Selaa kysymyksiä

En ole varma

Hei! Olen 13-vuotias, poika joka on bi. En oikein tiedä miten tulisin kaapista ulos ja miten vanhempani/kaverini käyttäytyisivät. Perheessäni "heitetään läppää" yleensä bi ja homoista. Ja tuntuu että samoin tekee kaverini. Joten pelkään, että jos kerron kavereilleni minä menetän kaverini ja perhe ei oikein tykkäisi. Olen miettinyt paljon itsetuhoisia juttuja, vaikken haluisi. En ole saanut melkein yhtään unta viimeiseen kuukauteen ja se on vaikuttanut koulutyöhöni erittäin suuresti. Öisin vaan mietin mitä tulee tapahtumaan ja mietin silloinkin itsetuhoisia juttuja. Tiedän ettei se ole tervettä ja teen pienestä asiasta elämässäni suuren jutun, mutta tuntuu että olen hukassa. Enkä ole varma kenen kanssa haluaisin puhua mutta täällä minua ei tunnisteta. Kiitos(:

Hei!

Olet huomannut, että pidät sekä tytöistä että pojista. Sen salaaminen tuntuisi varmasti ahdistavalta ja siitä muille kertominen taas pelottavalta. Tämä on johtanut siihen, että olet miettinyt itsetuhoisia ajatuksia ja öisin et ole saanut unta. Koulutyösi on tästä kaikesta kärsinyt suuresti. Hyvä kun otit asian puheeksi, koska tällaisen tilanteen kanssa ei ole hyvä jäädä yksin!

Sanot että perheessä ja kaveripiirissä heitetään läppää biseksuaaleista ja homoista. Millaista läppää se on? Onko se sellaista joka loukkaa sinua? Tuleeko siitä sinulle paha mieli? Mahtaisivatko he heittää sellaista läppää, jos tietäisivät että se satuttaa sinua? Arvelen nimittäin, että sekä vanhempasi että kaverisi tykkäävät sinusta todella paljon eivätkä varmasti haluaisi loukata sinua. Tuollainen läpän heitto perustuu usein siihen, että siihen osallistuvat eivät itse tajua mistä homo- tai biseksuaalisuudessa on oikeasti kyse. Siinähän on kyse ihan samanlaisista lämpimistä tunteista kuin heteroilla.

Ymmärrän hyvin, että asian puheeksi ottaminen vanhempien ja kavereiden kanssa pelottaa valtavasti. Vastaava tilanne on tuhansilla ikäisilläsi pojilla Suomessa tälläkin hetkellä. Onhan kavereitten ja vanhempien hyväksyntä kaikille todella merkittävä asia, ja ilman sitä elämä olisi paljon vaikeampaa. Silloin kun kertomista miettii, niin on hyvä muistaa, että yleensä vanhemmat ja parhaat kaverit näkevät sinut kokonaisena ihmisenä, jossa seksuaalinen suuntautuminen on vain yksi osatekijä. Usein käykin niin, että kun he kuulevat, että olet bi, niin he toteavat, että upeaa kun kerroit. Onhan se luottamuksen osoitus heitä kohtaan. Valitettavasti kaikki vanhemmat ja kaverit eivät kuitenkaan ole näin fiksuja eivätkä osaa kunnioittaa toisen tunteita vaan kyseenlaistavat ne rumasti. Siksi olisi hyvä että asiasta keskustelisi ensin sellaisen aikuisen kanssa, joka varmasti osaa ymmärtää sinua ja olla tukenasi silloin, jos vanhemmilta tai kavereilta tulee ”lunta tupaan”.

Kuka tällainen turvallinen aikuinen voisi olla. Se voisi olla esimerkiksi kouluterveydenhoitaja. Heille voi luottamuksellisesti kertoa omasta seksuaalisuudestaan eivätkä he saa kertoa asiasta eteenpäin muille. He ymmärtävät, että asia on sinulle hyvin tärkeä. Jos asut pääkaupunkiseudulla tai Oulun lähistöllä niin silloin sinulla on käytettävissä Poikien talon palvelut. Sieltä löytyy työntekijöitä, jotka ymmärtävät hyvin mitä homo- ja biseksuaalisuus merkitsevät nuoren miehen elämässä ja voivat olla tukena siinä, että kukin voi olla turvallisesti oma itsensä muiden seurassa. Poikien talon kotisivut löytyvät osoitteesta poikientalo.fi ja voit lähettää sinne sähköpostia osoitteeseen tommi.p.pesonen@poikientalo.fi.

Muista että sinä olet arvokas ihminen juuri sellaisena kuin olet. Biseksuaalisuus tarkoittaa sitä, että sinulla on kyky ihastua sekä tyttöihin että poikiin. Siinä ei ole mitään pahaa, päinvastoin kysehän on todella myönteisistä tunteista. Ei myöskään siinä, jos tykkää enemmän pojista kuin tytöistä tai enemmän tytöistä kuin pojista. Näiden tykkäämisten osoittaminen toki on aina todella jännittävää, kun ei tiedä miten tykkäyksen kohde siihen reagoi. Silloin kun kohde on samaa sukupuolta kuin itse, niin tämä on kaksin verroin jännittävämpää. Siksikin olisi hyvä että voisit turvallisesti kertoa jollekin ihastuksistasi ja miettiä uskaltaisiko niistä kertoa asianosaisille.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys