Selaa kysymyksiä

Ftm transgender

Hei. Olen 16 vuotias transmies/poika, joka juuri äskettäin tuli ulos kaapista äidilleen. Äiti otti asian positiivisesti ja sanoi tukevansa minua, mutta silti painotti sitä kuinka olen murrosikäinen ja saatan katua mahdollista muutosta myöhemmin. Kerroin äidilleni kuinka olen tuntenut olevani poika jo useamman vuoden ja kuinka pienenäkin olin leikeissä aika usein prinssi enkä prinsessa. Haluaisin päästä asioissa eteenpäin, koska kroppani ahdistaa minua todella paljon enkä tiedä voinko odottaa kovin kauaa. Kuinka saisin äitini ymmärtämään ja vakuuttumaan siitä, että tiedän kuka olen ja että tämä ei ole vain osa murrosiän identiteettikriisiä?

Hei
Hienoa että olet nyt kertonut äidillesi omasta sukupuolestasi. Kertominen varmaankin jännitti etukäteen, kun mietit miten äitisi reagoisi. Olosi varmaan helpottui, kun hän otti asian positiivisesti. Väliinne jäi kuitenkin jännite siitä, kun äitisi painotti, että kyse voisi olla murrosiän ilmiöstä ja että voisit ehkä myöhemmin katua mahdollisia korjaushoitoja. Kun sinulla on halu päästä vihdoin asioissa eteenpäin, kun kroppa ahdistaa, niin äidin varoittelut varmasti aiheuttavat turhautumista.

Toivon että teillä on mahdollisuus keskustella useampaan kertaan lähiviikkoina sinun kokemuksistasi ja tuntemuksistasi eri ikäisenä. Sillä tavalla autat äitiäsi pääsemään paremmin sisälle sinun maailmaasi. Hänelle tilanne on uusi, sinulle se jo vuosien myötä tutuksi tullut. Äitisi tarvitsee lisää tietoa ja aikaa sulatella sitä. Voisitteko kaivaa esille valokuvia, joissa olet eri ikävaiheissa. Voisitte muistella mitä muistikuvia kummallakin on ko tilanteista. Voisit myös kertoa erilaisista leikkitilanteista, joissa halusit olla prinssi. Kerro myös siitä miltä rintojen kasvu ja kuukautisten ilmestyminen tuntuivat ja miltä kroppasi nyt tuntuu.

On tavallaan hyvin ymmärrettävää, että äitisi haluaa aluksi varmistua, että kyse ei ole murrosikään liittyvästä identiteetin hakemisesta. Hänelle se merkitsee vain sitä, että hän haluaa suojella sinua vahingoilta. Opittuaan paremmin tuntemaan mitä kaikkea sinä olet kokenut, hän pystyy paremmin päättelemään, miten parhaiten suojella sinua ja miltä. Voit antaa hänelle luettavaksi transtukipisteen sivuilta löytyvän vanhemmille suunnatun artikkelin: transtukipiste.fi/vanhemmille. Vanhemmille on Transtukipisteellä myös omaa vertaisryhmätoimintaa.

On hyvin ymmärrettävää, että toivot nyt, kun asioista on voitu vihdoin avoimesti puhua, että pääsisit korjausprosessiin mahdollisimman pian. Toivottavasti kestät kuitenkin sen, että prosessi vie aina oman aikansa. Jokainen askel on kuitenkin jo etenemistä, jo se että otit asian puheeksi. Mitä paremmin asiaa käsitellään ensin kotona, sen helpompia ovat seuraavat askeleet. Tampereen ja Helsingin yliopistollisissa sairaaloissa on yksiköt joissa tutkitaan alle 18-vuotiaiden sukupuolen korjausta toivovien sukupuoli-identiteetti. Näiden tutkimusten keskeisenä tavoitteena on varmistaa että sukupuoliristiriidan kokemus on riittävän vakaa. Tutkimusprosessiin kuuluu myös tapaaminen vanhempien kanssa.
Toivon sinulle ja äidillesi hyviä syvälle meneviä rehellisiä keskusteluja. Parhaimmillaan ne voivat johtaa teidän suhteessa aivan uuteen vaiheeseen, jossa opitte tuntemaan toisianne ja oppimaan toisiltanne.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys