Selaa kysymyksiä

Mietityttää oma sukupuoli

Hei,

olen 24-vuotias nainen, jota mietityttää oma sukupuoli. Oon kokenut jo pitkään, etten olisi nainen. Oma sukupuoli tuntuu väärältä, mutta en ole ihan varma olenko trans. Oon kyllä ihan vakavissani miettinyt sukupuolenkorjausta, mutta se pelottaa, enkä ole saanut tehtyä asian eteen mitään järkevää. En ihan tiedä kenen puoleen asiassa kääntyä tai mitä konkreettisesti tehdä.

En tiedä, laitanko viestiä oikeaan paikkaan tai osaatteko vastata kysymykseeni, mutta eniten mua on viime aikoina mietityttänyt millaisia vaikutuksia sukupuolenkorjauksessa (naisesta mieheksi) käytettävillä hormoneilla on. Tekeekö testosteroni aggressiiviseksi ja itkuiseksi tai vaikuttaako se muutoin mielialaan? Vanhempani väittävät näin, eivätkä muutenkaan suhtaudu asiaan kovinkaan hyvin. Aina aiemmin vanhemmat on ollu tukena monenlaisissa asioissa ja on ehkä nykyäänkin, mutta tässä asiassa ei. Se pelottaa ja hämmentää, koska oon tottunut siihen, että saan niiltä tukea, ja nyt kun ei yhtäkkiä saakaan, en tiiä mitä tehdä. Vanhempien reaktiot saa mut epäilemään omia tuntemuksia, että ehkä mä en ookkaan trans tai että mä jotenkin vaan hätäilen tän asian kanssa ja että "tää on vaan ohimenevä vaihe".

Pikkusisko kuitenkin ymmärtää ja on tukena, mutta se asuu toisessa kaupungissa niin ettei konkreettisesti voi olla kauheesti läsnä. Myös mun mies hyväksyy asian, mutta ei oikein osaa sanoa mitään tai auttaa. Pikkusisko myös kehotti kysymään tätä kautta, että mitä mun pitäisi tehdä ja et mistä voisin saada jotain tukea näiden asioiden käsittelyyn Jyväskylästä, jossa asun.

Hei!

Olet kokenut, että sinulle syntymän jälkeen annettu virallinen sukupuoli tuntuu väärältä. Tästä päättelen, että koet itsesi mieheksi. Olet pohtinut vakavasti sukupuolen korjausta ja testosteronihoitoihin liittyvät sivuvaikutukset huolestuttavat sinua. Vanhempasi ovat sanoneet, että testosteroni tekee aggressiiviseksi ja itkuiseksi. Se on saanut vanhempasi suhtautumaan varauksellisesti korjausprosessiin hakeutumiseen. Nyt olet ruvennut itsekin epäilemään tuntemuksiasi.

Se että korjausprosessin ja siinä hormonihoidot herättävät etukäteen monenlaisia kysymyksiä ja huolen aiheita on hyvin ymmärrettävää. Siksi olisi hyvä, jos voisit olla yhteydessä ihmisiin, jotka ovat käyneet läpi sukupuolenkorjausprossin. Heiltä voisit saada kokemustietoa korjausprosessin eri vaiheista ja miten ne vaikuttavat mielialaan. Sinuksi palvelulla on vertaischattejä transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville aina kuukauden viimeisenä maanantaina, tänä kevätkautena vielä: 24.4. (huomenna), 29.5., 26.6. klo 18 – 20. Chatista ja siitä, miten siihen voit osallistua, saat tietoa osoitteesta: www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatit-tukinetissa-kevaalla-2017. Transtukipisteen sivustolta (transtukipiste.fi) löydät tietoa sen ryhmätoiminnasta.

Olen terapeutin työssäni vuosien kuluessa kohdannut useita henkilöitä, jotka ovat olleet sukupuolen korjausprosessissa naisesta mieheksi. Testosteronin vaikutus vaihtelee yksilöllisesti siinä, miten nopeasti keholliset muutokset tapahtuvat (äänen murros, karvoitus, rasvoituksen siirtyminen jne). Monilla tulee sitä ennen psyykkisiä muutoksia. Osalla esiin nousee jossain määrin uuteen murrosikään liittyvää ärtyisyyttä mutta suurimmalla osalla huomattavasti voimakkaampi reaktio on ajattelumaailman rauhoittuminen. Ylipäänsä hoitojen aloittaminen vaikuttaa ihmisiin ennen kaikkea rauhoittavalta ja vakaannuttavalta verrattuna sitä edeltävään epävarmuuteen ja ”välitilaan”. Nykyään hoitoja räätälöidään entistä paremmin kulloisenkin tarpeen mukaisesti. Siksi on tärkeää, että hoitoihin hakeudutaan virallista reittiä, jolloin siihen voidaan liittää seuranta.

On ymmärrettävää, että vanhempasi ovat huolissaan, koska transprosesseista on toistaiseksi kaikkien saatavilla liian vähän konkreettista tietoa. Silloin erilaiset spekulaatiot, yksittäiset esimerkit ja pelottelut voivat herättää paljonkin ahdistusta. Transtukipisteen sivustolta (transtukipiste.fi) löytyy tietoa sekä transihmisille että läheisille.

Varmaan tiedätkin, että sukupuolen korjausprosessiin päästäksesi sinun tulisi osallistua tutkimusjaksolle joko Tampereen tai Helsingin yliopistollisen sairaalan sukupuoli-identiteetin tutkimusyksikössä. Tutkimuksiin menee yleensä 6-12 kk ja niihin tarvitaan lääkärin lähete (tietoa tutkimuksiin hakeutumisesta löytyy osoitteista transtukipiste.fi ja trasek.fi). Tutkimusjakson tavoitteena on varmistaa, että sukupuolenkorjausprosessi on perusteltu ja turvallinen. Sen aikana sinun on mahdollista selvittää sukupuoleen liittyviä tuntemuksiasi ja sinulla on mahdollisuus saada hyvinkin yksityiskohtaista tietoa itse prosessista ja sen sivuvaikutuksista. Tavoitteena on varmistaa, että korjausprosessi nimenomaan kohentaa elämän laatua.

On valitettavaa, että hyvin monet sukupuoltaan pohtivat ja transprosessiin lähtevät ihmiset joutuvat liian yksin pohtimaan omaan sukupuoleen liittyviä kokemuksiaan ja siihen liittyen tulevaisuuden näkymiään. Moni kohtaa lähiympäristöstään toistuvaa kyseenalaistamista, mikä voi tehdä elämästä raskasta. Myöskin sen jälkeen, kun on lähtenyt prosessin, olisi hyvä, että olisi joku taho, jonka kanssa voi turvallisin mielin keskustella havainnoistaan, tulevaisuuteen liittyvistä pohdinnoistaan ja muiden reaktioista.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys