Selaa kysymyksiä

Ongelma transsukupuolisuudesta

Moi! Olen 13 vuotias poika. Olen syntynyt tytön kehoon mutta koen olevani poika. Kun täytin 9 niin huomasin, että kuinka poikien hiukset ja vaatteet ovat hienoja. Sanoin silloin mun veljelle aina 9 vuotiaasta noin 11 vuotiaaksi asti, että haluan olla poika. Jos veljeni kertoi äidille, niin sanoin vaan että en halua olla poika koska pelkäsin äidin reaktiota. Nyt taas kadun, että en silloin asiaa äidille kertonut. Tuossa 12 vuotiaana kerroin äidille haluavani lyhyet hiukset mihin äiti suostui. Vaikka jossain vaiheessa äitini taas rupesi vastustamaan asiaa. Hiusten leikkuun jälkeen olin onnellinen. Mutta ongelma oli, että mulla ei ollut poikien vaatteita. Käytin tyttöjen vaatteita. Myöhemmin rupesin keräämään poikien vaatteita ja hankkiuduin eroon tyttöjen vaatteista. Ensin luulin, että olin vain ''tomboy'' mutta myöhemmin tajusin että olen trans. Päätin että en kertoisi äidilleni. No rupesin katsomaan muita lapsia youtubesta samassa tilanteessa, jotka olivat jo tulleet kaapista. Itkin kun katsoin niitä koska halusin itsekkin olla poika. Sitten päätin, että nyt mun on pakko kertoa. Lähetin äidilleni viestin kuinka olen transsukupuolinen. Äitini hyväksyi asian. Olen aina tiennyt, että äitini hyväksyisi asian koska hän on todella kiltti. Mutta pelkäsin että hän ei ottaisi asiaa tosissaan mutta toisin kävi. Ollaan käyty juttelemassa transtukipisteellä asiasta. Nyt saan olla poika ja minua kutsutaan pojaksi ja nimikin on eri.

No nyt mennään itse ongelmiin: Äitini ja veljeni ovat ainoat asiasta tietävät. Ei olla kerrottu muille. Esim. mun täti varmaan hyväksyisi koska hänkin on todella mukava. Mutta taas mun eno ja mummi ja pappa ovat taas semmoisia jotka varmaan eivät hyväksyisi asiaa niin kuinka niille voisi asian kertoa?

Sitten on ongelma, kun menen ensivuonna 7 luokalle ja äitini haluaa minut samaan kouluun kuin muut minun luokkalaiset. Itse haluan eri, koska en halua mennä nykyisten luokkalaisten kanssa samaan kouluun koska menen 7 luokalle poikana. Tulisi varmasti paljon kiusaamista ja kyselemistä. Ja eilen kun mainitsin asiasta, hän vain rupesi huutamaan asiasta, kuinka mun pitää mennä samaan kouluun heidän kanssaan ja valitti, kuinka teen asiasta niin vaikean. Miten kertoisin äidille asiasta niin että en joutuisi kouluun mihin en halua?

Sitten vielä koulu uinnit. Meillä on tulossa koulu-uinnit tässä lähipäivänä. Se ei sinänsä häiritse muuten koska olen vielä tässä koulussa tyttö. Olen vain hieman pullea... Mutta sitten kun menen yläkouluun niin siellä kun on uinnit mitä teen? Siellä olen poika ja joutuisin menemään tyttöjen tuijotettavaksi samaan pukukoppiin. Ja uimahalleissa ei uimapaitaoja saa käyttää. Äitini vain sanoo, että kyllä mä pärjään mutta asia silti pelottaa? Mitä teen.

Hei!

Ihan aluksi on hyvä todeta, että on upeaa että nyt sekä veljesi että äitisi ovat valmiita tukemaan sitä että sinua tullaan kohtelemaan poikana. Äitisi kanssa sinulla on tosin nyt erimielisyyttä siinä mihin kouluun menet 7-luokalla. Äitisi haluaa, että jatkaisit samassa koulussa missä nykyiset luokkakaverisi jatkavat. Itse haluaisit aloittaa poikana ”puhtaalta” pöydältä uudessa koulussa ja ryhmässä. Kummassakin vaihtoehdossa on helpottavia ja hankaloittavia puolia.

Siinä, että aloittaisit uudessa koulussa, uudessa ryhmässä on kieltämättä etuna, että sinulta puuttuisi siellä historia tyttönä. Sen mahdollinen hankala puoli on se, jos et tunne sieltä ketään. Silloin sinulla on kova työ tutustumisessa aivan uusiin ihmisiin. Ymmärrän hyvin, että sinusta se tuntuu hyvältä ajatukselta juuri sen takia että voit esiintyä alusta alkaen poikana. Oletko ajatellut sitä mahdollisuutta, että sittenkin jotain kautta sinne tulisi tieto siitä, että aiemmin sinua on pidetty tyttönä tai että se muulla tavalla paljastuisi uudessa koulussa. Kuka tukisi silloin sinua? Se kannattaa miettiä etukäteen esim. niin että asiasta tietäisi ainakin kouluterveydenhoitaja (jolla on vaitiolovelvollisuus).

Siinä että jakaisit vanhan tutun ryhmän kanssa koulua etuna olisi se, että siellä on valmiiksi myös ehkä hyviä kavereita? Hankaluutena on varmasti ainakin aluksi se, että he ovat tottuneet ajattelemaan sinua poikamaisena tyttönä. Miten saisi heidät muuttamaan asennoitumistaan? Jos kävisi niin että jatkaisit vanhan porukan kanssa, silloin asia kannattaisi puhua reilusti auki opettajan kanssa ja kertoa koko luokassa, että sinua kohdellaan nyt poikana ja samalla kerrottaisiin mistä transsukupuolisuudessa on kyse. Luokassa voisi olla avoin keskustelu siitä. Voisiko sinne pyytää Transtukipisteestä asiantuntija kertomaan asiasta. Tämän jälkeen opettajilla olisi vastuu seurata, että sinua ei asian takia kiusata. Olen kuullut, että kun asia on käsitelty avoimesti niin monissa kouluissa muut oppilaat ovat itse asiassa olleet transpoikien puolella, puolustaneet heidän oikeuttaan olla poikia.

Uinneista ja muutenkin jumppatunneista kannattaa puhua etukäteen opettajien kanssa. Silloin he voivat olla sinun tukenasi ongelmien ratkaisemiseksi. Jos opettajien kanssa tulee ongelmia, niin äitisi kannattaa olla yhteydessä Transtukipisteeseen ja kysyä voisiko joku sieltä tulla käymään koulussa antamassa tietoa ja opastusta.

Sun kannattaa koulunvalintaa liittyvistä erimielisyyksistä huolimatta toimia yhdessä äitisi kanssa. Hän varmasti haluaa, että sinulle tulee mahdollisimman turvallinen tulevaisuus poikana. Hän on tällä hetkellä tärkein tukesi. Hänen kanssaan sinun kannattaa keskustella mm. siitä miten enolle, mummille ja papalle kerrotaan ja missä vaiheessa. Sinulla on oikeus olla se ihminen mitä olet, et tarvitse siihen mummin, papan tai enon lupaa. Toisaalta olisi hyvä, että he oppisivat ymmärtämään sinua paremmin saatuaan tietoa, mistä transsukupuolisuudessa on kyse. Siksi teidän kannattaakin tulostaa Transtukipisteen sivuilta läheisille suunnattu tietopaketti, ks. http://transtukipiste.fi/vanhemmille/ Vaikka tuo on tarkoitettu vanhemmille niin se soveltuu yhtälailla mummojen, pappojen ja enojen luettavaksi. Usein läheiset oppivat aika nopeasti rakastamaan lasta sellaisena, jollaisena hän on onnellinen.

Lopuksi vielä sinulle tiedoksi, että jos haluat keskustella muiden transihmisten kanssa heidän kokemuksistaan niin siihen olisi mahdollisuus osallistumalla ensi maanantaina 29.5. klo 18-20 Sinuiksi-chattiin transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville. Siihen osallistumiseen löytyy ohjeet ositteesta: www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatit-tukinetissa-kevaalla-2017.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys