Selaa kysymyksiä

Seksi kiinnostaa ja ällöttää

Siis tuota tää on aika hankala aihe mulle, enkä ole oikein kenenkään kanssa jutellut tästä, kun mua nolottaa asia. Olen 22 vuotias tyttö/nainen miten sen sitten onkaan. Pulmani on, etten tiedä mikä on seksuaalisuuteni. Ennen ajattelin, että olen hetero, mutta olen aika paljon lähiaikoina miettinyt että olenkohan hetero? Aika paljon nykyään mua ällöttää seksi, mutta toisaalta taas kiinnostaa. Aina kun oon tehnyt "niitä" niin mulle tulee tosi likainen olo ja oksettaa. Nykyään en oikein sitä tee ja olen miettiny että olenko aseksuaali? Kyllä mä heitän irstasta läppää välillä ja puhuin pojist ja toisaalta olis kiva seurustella ja toisaalta en ikinä haluiskaan seurustella. Niin – en ole siis koskaan seurustellut ja olen neitsyt. Mun perheessä ei olla ikinä keskusteltu seksi asioista kun se on tabu... joten se piti vähän itse oppia ja kavereilt...

Hei

Seksi hämmentää sinua aika lailla ja mietit omaa seksuaalista suuntautumistasi. Toisaalta seksi kiinnostaa, mutta kun teet seksiin liittyviä juttuja, niin jälkeenpäin sinulle tulee likainen olo. Tarkoitatkohan niillä jutuilla sooloseksiä eli itsetyydytystä? Toisaalta seurustelu kiinnostaisi ja toisaalta et ehkä haluaisikaan sitä.

Kerrot että perheessä seksi on ollut tabu. Vaikuttaa siltä että olet jäänyt aika yksin seksuaalisuuteen liittyvien tuntemusten, tunteiden ja ajatusten kanssa. Silloin seksuaalisuudesta voi tulla kummajainen. Me ihmiset tarvitsemme ”peilejä” toisista ihmisistä. Opimme tuntemaan tunteitamme ja tarpeitamme vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Valitettavasti on aika tavallista että lapset ja nuoret jäävät hyvin yksin kotonaan omaan seksuaalisuuteensa liittyvien tuntemusten, tunteiden ja ajatusten kanssa. Kaveripiiriltä tuleva tieto ja asenteet ovat usein virheellisiä ja suorituskeskeisiä. Ei siis ihme että seksistä voi tulla sekä kiinnostava että vastenmielinen.

Useimmille tutustuminen seksiin tapahtuu itsetyydytyksen eli sooloseksin avulla. Parhaimmillaan sooloseksi on tutustumista omassa kehossa oleviin kohtiin, joiden koskettelu tuo syvää ja jännittävää mielihyvää. Sooloseksiä moni käyttää myös itsensä lohduttamiseen eri tilanteissa, tuottaahan se hetkellisen mielihyvän. Toisaalta jos se on ainoa keino lohduttaa itseä, niin sen tuoma helpotus jää lyhytaikaiseksi ja jäljelle voi jäädä yksinäinen paha olo. Me synnymme elämään kontaktissa toisten kanssa. Surun ja ilon tunteet on helpompi kohdata, kun on joku jolle niistä voi kertoa ja se toinen osaa kuunnella. Sama pätee seksuaalisuuteen. Vaikka sooloseksi voi olla ihana asia, niin jos seksuaalisuuteen liittyviä tuntemuksiaan ei voi jakaa kenenkään kanssa, niin ne eivät saa mistään myönteistä palautetta, jolloin sooloseksikin voi muodostua ahdistavaksi. Siksi olisikin hyvä että löytäisit turvallisen kontaktin, jossa voit avoimesti kertoa tuntemuksistasi ja tarpeistasi.

Mietit sitä, oletko mahdollisesti aseksuaali. On hyvä huomata, että aseksuaalisuus ei yleensä tarkoita seksiin liittyvää vastenmielisyyttä vaan pikemminkin sitä, että seksi ja seksuaalisuus ovat melko neutraaleja asioita, joihin ei liity myöskään kiinnostusta eikä mielihyvää. Toki seksuaaliset teot voivat herättää vastenmielisyyttä aseksuaalille, jos hän väkisin yrittää tehdä niitä.

Voisi olla hyvä, että varaisit ajan seksuaalineuvojan vastaanotolle. Seksuaalineuvojan kanssa voit turvallisin mielin keskustella tuntemuksistasi, kokemuksistasi ja pohdinnoistasi. Häneltä saat myös asiallista tietoa seksuaalisuuden moninaisuudesta, mukaan lukien aseksuaalisuus. Sexpo-säätiön kautta on mahdollisuus saada ilmaista seksuaalineuvontaa joko Sexpon tiloissa Helsingissä tai skypen välityksellä kotipaikkakunnaltasi. Ks.: www.sexpo.fi/neuvonta

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys