Selaa kysymyksiä

En tiedä mitä tehdä, ajatus biseksuaalisuudesta ahdistaa

Morjes täällä kirjoittelee 14v Poika. Olen aina kokenut itseni heteroksi ja pitäny tytöistä tosi paljon. Nyt viikko sitten ihan tyhjästä mulle on tullu ajatus että olisin bi. En tiedä mikä mua vaivaa. Mua ällöttää ajatuski olla pojan kanssa muuta kuin vain kaveri. Joten onko tämä vain joku vaihe ja tyhmä ajatus millä vaivaan itseäni? Sillä tämä ahdistaa minua tosi paljon ja en kokisi itseäni onnelliseksi olla bi seksuaali.

Hei
Sulle on tullut ajatus, että olisit bi vaikka sinun on vaikea kuvitella että olisit pojan kanssa muuta kuin kaveri. Nyt tuo ajatus ahdistaa sinua tosi paljon.

Seksuaalinen suuntautuminen on meille kaikille todella herkkä asia ja merkittävä osa identiteettiä. Olet pitänyt tytöistä ja kokenut itsesi heteroksi ja se varmaankin tuntunut hyvältä. Jostain syystä yhtäkkiä olet saanut ajatuksen, että olisit bi. Mistähän tämä ajatus on saanut alkunsa? Ihmiset tulevat yleensä tietoiseksi seksuaalisesta suuntautumisestaan sen kautta, että huomaavat tykkäävänsä eroottisesti joko tytöistä/naisista tai pojista/miehistä tai molemmista. Eli ensin tulee havainto siitä, että kokee eroottista vetoa jompaankumpaan sukupuoleen tai molempiin ja sen perusteella tulee identiteetti hetero, bi tai homo. Viestisi mukaan sinulta puuttuu havainto siitä, että olisit kokenut eroottista vetoa toiseen poikaan, joten johtopäätös ainakin toistaiseksi näyttäisi olevan hetero.

Seksuaalinen suuntautuminen ja siihen liittyvä identiteetti voivat toki muuttua jossain määrin ajan ja kokemusten myötä. Lisäksi jako hetero/bi/homoseksuaaleihin on turhan yksiulotteinen. Toiseen ihmiseen voi kohdistua monenlaisia intensiivisiä tunteita eikä se ole läheskään aina sidoksissa siihen, kumpaa sukupuolta toinen on. Yhä useampi määritteleekin nykyään itsensä niin että ihastuu ihmiseen, ei sukupuoleen.

Mutta palataanpa sinun huoleesi, joka syntyi ajatuksesta, että olisit bi. Se ei siis perustu siihen että olisit tunnistanut kokeneesi eroottista vetoa toiseen poikaan. Se vaikuttaa pikemminkin itsensä kyseenalaistamiselta. Voisiko ajatuksen taustalla olla jokin muu ajankohtainen huoli tai epävarmuus? Yhteiskunnassamme biseksuaalisuuteen ja homoseksuaalisuuteen liitetään, ikävä kyllä, edelleen kielteisiä mielikuvia, minkä vuoksi elämässään muuta epävarmuutta kokeva nuori voi kanavoida sen huoleksi omasta seksuaalisesta suuntautumisesta. Eli jos sinulla on nyt jotain muita huolen aiheita, epävarmuutta tai tyytymättömyyttä, niin olisi hyvä, että voisit ottaa ne tavalla tai toisella käsittelyyn, mieluiten jonkun fiksun aikuisen kanssa.

Kerrot että et voisi kokea itseäsi onnellisena olla biseksuaali. Se on ihan ymmärrettävää, koska et ole kokenut sellaisia eroottisia tunteita toista poikaa kohtaan, jotka herättäisivät sinussa onnen tunteita. Ihminen voi tulla onnelliseksi heterona, biseksuaalina, homona, lesbona ja aseksuaalina, suuntautumisesta riippumatta, silloin kun hän tulee hyväksytyksi ihmissuhteessaan omana itsenään ja voi olla niissä myös seksuaalisesti oma itsensä toisia loukkaamatta.

Älä anna yhden ajatuksen vangita mieltäsi. Jos ajatus ei pohjaudu eroottisiin tuntemuksiisi niin ehkäpä se perustuu johonkin pelkoon tai pelkoihin. Silloin sinun on hyvä turvautua ajatuksissasi siihen mitä omat tosielämän kokemuksesi ja tuntemuksesi kertovat omasta seksuaalisuudestasi. Lisäksi on hyvä tunnistaa mikä tuon pelon mahtoi herättää. Taustalla voi todellakin olla nuoruuteen liittyvä yleisempi epävarmuus ja tämä pelko biseksuaalisuudesta on vain yksi oire siitä.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys