Selaa kysymyksiä

Tyttöystäväni vanhemmat ihan rikki suhteestamme

Hei!
Olen 15 vuotias tyttö ja tunnen olevani lesbo. Minulla on tällä hetkellä tyttöystävä, josta tietävät läheiset ja vanhempani. Ongelmani tässä on, että tyttöystäväni vanhemmat ovat järkyttyneitä suhteestamme ja se loukkaa, sekä harmittaa heitä hyvin paljon. Tämä on saanut tyttöystäväni epäröimään suhdettamme vähän, koska vanhempansa ovat niin rikki asiasta. Kun tyttöystäväni kertoi asiasta, vanhemmilleen vakuutti hän kuitenkin, ettei asia muka vaikuttaisi suhteeseemme mitenkään, mutta nyt se on vaikuttamassa ja erittäin paljon. En missään nimessä haluaisi menettää tyttöystävääni varsinkaan, kun olimme ensin parhaita kavereita, jotka rakastuivat. Olen ollut monessa suhteessa pojan kanssa ennenkin eikä tytöt kiinnostaneet aiemmin kuin nytten ja tunnen jopa olevani syvästi rakastunut häneen ja samoin hän minuun. Aina kun yritän puhua tästä ongelmasta mikä meillä on hänen vanhempiensa ja meidän välillä, hän sulkee minut ulos asiasta. Ja on alkanut peittelemään tunteitaan minuun. Vähän kuitenkin hän aina välillä puhuu yhteisestä tulevaisuudestamme, kun toisinaan tiputtaa minut maan pintaan ja sanoo että seurustelusuhteemme voisi olla loppumassa. Mikä neuvoksi, kun en halua menettää häntä, mutta hänen vanhempansa ovat asiansa tiellä ja tyttöystäväni luulee, että minusta eroaminen helpottaisi välejään vanhempiinsa?

Hei

Olet syvästi rakastunut tyttöystävääsi ja hän sinuun. Nyt teidän väliänne häiritsee se, että tyttöystäväsi vanhemmat ovat rikki asiasta hänen kerrottuaan suhteenne laadusta. Kun yrität puhua nyt tästä tyttöystäväsi kanssa, hän sulkee sinut ulos asian käsittelystä ja välillä sanoo, että seurustelusuhteenne on loppumassa. Välillä hän taas puhuu yhteisestä tulevaisuudesta kanssasi. Voin vain kuvitella, miten rankkaa tämä on sinulle. Onhan rakastaminen ja rakastetuksi tuleminen ehkäpä parhaat tunteet maailmassa, siksi niiden kyseenalaistaminen satuttaa hyvin syvältä. Turhauttavaa tässä varmastikin on se, että teidän keskinäistä rakkauden kokemista ja ilmaisua häiritsevät ihmiset, joihin et voi paljon vaikuttaa.

Olet varmaan huomannut mitä sinulle merkitsee, että voit turvallisesti puhua suhteestanne omille vanhemmillesi ja läheisillesi: miten paljon se helpottaa seurustelua ja antaa tilaa omille tunteille ja niiden ilmaisulle. Tyttöystävältäsi tällainen tuki puuttuu. Kotonaan hänen on vaikea olla oma itsensä, kun hänen vanhemmiltaan puuttuu halu tai kyky kunnioittaa oman lapsen tunteita ja tarpeita ja niihin liittyvää merkittävää ihmissuhdetta. Siksi tyttöystäväsi toimii nyt hapuilevasti, mikä satuttaa sinua.

Omat vanhemmat ja heiltä tuleva hyväksyntä ovat meille yllättävän voimakkaasti vaikuttavia tekijöitä, vaikka olisimme monista asioista eri mieltä heidän kanssaan. Tämä liittyy siihen, että lapsena olemme olleet heistä riippuvaisia ja perusturvallisuus on liittynyt heidän taholtaan tulevaan hyväksyntään ja huolenpitoon. Vanhemmilla on paljon valtaa lastensa elämään myös nuoruudessa ja aikuisuudessa. He voivat vaikuttaa sekä tunnetason että sosiaaliseen ja taloudelliseen turvallisuuteen. Osa vanhemmista ymmärtää, että heidän tehtävänään on olla sillä tavoin turvallisia, että se mahdollistaa lapselle kasvun omiin itsenäisiin valintoihin ja vastuunottoon. Osa taas valitettavasti vaatii lapsen sopeutumista vanhempien odotuksiin, mikä vaikeuttaa hänen itsenäistymistään.

Tyttöystävällesi tilanne on kohtuuttoman vaikea. Hän mitä ilmeisimmin yrittää toimia niin että vanhempien kipu hellittäsi. Sen seurauksena hän huomaa, että ei voikaan olla yhtä avoimesti kanssasi. Hän joutuu nyt valitsemaan kahden hänelle tärkeän turvan välillä, mikä on aivan kohtuuton tilanne teille kummallekin. Painostaminen valitsemaan jompikumpi saa tyttöystäväsi varmaankin vain sekaisin. Siksi, vaikka tilanne on sinulle hyvin raskas, toivon että pystyt antamaan tyttöystävällesi aikaa löytää omat ratkaisunsa. Voihan olla että hänen perheensä vähitellen sopeutuu uuteen tilanteeseen.

Voisiko teidän tilannetta helpottaa se, että kutsuisit tyttöystäväsi teille kotiin kyläilemään. Silloin hän saisi tuntuman sitä, millaista on, kun vanhemmat hyväksyvät kahden tytön välisen suhteen. Se voi rohkaista häntä jatkamaan seurustelua kanssasi, vaikka hän ei saisi sille tukea omalta perheeltään.

Setan kotisivuilta löytyy vanhemmille suunnattu tietopaketti siitä miten he voivat parhaiten tukea omaa lastaan jonka seksuaalinen/romanttinen suuntautuminen ei olekaan heteroseksuaalinen, ks. seta.fi/tietoa-vanhemmille. Kannattaa käydä lukemassa se ja miettiä, olisiko siitä apua tyttöystäväsi vanhemmille.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys