Selaa kysymyksiä

Pelkään että jos sittenkin olen homo ta bi

Moi olen 14v poika. Oon aino tykänny tytöistä tosi paljon mutta nyt pari päivää sitten aloin ajattelemaan että olisin bi/homo ja en ymmärrä miksi sillä minulla ei ole koskaan ollut poikapuolisia ihastuksia ja jotenki ne silti ällöttävät siinä mielessä. Mikä mua vaivaa? Voiko tää olla vaa joku vaihe? Sillä en edes koe onnelliseksi itseäni pojan kanssa.

Hei
Olet tähän mennessä tykännyt tytöistä. Hiljakkoin sinulle tuli kuitenkin ajatuksia siitä että ehkäpä oletkin bi tai homo. Sinä et ole kuitenkaan ihastunut poikiin tai pidä niitä viehättävinä, päinvastoin. Pohdit mistä ihmeestä voi olla kyse.

Joskus meille voi käydä niin, että jokin ajatus vain putkahtaa mieleen ja alkaa elää omaa todellisuuttaan, ilman että sillä olisi mitään todellisuuspohjaa. Usein tällainen ajatus on jollain tavalla pelottava, uhkaava, ja juuri siksi se jää kytemään päässä. Silloin voi olla kyse siitä, että oma epävarmuus, joka voi johtua aivan muista elämänolosuhteista, kiteytyy tällaiseen erilliseen uhkakuvaan, jolla ei ole siis mitään tekemistä epävarmuutta synnyttäneen asian kanssa. Eli, jos sinua huolestuttaa nyt jokin muu kuin seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä asia, niin olisi hyvä, että voisit puhua siitä jonkun luotettavan ihmisen kanssa. Sen myötä seksuaaliseen suuntautumiseesi liittyvät ajatuksesi ja huolesi saattaisivat hälvetä itsestään.

Sinun ikävaiheessa on hyvin tavallista, että pojilla ja tytöillä on sekä samaan että eri sukupuoleen kohdistuvia ihastumisen tunteita. Huomattavalla osalla jompikumpi sukupuoli muodostuu vähitellen sitten eroottisesti kiinnostavammaksi ja toinen jää enemmän taustalle, osalla ne jäävät elämään rinnakkain tai riippumatta kohteen sukupuolesta. Kun tutkailet omia ihastumisen tuntemuksiasi niin ota ne sinällään kauniina riippumatta kohteen sukupuolesta. Rakkaus ja seksuaalisuus ovat arvokkaita siteitä ihmisten välillä riippumatta kohteen sukupuolesta. Ihminen voi elää täyttä ja onnellista elämää oli hän sitten hetero-, bi/pan- tai homoseksuaalinen suuntautumiseltaan. Sen vuoksi voisit sanoa itsellesi aina kun kohtaat mielessäsi kysymyksen siitä että jos sittenkin, kaikista kokemuksistasi huolimatta, olisit homo tai bi, niin mitä sitten? Sen ei tarvitse estää onnellista elämää.

Yksi tapa irrottautua uhkaavilta tuntuvista mielikuvista on etäännyttää ne nimenomaan ”mielen kuviksi” ei todellisuuden kuviksi. Siinä auttaa kun vertailet mielen tuottamia ajatuksia omiin todellisiin kokemuksiisi ja siinä vertailussa arvioit, kummat ovat rikkaampia ja juurevampia. Kokemusten kautta saamme arvokasta tietoa itsestämme, mielikuvat taas voivat irrottautua kauas omasta todellisuudestamme.

Jos huoli suuntautumisestasi palaa jatkuvasti mieleesi, niin voit halutessasi soittaa meidän päivystykseen, joka on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19-21 numerossa 044 300 2355. Keskustelu päivystäjän kanssa voi auttaa sinua selkiyttämään omia kokemuksiasi ja ajatuksiasi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys