Selaa kysymyksiä

Mikä olen aseksuaali, demiseksuaali vai jokin muu kenties?

Hei, olen 17-vuotias tyttö, joka on epäillyt seksuaalisuuttaan 13-vuotiaasta asti. Minulla on poikaystävä, joka yrittää ymmärtää minua ja on tukenani tässä asiassa. En ole harrastanut koskaan seksiä, enkä tiedä haluanko. Minulla on yleistynyt ahdistuneisuushäiriö joka saattaa myös vaikuttaa suhteeseeni seksiin, joka on neljä vuotta ollut hyvin kielteinen. En koe seksiä tärkeäksi millään tavalla ainoastaan ahdistavaksi ja pelottavaksi. Pidän kyllä läheisyydestä, halailusta ja suutelusta mutta niistäkin vain tiettyyn rajaan asti. Joka on siis aika vähän, koska en jaksa innostua niistäkään kovin kauaa. Rakkaus on tärkeä asia minulle, ainoastaan läheisyys ja varsinkin seksi on minusta aika turhaa. Olen masturboinut mutta se ei tunnu minusta miltään. Enemmänkin vain petyn itseeni ja kysyn miksi ihmeessä teen tätä, jos se ei tunnu miltään.

Media ja muut ihmiset vain tuntuvat painostavan ja seksiä tulee ovista ja ikkunoista. Tuntuu etten ole kokonainen ihminen, kun en halua sitä eikä se kiinnosta minua. Toisinaan poikaystäväni saa minut kiihottumaan ja silloin hetken saatan tuntea joitain haluja mutta nekin menevät heti pois. En tiedä olenko vain jotenkin outo vai voinko olla aseksuaali tai jokin muu? Vai onko tämä vain ohimenevää vaikka ei tunnukaan oikealta nyt?

Kiitos ajastanne

Hei

Pohdit seksuaalisuuteen liittyviä kielteisiä tuntemuksiasi ja myönteisten tuntemusten puuttumista. Median ja muiden ihmisten taholta koet painetta olla seksuaalinen, pitää sitä tärkeänä ja nauttia siitä. Koet sen vuoksi ettet ole kokonainen ihminen kun seksi ei kiinnosta sinua.

On aivan totta, että seksuaalisuudesta ja etenkin seksistä (joka on pieni toiminnallinen osa ihmisen seksuaalisuudesta) on muodostunut mediassa ja asenteissa eräänlainen pakkopulla josta pitäisi nauttia tai muuten on vajaa ihminen. Se on omiaan herättämään ahdistusta ihmisissä, joille seksuaalisuus ei ole syystä tai toisesta muodostunut merkittäväksi osaksi mielihyvää ja hyvinvointia.

Kerrot että sinulla on ollut yleistynyt ahdistuneisuushäiriö ja arvelet että se voi osaltaan vaikuttaa siihen, miten suhtaudut seksiin. Arvelusi osunee hyvinkin oikeaan. Ei ole kovin helppoa nauttia toisen fyysisestä läheisyydestä, kun ahdistuneisuus vaikeuttaa muutenkin suhdetta erilaisiin tunteisiin ja tuntemuksiin. Ahdistuneisuuteenhan liittyy epävarmuutta ja huolta kontrollin menettämisestä. Fyysinen läheisyys ja seksi ovat sillä tavalla haasteellisia, että siinä toinen ihminen tulee hyvin lähelle omia rajoja, ajoittain jopa niiden sisäpuolelle. Miten hallita sitä kun omissa tuntemuksissa on jo tarpeeksi huolta.

On hyvä että pidät huolta omista rajoistasi ja säätelet läheisyyttä itseäsi kuunnellen. Läheisyydessä keskeinen asia on turvallisuuden tunne. Kerrot että poikaystäväsi koittaa ymmärtää ja on ollut tukenasi tässä. Se kuulostaa todella hyvältä. Sinulla on oikeus olla juuri sellainen kuin olet. Jos koet omakohtaisesti tarvetta lisätä miellyttäviä läheisyyden kokemuksia, niin silloin olisi hyvä, että voit viestiä tuntemuksistasi poikaystävällesi niin että tilanne pysyy riittävästi sinun kontrollissa. Siinä voit edetä varovasti jossain määrin myös epämukavuusalueellesi, tutkien omia tuntemuksiasi ja pysäyttäen etenemistä aina tarpeen mukaan. Totesit että poikaystäväsi saa sinut silloin tällöin kiihottumaan, mutta siinä heränneet halut menevät nopeasti pois. Näissä tilanteissa voit halutessasi jäädä maistelemaan heränneitä tuntemuksia ilman tarvetta edetä niistä mihinkään seksuaaliseen toimintaan. Tästä on tietysti sovittava poikaystävän kanssa etukäteen. Seksuaalisuus on hyvin herkästi särkyvä virttymisen tila, jota on hyvä kuunnella ”herkällä korvalla”.

Pohdit sitä, oletko aseksuaali, demiseksuaali vai joitain muuta. Kuvauksesi perusteella sana demiseksuaali voisi kuvata sinua aika hyvin. Demiseksuaalisuudellahan tarkoitetaan sitä, että ihminen kykenee kiihottumaan seksuaalisesti ja nauttimaan siitä jossain määrin vain hyvin turvalliseksi ja emotionaalisesti tärkeäksi muodostuneessa suhteessa. Itse asiassa tämä määrittelyn mukaisen seksuaalisuuden kokee omakseen hyvinkin moni ihminen käyttämättä itsestään tätä termiä.

Pohdit sitä, onko nykyinen tilanteesi ohimenevää, vaikka seksi ei tunnukaan oikealta nyt. Se voi olla ohimenevää mutta se voi olla myös pysyvämpi olotila. Asia selkiytynee sinulle sen myötä, jos ja kun saat riittävästi apua työskentelyysi yleistyneen ahdistuneisuushäiriön parissa. Toivottavasti sinun on mahdollisuus käsitellä ahdistuneisuushäiriötä terapiassa. Tässä työskentelyssä kannattaa ottaa esille myös läheisyyteen ja seksiin liittyvät tuntemukset. Kun yleinen ahdistuneisuus vähenee, niin voi olla, että mahdolliset seksuaaliset virittymiset muodostuvat entistä miellyttävämmiksi ja helpommin tunnistettaviksi. Toisaalta voi olla niinkin, että seksuaalisten virittymisten määrä ei juurikaan kasva. Silloin hyväksyvä tietoisuus omista arvoista, rajoista ja tarpeista auttaa ohittamaan kulttuurin seksikeskeisyyden vaatimuksia ja nauttimaan itsen näköisestä elämästä.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys