Selaa kysymyksiä

Olenko bi

Olen 22 v tyttö/nainen asun vielä kotona, olen viimeisen reilun vuoden aikana miettinyt, olenko bi. Vielä silloin kun opiskelin (2015 kevät talvella) ihastuin ensimmäistä kertaa tyttöön/naiseen koulussa, ja tajusin sen vasta siinä vaiheessa, kun näin tämän tytön jonkun pojan kanssa. Olin samaan aikaan ihastunut myös yhteen poikaan. Jostain syystä säikähdin aika paljon sitä, että menin ihastumaan tyttöön. En tiedä miksi.

Aloin ihastua samanaikaisesti sekä poikiin että tyttöihin. Pahinta oli, etten uskaltanut kertoa kenellekään, enkä tiennyt mitä tehdä. Yritin tosi kauan uskotella itselleni, että tämä on joku vaihe, joka menee ohi mutta tilanne on yhä sama, kun kevät talvella 2015, ihastun sekä poikiin että tyttöihin.

Haluaisin kertoa tästä läheisille/ vanhemmille, mutten uskalla. Olen yrittänyt kertoa jo monesti mutta tuntuu ettei rohkeus riitä, vaikka sitä on kerätty jo aika kauan aikaa. Minua ahdistaa pitää tällaista "salaisuutta" itselläni, tosin olen uskaltautunut kertomaan parille hyvälle kaverille. He onneksi suhtautuivat hyvin, todella hyvin.

En vaan tiedä milloin ja miten voisin kertoa. Läheiseni ovat melko hyväksyväisiä enkä ole kuullut heidän puhuvan ilkeään sävyyn sateenkaarikansasta. Silti pelkään, että jos kerron, jotain pahaa tapahtuu ja he eivät hyväksy. Mitä ihmettä minun pitäisi tehdä??

Hei Yumiko

Olet huomannut, että ihastut sekä poikiin että tyttöihin. Haluaisit kertoa siitä läheisillesi, mutta et uskalla. Olet yrittänyt mutta rohkeus ei ole vielä riittänyt, vaikka läheisesi ovat melko hyväksyviä. Silti pelkää, että jotain pahaa tapahtuisi, jos otat asian puheeksi.

On todella surullista, että tämä ihana kyky ihastua sekä samaa että vastakkaista sukupuolta oleviin muodostuu yhteiskunnassamme edelleenkin hyvin monille ongelmaksi. Sehän on merkki siitä, että joidenkin tunteita (jotka ihastuvat vain vastakkaista sukupuolta olevin) arvostetaan enemmän kuin toisten (jotka ihastuvat samaa sukupuolta oleviin tai sekä samaa että vastakkaista sukupuolta oleviin). Tällä syrjivällä asennoitumisella bi- ja homoseksuaalisuutta kohtaan on pitkä kulttuurinen historia.

Seksuaalisuuden ja siihen liittyviä tunneilmaisujen säätelyn taustalla on ollut tarve varmistaa suvun jatkuminen. Siksi vastakkaiseen sukupuoleen kohdistuvia seksuaalisia, eroottisia ja romanttisia tunnereaktioita on ihannoitu ja arvostettu samalla kun samaan sukupuoleen kohdistuvina niitä on vieroksuttu. Seksuaalisuudella ja siihen liittyvillä tunteilla on kuitenkin paljon muitakin hyödyllisiä vaikutuksia kuin suvun jatkuminen. Kahden ihmisen keskinäinen rakkaus riippumatta heidän sukupuolestaan tuo hyvinvointia kummallekin ja se säteilee myös heidän ympäristöönsä. Nykyisin myös vanhemmuus voi toteutua hyvin eri muodoin ja kaksi samaa sukupuolta olevaa voi olla turvallinen perusta myös lasten hyvinvoinnille.

Kyky ihastua sekä vastakkaista että samaa sukupuolta oleviin saisi mielestäni olla itse asiassa hyvinkin arvostettava asia yhteiskunnassa. Onhan kyse nimenomaan kyvystä ja tunne-elämän rikkaudesta. Joillekin biseksuaalisuus ilmenee siten että on kausia, jolloin vastakkaista sukupuolta olevat kiinnostavat enemmän, ja toisina kausina taas samaa sukupuolta olevat kiinnostavat enemmän. Joillakin kiinnostus kumpaankin sukupuoleen on rinnakkaista koko ajan. Joillekin sukupuolella ei ole väliä vaan ihastuu ihmiseen muiden ominaisuuksien kuin sukupuolen perusteella. He ovat avoimia myös sille, että sukupuoli ei ole kaksijakoinen vaan moniulotteisempi ominaisuus ihmisessä. Toisille taas sukupuoliero on merkittävä osa eroottista kiinnostusta, niin että samaa sukupuolta oleva herättää toisenlaista eroottista tai romanttista kiinnostusta kuin vastakkaista sukupuolta oleva.

Toki biseksuaalisuuteen liittyy omat haasteensa tunne-elämän ja pari/monisuhteiden kannalta. Toisaalla on sosiaalisen ympäristön asennoituminen ja reaktiot. Niihinhän liittyvät sinunkin pelkosi. Nämä reaktiot voivat olla jopa jyrkempiä biseksuaaleja kohtaan kuin homoseksuaaleja. Biseksuaalisuus herättää epävarmuuden tunteita niin heteroissa kuin homoissakin/lesboissakin, kun biseksuaali ei asetu ahtaisiin raameihin. Näitä reaktioita voi syntyä myös seurustelusuhteen aikana, kun kumppani saa tietää toisen biseksuaalisuudesta. Reaktiot liittyvät pelkoon, että biseksuaali ei ehkä pystyisikään uskollisuuteen vaan alkaisi kaivat rinnakkaissuhteita.

Osa haasteista tulee myös siitä, että miten toimia, kun ihastuu samaan aikaan sekä samaa että vastakkaista sukupuolta olevaan ja kokee itselleen kummankin ihastuksen yhtä tärkeänä ja ehkäpä vielä toisiaan täydentävänä. Joillakin on mahdollisuus ratkaista tämä muodostamalla polyamorinen suhde, jos kaikki osapuolet ovat siihen valmiita. Polyamorinen suhde edellyttää kaikilta hyvää itsetuntemusta ja selkeitä sopimuksia keskinäisestä toinen toisensa huomioonottamisesta. Polyamorisessa suhteessa olevat joutuvat valitettavasti kohtaamaan ympäristön taholta monenlaisia ennakkoluuloja, ja siksi moni salaakin sen. Kaikki biseksuaalit eivät halua polyamorista suhdetta tai rinnakkaissuhdetta vaan haluavat keskittyä valitsemaansa suhteeseen ja sen ohessa elää muut tunteensa niin että ne eivät loukkaa kumppania. Ihastumisen ei tarvitse merkitä seksuaalisen/eroottisen/romanttisen suhteen rakentamista vaan se voi kanavoitua esimerkiksi läheisen ystävyyssuhteen kautta.

On ymmärrettävää, että sinua pelottaa ottaa tämä sinällään myönteinen asia puheeksi läheistesi kanssa. Joutuuhan siinä kertomaan itselle herkistä ja merkittävistä asioista, joihin toivoo arvostavaa asennoitumista. Itselle merkittävien läheisten tunteiden mitätöinti satuttaa valtavasti. Siksi haluamme suojella niitä. Mutta jos pidämme niitä salassa niin ne jäävät vaille arvostusta. Siksi lopulta moni ottaa ne jossain vaiheessa puheeksi voidakseen elää vapaammin omana itsenään. Teologi Martti Lindqvist on kauniisti todennut: ”Ihmisen syvimpiä tunteita on tulla oikein nähdyksi, ei niinkään hyvänä tai pahana vaan ennen kaikkea totena, että joku voisi katsoa minua tarkasti, kuulla minua ja tulla minua kohti.”

Kertominen on aina hyppy tuntemattomaan. Emme tiedä mitä kaikkea siitä seuraa, mutta voimme toki itsekin siihen myös jatkossa vaikuttaa. On hyvä, että sinulla on tukenasi pari hyvää kaveria, jotka suhtautuvat sinun biseksuaalisuuteesi hyvin. Kertominen, jos sen teet, johtaa varmaankin monenlaisiin reaktioihin, osa niistä on kannustavia ja osa reaktioista voi olla myös yllättäviä. Muista että reaktiot kertovat jotain ko. ihmisistä, ei sinusta. Ensireaktioita seuraa usein prosessi, jonka aikana asioiden merkitykset voivat avautua uudella tavalla. Yksi merkittävä seuraus kertomisesta on se, että sinä tulet entistä paremmin näkyväksi. Toisaalta: sinulla on täysi oikeus olla kertomatta, jos arvelet että sillä tavoin paremmin suojelet itseäsi ja tunteitasi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys