssa, mutta siihen ei liity toiseen liittyvää seksuaalista vetoa. Henkilöä joka kokee romanttista vetoa sekä miehiin että naisiin eikä koe seksuaalista vetoa kumpaankaan, kuvaa termi biromanttinen aseksuaali.

Se että ajatus seksistä ei tunnu oikeelta tai tuntuu vastenmieliseltä ei yleensä ole merkki aseksuaalisuudesta vaan on usein hyvin tavallinen ohimenevä ilmiö nuorilla. Joillakin se ilmenee 8 – 10 vuotiaana ja joillakin 10 – 15 vuotiaana. Seksuaalinen suuntautuminen kehittyy vähitellen nuoruusvuosien aikana. Se kehittyy hyvin yksilöllisesti: kullakin on siinä oma ajoituksensa ja erilaisia vivahteita. Se mistä pidämme ja mistä emme on sekin hyvin yksilöllistä ja saamme sen selville vuosien kuluessa mm. fantasioihin ja omiin tunteisiin ja tuntemuksiin tutustumisen, itsetyydytyksen ja keskustelujen avulla.
On ehkä vielä liian aikaista määritellä lopullisesti omaa seksuaalista suuntautumistaan 13-vuotiaana, koska siinä voi tapahtua vielä muutoksia. Sinun ei todellakaan tarvitse haluta seksiä, vaikka tunnet romanttista vetoa. Seksin aika jonkun pojan tai tytön kanssa on sitten, jos huomaat että se oikeasti kiinnostaa sinua ja että kumppanisi myös sitä haluaa. Jos et jatkossakaan tunne mitään seksuaalista vetoa toisiin ihmisiin niin se on yhtä arvokasta ja termi biromanttinen aseksuaali saattaisi silloin sopia sinuun.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys