Selaa kysymyksiä

Voisko tää ääni yhtään korkeampi olla??

Moi! Olen 14-vuotias, aseksuaalinen, panromanttinen demipoika, syntymässä todettu sukupuoli on tyttö. Rupesin kyseenalaistamaan seksuaalisuuttani vähän alle kaksi vuotta sitten, ja sukupuoli mietitytti puolen vuoden ja vuoden sitten välillä.

Olen tullut ulos jo kaapista kaikille, joille on tarvinnut; kaverit, perhe, luokkatoverit, opettajat. Kaverit on ollu tosi ihania, osa opettajista kivoja myös, osa taas ihan vähän epämukavia, luokkatoverit ihan ok osa, mutta sitten perhe... no ei ole potkittu ulos tai mitään, mutta ei ne millään viitsi uskoa että trans ihmisiä olis edes olemassa, ja jatkuvasti sitten mua tytöksi kutsutaan.

Aluksi mulla ei oikein ollut mitään ongelmia kehon kanssa, mutta pikkuhiljaa vihaan sitä enemmän ja enemmän. Reidet ja takapuoli on ihan liian isot, rintojen pitäisi hävitä olemassaolosta, hartioiden pitäisi olla leveämmät... Binderia olen yrittänyt hankkia, mutta äidin mielestä terveysriskit on ihan liian suuria, niin se nyt ei ainakaan vielä ole onnistunut. Alkaa jo harkita sen salaa hankkimista.

Sitten kanssa, kun on itselleen hankkinut miehekkäämmän nimen, se on vähän ristiriitaista. Olen sanonut, että syntymänimeä saa käyttää, ja niin ihmiset tekee, mutta sitä mukaan olen tajunnut että se saa itseni epävarmaksi ja epämukavaksi, kun ihmiset sitten sillä nimellä kutsuu. Kumminkin tykkään siitä syntymänimestä, ja tuntuu siltä, että vanhemmat vähän yrittää saada mulle syyllisen olon kun käytän mun uutta nimeä. Sitten kun mennään virallisempiin asioihin, kuten näytelmiin koe-esiintymiseen, niin tuleekin isompi dilemma, että mikä nimi siihen nyt pistetään.

Vielä yksi asia, jonka takia lähinnä tämän viestin lähetin, on sellanen mistä oon vielä enemmän tiedoton ja avuton; ääni. Olen laulaja, eli en halua riskeerata mitään ääneni kanssa, enkä muutenkaan hirveän matalaa ääntä halua. Lisäksi hirveän suuri muutos pelottaa, eli hormoonijutuista taidan kieltäytyä. Mutta silti ääni tuntuu aivan liian korkealta. Olen kuullut neuvoja siitä, että ääntä pitäisi vaan opetella madaltamaan, ja olen yrittänytkin, mutta tulokset tuntuu mulle ihan liian pieniltä ja mitättömiltä. Onko olemassa mitään muuta tapaa madaltaa ääntä? Alkaa tuntua vähän toivottomalta tämä.

Onneksi ei nyt enempää tarvitse listata ongelmia ja heikkouksia kun niistä on suurimmaksi osaksi päästy eroon. Toivottavasti voitte auttaa. Kiitos!

Hei

On todella hienoa, että olet uskaltautunut olemaan avoin seksuaalisesta ja romanttisesta suuntautumisestasi sekä sukupolikokemuksestasi. Olet saanut siihen kavereilta hyvää palautetta ja myös osa opettajista on ollut kivoja. Perheen reaktiot ovat olleet sinulle pettymys, niin kuin monelle muullekin nuorelle, joka kertoo, että ei koe omakseen hänelle lapsena annettua sukupuolimäärittelyä. Vanhemmille onkin aluksi haastavaa luopua niistä mielikuvista ja odotuksista, joita on lapseensa vuosien kuluessa rakentanut, ja lähteä rohkeasti tutustumaan siihen omanlaiseen ihmiseen, joka hänestä murrosiän myötä kehkeytyy.

Oletkin varmaan tietoinen transtukipisteen kotisivuista (transtukipiste.fi). Sieltähän löytyy tietoa sukupuolen moninaisuudesta sekä nuorille että vanhemmille samoin kuin tietoa vanhemmille ja nuorille suunnatusta vertaisryhmätoiminnasta. Olet varmaan myös tietoinen Sinuksi chateistä joista sinua voisi kiinnostaa 1) Sinuiksi-chat sateenkaarinuorille, joka on seuraavan kerran avoinna to 25.5. ja ti 6.6. klo 18-20 ja 2) Sinuiksi-chat transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville, joka on seuraavan kerran avoinna ma 29.5. ja ma 26.6. klo 18-20. Chatteihin liittymisestä saat tietoa: www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatit-tukinetissa-kevaalla-2017.

Oletko muuten tietoinen kirjasta ”Nimestä minut tunnet”? Se on koottu transmaskuliinien ryhmään osallistuneiden kokemuksista ja ajatuksista. Kirjan saa tilattua edullisesti osoitteesta: aktuaali.fi/kirja. Suosittelen lämpimästi. Luettuasi sen, voit antaa sen harkintasi mukaan vanhemmillesi luettavaksi.

Päällimmäinen huolesi liittyy ääneesi. Et halua riskeerata mitään sen suhteen ja siksi harkitset vakavasti sitä, että et hakeudu aikanaan hormonihoitoihin. On todella hyvä, että kuuntelet omia tuntemuksiasi, tarpeitasi ja arvojasi. Helsingissä Poikien talo on järjestänyt viimeksi nyt maaliskuussa kehoäänityöpajoja transmaskuliineille. Ne ovat olleet viikonloppuisin, niin että mukaan on voinut päästä vähän kauempaakin. Voit tiedustella osoitteesta tommi.p.pesonen@poikientalo.fi onko siellä suunnitteilla uutta vastaavanlaista työpajaa (edellisen esite löytyy sivulta http://transtukipiste.fi/kehoaanityopaja-transmaskuliineille-poikien-talossa-19-20-3-2016).

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys