Selaa kysymyksiä

Sekavat fiilikset

Olen 25 vuotias nainen ja ollut parisuhteessa miehen kanssa kolme vuotta. Tunnen häntä kohtaan edelleen kovaa kipinää. Lapsuudessa kun leikimme muiden tyttöjen kanssa, olin aina mieshenkilö esim. isä tai poikaystävä, ja hevosleikeissä olin se joka vei muita selässä eli oli hevonen :D koska olin muka "vahvin" tai näin koin ainakin itse. Tunsin muutenkin itseni jollain lailla aina vähän "ronskiksi" "jätkäksi" tyttöjen seurassa, ja olen huomannut et se tunne on edelleenkin välillä...Tykkään pukeutua naisellisesti ja muutenkin olen ihan heteron näköinen. En ole ikinä ihastunut tyttöön/naiseen, mutta olen aina katsellut mielelläni naisten kuvia ja kiihotun ajatellessani naista (jotain tiettyäkin) esim. oman mieheni kanssa. Tapasin hiljattain yhden naisen ja joku hänessä vetää minua puoleensa, en tiedä mikä mutta kiinnostaa kuitenkin. Ennemmin en ole tällaista tunnetta kokenut, että naisessa olisi jotain kiinnostavaa... Minua pelottaa jotenkin omat ajatukseni, haluaisin saada selvyyden niihin. Seksistä naisen kanssa en ole uskaltanut edes haaveilla koska se tuntuu jotenkin pelottavalta...vaikka jotenkin kiinnostaakin. Rakastan seksiä mieheni kanssa ja se toimii hyvin. Laitoin tämän viestin sen jälkeen, kun näin unta että lesbo nainen (kyseinen ihminen vaikuttaa pukeutumisensa perusteella lesbolta mutta on naimisissa miehen kanssa, enkä ole nähnyt häntä edes muutamaan vuoteen) puristeli takapuoltani ja se tuntui minusta jollain aralla tapaa jännän hyvältä... Haluaisin tietää olenko bi vai mikä vai onko normaalia olla kiinnostunut naisista ilman että haluaa seksiä naisen kanssa tai on lesbo tai bi.

Hei
Olet parisuhteessa miehen kanssa ja tunnet häntä kohtaan edelleen kovaa kipinää. Et ole aiemmin ihastunut tyttöön/naiseen, mutta naisten kuvien katselu on nautinnollista ja teet sitä yhdessä miehesi kanssa. Nyt olet tavannut naisen, jossa joku vetää sinua puoleensa ja olet nähnyt unen, jossa naisen kosketus takapuoleen herätti jännää hyvän olon tunnetta. Kerrot myös, että lapsuuden leikeissä olit aina ”mies” ja tunsit itsesi tyttöjen seurassa ”ronskiksi” ja se tunne tulee sinulle edelleenkin silloin tällöin, vaikka pukeudut naisellisesti. Tämän kaiken summana pohdit, oletko bi vai onko normaalia olla kiinnostunut naisista ilman että haluaa seksiä naisen kanssa tai olla bi.

On itse asiassa aika tavallista, että nainen voi kokea naisten kuvia kiihottavina ja kokea hetkittäin seksuaalissävytteistä vetoa toisen naisen seurassa. Varsinkin naisten kohdalla jyrkkä hetero/bi/lesbo jaottelu on keinotekoinen. Ei ne eroottiset tunteet, joita voi olla päällekkäin ja lomittain hyvinkin monenlaisia, asetu kiltisti muutamiin lokeroihin. Tunteita ja tuntemuksia onkin hyvä tutkailla avoimin mielin. Osa niistä on sellaisia, jotka voivat johdatella esim. seksuaaliseen/eroottiseen toimintaan toisen kanssa ja osa taas on sellaisia, että ne ovat parhaimmillaan sisäisinä tuntemuksina ilman aktiivista kontaktia toiseen.

Eri tutkimuksissa on todettu, että naiset ovat miehiä avoimempia tunnistamaan eroottisia tuntemuksia ja vetoa ihmisiin riippumatta näiden sukupuolesta. Näin ollen pääasiassa miehistä kiinnostunut nainen voi kokea kiihottumista katsellessaan viehättävän naisen kuvaa tai eroottista vetoa jonkun naisen läheisyydessä. On sitten makuasia, kutsuuko hän itseään sen perusteella heteroksi vai biseksuaaliksi. Biseksuaalin identiteettiin usein kuitenkin liittyy se, että näitä eroottisia ihastumisia kumpaankin sukupuoleen koetaan toistuvasti eri ihmisten läheisyydessä ja että niihin liittyy myös halu tunteiden virittämään kontaktiin ja läheisyyteen toisen kanssa. Toisaalta sekin on todettu toistuvasti, että nainen, joka on nuoruudessa seurustellut vain miesten kanssa, voikin aikuisena huomata rakastuneensa sekä eroottisesti että romanttisesti toiseen naiseen niin vahvasti, että aloittaa sen perusteella parisuhteen. Siksi erilaiset luokittelut kuvaavatkin aika huonosti ihmisten tunne-elämän todellisuutta.

Olen yllä kuvannut naisten kykyä tunnistaa eroottista vetoa eri asteisesti kumpaankin sukupuoleen. Oma olettamukseni on se, että vastaavia tuntemuksia on myös miehillä, mutta niiden nimeämiselle eroottisiksi on korkeammat kulttuuriset kynnykset mm. homofobisten asenteiden vuoksi.

Kerrot viestissäsi siitä, miten lapsuuden leikissä otit usein miehen rooleja, kun ne tuntuivat jotenkin sopivilta sinulle. Pidit itseäsi muita ronskimpana. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että myöskin sukupuolijako miehiin ja naisiin on aina suhteellinen, ei absoluuttinen. Miehistä löytyy feminiinisinä pidettyjä piirteitä ja naisista maskuliinisina pidettyjä piirteitä. Se on itse asiassa ihmisen joustavuuden kannalta loistava asia. Tällöin ihminen voi käyttää laajempaa skaalaa reagoidessaan ympäristön haasteisiin. Voi olla, että tuo valmiutesi ottaa lapsuuden leikeissä miehen rooleja ja kykysi kiihottua aikuisuudessa myös naisten kuvista ja kokea vetoa tietyn naisen läheisyydessä kumpikin kertovat sinun kyvystäsi olla joustava ja olla avoin monenlaisille tuntemuksille. Sinä itse sitten päätät, miten toimit tunteittesi perusteella niitä punnittuasi ja miten kutsut itseäsi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys