Selaa kysymyksiä

Kenen puoleen kääntyä?

Saattaa olla vähän offtopic-kysymys, mutta haluan neuvoa. Sukupuoleni ja s-suuntautumiseni mietityttävät joka päivä, etten saa rauhaa. Haluaisin puhua tästä jollekulle, mutten tiedä kenelle. Vanhempieni kanssa olen tästä jutellut paljon, mutta se ei tunnu auttavan samalla lailla, koska saan yleensä vain samoja vastauksia. Olen käynyt aikuistumisleirin, jonka seurauksena porukkamme hitsautui tiiviiksi jengiksi, jossa voi olla oma itsensä. Mutta tuntuu hassulta avautua ihmiselle, jonka on tuntenut ~kaksi viikkoa. Puhuin tästä aiheesta eräälle ohjaajalle leirillä, ja hän auttoi minua paljon. Mutta kun tunnistin pitäväni häntä ystävänäni ja kerroin sen hänelle, hän torjui minut. En enää uskalla lähestyä häntä, koska pelkään katkaisevani vähäisetkin langat välillämme. Nettikaverilleni olen avautunut useasti, ja hän on tukenut minua. Mutta tuntuu typerältä kertoa hänelle ongelmistani. En halua kohdella häntä kuin henk.koht. psykiatria. Koulukaverini eivät ole tarpeeksi läheisiä, jotta voisin uskoutua heille. Olen puhunut koulukuraattorille, psykologille ja terveydenhoitajalle. Huomasin, että haluan puhua jollekin ihmiselle, joka tuntee minut. Sukulaisiani en uskalla lähestyä tämän asian kanssa. Voisin tietysti pohtia asiaa yksin, mutta olen havainnut, että se syö sisältä.

Pähkinänkuoressa:
En tiedä kenelle puhua.

Hei

Sinulla on hyvin ymmärrettävä tarve puhua sinua pohdituttavista puolista omassa sukupuolessasi ja seksuaalisessa suuntautumisessasi. Oletkin yrittänyt tehdä sitä vanhempiesi kanssa, mutta siinä olet turhautunut samoihin vastauksiin. Leirillä pääsit hyvän keskustelun alkuun, mutta ohjaajasi otti etäisyyttä kun kerroit kokevasi hänet ystäväksesi. Ilmeisesti ohjaajalla ei ollut riittävästi mahdollisuuksia ryhtyä kanssasi ystäväksi, joten tulit varovaiseksi, ettet menettäisi kontaktia kokonaan. Olet puhunut ”ammattiauttajille” ja olet huomannut, että haluat puhua näistä asioista sellaisen ihmisen kanssa, joka tuntee sinut. Tämä on hyvin ymmärrettävää. Meillä itse kullakin on tarve tulla läheisessä ihmissuhteessa nähdyksi totena, kaikkine puolinemme, koska vasta sen kautta opimme tuntemaan itseämme pintaa syvemmältä.

Aika moni ihminen, joka pohtii omaa sukupuoltaan ja/tai seksuaalista suuntautumistaan, on vastaavanlaisessa tilanteessa kuin sinä. On vaikea löytää ihmistä, jonka kanssa voisi käydä avointa pohdiskelevaa keskustelua omaan seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyen. Osa on löytänyt helpotusta tilanteeseen sillä tavoin, että on löytänyt ihmisiä, jotka ovat vastaavanlaisessa tilanteessa. Silloin voi huomata, että toinen saakin kiinni siitä mistä puhun ja voi lisätä siihen erilaisia tunnekokemuksia ja näkökulmia. Se vähentää omaa yksinäisyyden ja eristyneisyyden tunnetta. Se voi antaa myös rohkeutta löytää sukulaisten piiristä ihmisiä, jotka ovat jossain suhteessa samalla aaltopituudella.

Setan jäsenjärjestöillä on erilaista ryhmätoimintaa, josta saattaa löytyä ryhmä, joka puhuttelee itseä. Järjestöjen kotisivut löytyvät osoitteesta: seta.fi/jasenjarjestot. Sinuiksi palvelun kautta on puolestaan mahdollisuus saada itselleen vertaistukihenkilö, jonka kanssa voi keskustella puhelimitse. Tästä saat lisätietoa osoitteesta: www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-vertaispuhelin-haluatko-jutella-luottamuksellisesti-sateenkaarivertaisen-kanssa. Eihän tällainen vertaistukihenkilö todellakaan ole sellainen henkilö, joka tunsi sinut, mutta hän saattaa tunnistaa niitä kysymyksiä, joita pohdit, ihan oman kokemusmaailmansa kautta. Silloin kontakti on hyvin erilainen kuin esim. ”ammattiauttajan” kanssa. Keskusteluissa vertaisin kanssa voit itse löytää sen reitin, miten sinä voisit edetä suhteessa omiin läheisiisi, niin että tulisit siellä paremmin kuulluksi ja nähdyksi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys