Selaa kysymyksiä

Aseksuaaliko

Hei, olen kaksikymppinen naisenalku, jolle koko käsite "seksuaalisuus" tuntuu olevan epämääräinen, ahdistava ja vieras asia. En ole koskaan tuntenut vetoa kehenkään ihmiseen seksuaalisessa mielessä.

Joskus nuorena, 12-vuotiaana, koitin uskotella itselleni, että olisin ollut ihastunut silloin tällöin joihinkin poikiin, mutta todellisuidessa tuskin edes muistin heidän olemassa oloaan useinkaan. Myöhemmin tajusin, miten hyvin olin vain onnistunut pitämään itseäni varten yllä kulisseja siitä, että olisin jotenkin "normaali teini" ihastuksineen. Tosiasiassa en näe kenessäkään ihmisessä mitään ystävyyttä syvempää, ja oikeastaan ystävilläkin on elämässäni nykyään vain vähän merkitystä, toisin kuin lapsena.

Olen kliinisesti masentunut ja tällä hetkellä jopa vaikea-asteisesti, minulla on traumaattinen kouluaika kiusaamisen vuoksi, nykyään paljon itsemurha-ajatuksia, hankala perhe ja niin edelleen, jotka todellakin ovat yhdistelmänä sellainen, ettei ihastumisen tunteille edes jää sijaa. Silti masennukseni suhteen parempinakaan kausina en ole yhtään sen kiinnostuneempi katsomaan ihmisiä "sillä silmällä". Olenkohan todellakin aseksuaalinen vai pelkästään niin rikki henkisesti, etten kykene ihastumisen kaltaisiin tunteisiin? Toisaalta, voiko aseksuaalisuuden taustalla olla traumoja tai psyykkisiä ongelmia?

Hei

Pohdit sitä, mistä johtuu se, ettet tunnista toisiin kohdistuvaa seksuaalista vetoa tai ihastumista. Seksuaalisuus on muodostunut sinulle epämääräiseksi, ahdistavaksi ja vieraaksi asiaksi. Kysytkin että oletko aseksuaalinen vai onko kyse elämänolosuhteiden kielteisistä vaikutuksista.

Aseksuaalisuuden määrittelyssä on jossain määrin vaihtelua. Tiukimmin rajattuna sillä tarkoitetaan synnynnäistä ominaisuutta, joka ilmenee siten että murrosiän selvästi ylittänyt henkilö ei ole kokenut koskaan seksuaalista vetoa tai virittynyt seksuaalisesti toisia kohtaan. Hänellä saattaa olla kehollista seksuaalisia reaktioita (erektioita, kostumista), mutta niihin ei liity halua seksuaaliseen läheisyyteen. Tällainen henkilö voi kuitenkin harrastaa itsetyydytystä ja olla seksissä toisen kanssa mutta siihen ei liity vahvaa mielihyvää, jota jäisi kaipaamaan. Näin määriteltynä aseksuaalisuuteen ei liity seksiin ja seksuaalisuuteen kohdistuvaa ahdistusta tai vastenmielisyyttä, mutta niitä voi kehittyä, jos ihminen yrittää väkisin toteuttaa ympäristön odotuksia seksuaalista suhteista ja toiminnoista, jotka eivät ole itselle luontevia ja omaan sisäiseen haluun perustuvia.

Seksiin liittyvä vierauden tunne ei kaikilla ole välttämättä synnynnäistä vaan osalla se voi johtua mm. vaikeista kasvuolosuhteista, mielenterveysongelmista, traumaattisista kokemuksista ja sukupuoliristiriidan kokemuksesta. Masennus on yksi tyypillinen seksuaalista halua lamauttava tekijä. Myös muihin mielenterveysongelmiin ja niiden lääkityksiin voi liittyä seksuaalisen virittymisen lamautumista. Kiusaaminen johtaa monilla heikkoon itsetuntoon, eristymiseen ja sisään päin kääntymiseen, minkä seurauksena seksuaalinen vire ei pääse esiin tai voi tuntua lähinnä häiritsevältä. Jos kotona on joutunut seuraamaan väkivaltaista ja rajatonta seksuaalista käyttäytymistä niin ymmärrettävästi seksi muodostuu ahdistavaksi. Seksuaalisuus muodostuu hyvinkin ahdistavaksi silloin, jos omia seksuaalisia rajoja on rikottu puheiden, lähentelyn, koskettelun tai muun seksuaalisen toiminnan muodossa.

Seksuaalinen virittyminen on monitasoinen ilmiö. Sen perustana on ”liskoaivojemme” (se aivojen osa joka edustaa aivojen varhaisimpia kehitysvaiheita) seksuaalinen ”generaattori”. Tuon ”generaattorin” keskeinen tehtävä on varmistaa jälkeläisten saaminen, mutta sille on tullut ihmiskunnan kehityksen myös muita merkittäviä tehtäviä. Joillakin tuo ”generaattori” toimii vilkkaammin, toisilla taas verkkaisemmin. Siihen liittyy sanonta, että jollakin on voimakas libido ja joillakin vähäinen. Lapsuuden ja nuoruuden aikaisen sosiaalisen vuorovaikutuksen mahdollistama psyykkinen kasvu vaikuttaa merkittävästi siihen, miten tuo ”generaattorin” impulssit koetaan ja ymmärretään ja millaista toimintaa ne itse kussakin virittävät. Jos sosiaalisen vuorovaikutuksen kautta sekä seksuaalisuudesta että itsestä tyttönä/naisena/poikana/miehenä/muunsukupolisena/transsukupoulisena muodostuu pääasiassa myönteinen mielikuva, muodostuu seksuaalisuudesta ja seksistä merkittävä osa ihmisen hyvinvointia. Jos taas mielikuvat seksistä ja/tai itsestä ovat muodistuneet vastenmielisiksi tai ristiriitaisiksi, seksuaalisuudelle on vaikea löytää myönteistä kanavaa.

Silloin kun seksuaalisuuteen liittyvän vierauden tai vastenmielisyyden takana on esimerkiksi trauma, seksuaalisten rajojen rikkoutuminen, kiusaamiskokemusten tuottama heikko itsearvostus, omaan kehoon liittyvä ristiriita (kehodysforia) tai vakava masennus, niin sen jälkeen kun nämä myönteiseksi koettavaa seksuaalista virttymistä estävät tekijät on kohdattu ja niihin on saatu asianmukaista apua, niin hyvän seksuaalineuvonnan ja rohkaisevien ihmissuhteiden avulla ihminen voi tavoittaa uudella tavalla seksuaalisuuteen liittyvää mielihyvää, edellyttäen että taustalla ei ole sen lisäksi synnynnäinen aseksuaalisuus.

Toivottavasti saat riittävästi sinua hoitavaa apua, niin että et jää yksin itsetuhoisten ajatusten, masennuksen ja perheeseen liittyvien ongelmiesi kanssa. (Jos sinulla ei ole terapiakontaktia niin kertomasi perusteella voin sanoa, että sinulla on täysi oikeus saada asianmukaista psykoterapiaa. Asiaa voi tiedustella aluksi vaikka terveyskeskuksen kautta.) Ongelmien kohtaaminen yhdessä luottamusta herättävän terapeutin kanssa todennäköisesti kohottaa itsetuntoasi vähitellen. Silloin on hyvä ottaa puheeksi terapeutin kanssa myös seksuaalisuuteen liittyvät tuntemuksesi, havaintosi ja pohdintasi. Kun lähelläsi on riittävästi turvallisuutta ilman vaatimuksia olla tietynlainen, voit löytää sinulle merkityksellisiä asioita niin että ne nousevat pintaan ”omalla painollaan”. Seksuaalisuus ja siihen liittyen oma keho myönteisenä kokemuksena voi olla yksi niistä. Jos kyseessä on synnynnäinen aseksuaalisuus niin omaan kehoon voi liittyä muita hyvin merkittäviä mielihyvän kokemuksia läheisyyden, liikunnan jne. muodossa. Seksuaalisen virittymisen puuttumisen ei tarvitse merkitä mitään vajetta fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Aseksuaalina, yhtä lailla kuin seksuaalisenakin, voi elää täyteläisen ja onnellisen elämän.

Jos jokin tässä viestissäni jää pohdituttamaan sinua, niin yksi tapa edetä asiassa on jatkaa keskustelua tästä meidän puhelinpäivystyksessämme, joka on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19-21 numerossa 044 300 2355. Puhelut maksavat normaalin matkapuhelimeen soitetun taksan verran.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys