Selaa kysymyksiä

Olenko lesbo/bi?

Olen 13 vuotias tyttö. Olen ollut ihastunut kahdesti poikaan (Toisen kerran eskarissa) ja muutaman kerran tyttöön. Ajatus tyttöjen kanssa seurustelemisesta tuntuu kihelmöivältä, kun taas poikien kanssa inhottavalta/ahdistavalta. Vanhempieni kanssa munulla ei ole mitään ongelmaa, mutta pari kaveriani (mukaan lukien se johon olen ihastunut) ovat näyttäneet olevan vähemmän sujut homojen kanssa. Tietenkään en näin nuorena voi olla varma, vai onko tämä vain vaihe. Olen miettinyt asiaa kovasti ja nyt minusta tuntuu etten halua olla hetero ja petyn jos kiinnostus tyttöjä kohtaan hälvenee. Miten voin tietää että olen lesbo/bi? Aina kun näen homoja, tulen iloiseksi ja mieleni muuttuu iloiseksi.

Hei
Haluat tietää, jatkuuko kiinnostuksesi tyttöjä kohtaan. Olisit pettynyt, jos se olisi vain jokin vaihe. Asennoidut homoseksuaalisuuteen hyvin myönteisesti.

Ihmisen seksuaalinen suuntautuminen on itse asiassa aika monitasoinen ja etenkin naisilla myös laaja-alainen. Se mikä toisessa ihmisessä vetää meitä puoleensa ei välttämättä liity kyseisen henkilön sukupuoleen vaan jokin siitä riippumaton ominaisuus voi synnyttää meissä seksuaalista, eroottista ja/tai romanttista vetoa. Etenkin naisten keskuudessa on paljon ihmisiä, jotka sanovat, että ihastuvat nimenomaan kiinnostavaan ihmiseen.

Suuntautumiseen liittyvistä mieltymyksistä tullaan tietoiseksi yleensä murrosiän paikkeilla tai melko pian sen jälkeen. Murrosiässä on melko tavallista, että nuori kokee ihastuksia sekä vastakkaista että samaa sukupuolta olevia kohtaan. (Tosin on hyvä muistaa että on myös sellaisia nuoria jotka eivät tunnista vetoa kumpaankaan sukupuoleen). Osalla nuorista sitten kiinnostus painottuu vähitellen jompaankumpaan suuntaan. Siihen voi vaikuttaa mm. se että löytää jompaakumpaa olevan seurustelukumppanin ja se tyydyttää täysin oman eroottisen kiinnostuksen. On silti täysin mahdollista, että kiinnostuksen suunta voi muuttua vielä aikuisuudessakin. Etukäteen ei voi varmuudella ennustaa miten kunkin suuntautuminen kehittyy.

Olet 13-vuotias elämään avoimesti ja myönteisesti suhtautuva ihminen. Avoin ja myönteinen suhtautuminen auttaa ihmistä hyväksymään itsessään monenlaisia tuntemuksia. Se puolestaan mahdollistaa sen, että omaa seksuaalista suuntautumista ei tarvitse lukita jompaankumpaan sukupuoleen vaan mieli voi pysyä avoimena eri suuntiin. Seksuaalisessa, eroottisessa ja romanttisessa suuntautumisessa tärkeintä onkin avoimuus, rehellisyys ja vastuullisuus, ei kumppanin sukupuoli.

En voi luvata, että olisit muutaman vuoden päästä bi/panseksuaali tai lesbo, mutta se on täysin mahdollista. Jos niin ei kuitenkaan tapahdu, niin varmaan huomaat, että heteronakin voi elää rikkaan elämän poikaystävän kanssa ja ystävinä/kavereina voi olla paljon myös ihania lesboja ja homoja.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys