Selaa kysymyksiä

Ongelmii sukupuolen kaa

Hei, olen 17-vuotias transpoika. Joskus 12v tunsin olevani genderfluid, ja 15v tajusinkin, että oon vaan poika. Viime aikoina tosin oon tuntenu tosi vahvaa dysforiaa mun kehoo kohtaan, enkä oikeen tiiä mitä aatella siitä. Haluisin vaa olla oikee poika, mut vaikka kuinka näyttäsin ja kuulostaisin oikealta joskus kaukana tulevaisuudessa, mulla tulee kuitenki aina olee tytön.. osat.. Se on niin epäreilua!

Kuitenkin, haluisin kysyä että kenelle pitäisi mennä puhumaan että sais lähetteen transtukipisteesee? Joku kaveri on sanonu et ihan koulun terkkarille voi mennä puhuun mut sitte toine on sanonu jotain että ei, kyllä sen ihan oikea lääkäri pitää olla että voi lähetteen saaha? En kyllä tiiä miten ees pystysin puhuu kenellekää lääkärille näist asioista, koska mul on tosi paha social anxiety. :(

Kiitos vastauksesta tälleen etukäteen. Ajatusten kirjottamine autto vähä tänhetkisee ahistuksee. On hyvä et on olemassa tämmöne sivusto tuen jakamiseks.

Hei!

On hyvä että et jää yksi pohtimaan dysforiaa, vaan etsit apua voidaksesi selvittää asiaa.
Kysyt miten päästä Transutukipisteen asiakkaaksi. Transtukipisteeseen ei tarvita lähetettä vaan sinne voi hakeutua oma-aloitteisesti. Transtukipiste on paikka, jossa saa neuvontaa ja tuke jota voi saada sekä yksilö- että ryhmätapaamisten muodossa. Sieltä saa tietoa sukupuolen moninaisuudesta sekä korjausprosessin eri puolista. Yksi tärkeä osa sen toimintaa on vertaistuki toisilta transihmisiltä. Transtukipisteen kotisivut löytyvät osoitteesta www.transtukipiste.fi. Sieltä löytyy monenlaista tietoa sukupuolen moninaisuudesta, sukupuolen korjausprosessista ja transtukipisteen palveluista. Kannattaa tutustua. Transtukipiste on kesälomalla vielä ensi viikon ja sen toiminta käynnistyy jälkeen 14.8.

Transtukipisteessä ei tehdä virallisia sukupuoli-identiteetin tutkimuksia vaan ne tehdään joko Helsingin tai Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisyksiköissä. Transtukipisteen sivulta http://transtukipiste.fi/sukupuolen-korjaus-suomessa/ löydät yksityiskohtaista tietoa tutkimuksiin hakeutumisesta. Kannattaa ehdottomasti tutustua!

Tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete ja lähetteen voi kirjoittaa vaikkapa terveyskeskuslääkäri tai yksityinen lääkäri. Lääkärin vastaanotolle voit ottaa mukaan jonkin toisen ihmisen, johon luotat ja joka tuntee sinun tilanteesi. Eduksi olisi, jos se joku perheesi jäsenistä (äiti, isä, sisko, veli..). Voit tietysti ottaa asian puheeksi kouluterveydenhoitajan kanssa ja hänen kanssaan voitte miettiä sitä lääkärin vastaanotolle menoa lähetteen saamiseksi.

Yksi tapa edetä asiassa voi olla sekin, että olet ensin yhteydessä Transtukipisteeseen. Voit saada sieltä neuvontaa ja vertaistukea. Sen jälkeen voi olla helpompi hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys