Selaa kysymyksiä

En ymmärrä tilannettani

Morjes, olen 15-vuotias pojanalku. Luokittelen itseni heteroksi, mutta jokin tässä mättää. En ole siis koskaan ihastunut poikaan tai nähnyt seksuaalista vetovoimaa (tähän päiväänkään asti) mutta silti päässäni pyörii mitä jos minä olen bi tai sun muuta. Kävin juuri rippikoulun olin siellä hetken ihastunut tyttöön (noin 3 päivää) olin kovasti mustasukkainen sun muuta esim. jos tyttö jutteli jonkun toisen pojan kanssa. Olen luonteeltani melko ujo ja huono ilmaisemaan tunteitaan. Aistin että tyttöä ei kiinnostanut minä yhtään. Mutta tämä bi/homo ajatus on piinannut minua nyt 2kk ja se on ollut mielessäni joka päivä, en saa oikein mielenrauhaa ja ahdistaa. Mutta yritän järkeillä, että se olisin vaan pakkoajatus ja niin uskonkin. Koska seksuaalista kiinnostusta poikiin ei ole herännyt. Olen testannut itseäni välillä entä jos kiihotun pojista mutta siitäkään ei mitään tullut kun se ahdisti nii paljon tuntui ällöttävältä ja vastenmieliseltä. Luokittelen itseni heteroksi. Ja minulla on ollut kymmeniä tyttöihastuksia pienestä pitäen ja suhteessa olen ollut vain kerran, joka päättyi ikävästi mutta ei kestänyt pitkään. Fantasioin tähänkin päivään asti vain naisista. Onko tämä pakkoajatus vai mistä tämä voisi johtua? Olen kuvitellut aina olevani naisen kanssa.

Hei Samppa

Voi harmi että et saanut rippikoulussa vastakaikua omaan ihastukseesi. Päässäsi on pyörinyt muutaman kuukauden pelottavalta tuntuva ajatus, että olisitkin oikeasti ”bi sun muuta”. Tuo sinua piinannut ajatus on ahdistanut sinua etkä ole saanut siltä mielenrauhaa.

Voin aluksi rauhoittaa sinua sillä faktalla, että bi- ja homoseksuaalisuudesta ei tulla tietoiseksi jonkin ajatuksen tai epäilyn kautta vaan nimenomaan myönteisten ja usein fyysisten tuntemusten perusteella. Eli homoseksuaalisuus on sitä, että romanttiset, eroottiset ja/tai seksuaaliset tunteet ja tuntemukset heräävät spontaanisti silloin kun näkee omasta mielestä viehättäviä samaa sukupuolta olevia henkilöitä tai on heidän läheisyydessään. Biseksuaalisuudessa ko. tunteita herää spontaanisti sekä samaa sukupuolta oleviin että vastakkaista sukupuolta oleviin. Heteroseksuaalisuudessa ko. spontaanit tuntemukset liittyvät pääasiassa vastakkaista sukupuolta oleviin.

Kerrot että sinulla on ollut tyttöihin kohdistuneita ihastuksia pienestä pitäen. Silloin tiedät mitä tarkoitan spontaaneilla tunteilla ja tuntemuksilla. Ne kertovat sinun suuntautumisestasi. Pohdinkin sitä, mikä on saanut sinut epäilemään, että voisit sittenkin olla bi tai homo, vaikka esim. poikien kuvat eivät saa sinua kiihottumaan. Kerrot että sinulla on ollut toistaiseksi yksi lyhyt suhde, joka päättyi ikävästi. Nyt tulit torjutuksi rippukoulussa tytön taholta. Oletko keskustellut kenenkään kanssa näistä torjutuksi tulemisen tunteista. Nuorena ihastumiset ovat todella kaiken täyttäviä tunteita ja ihminen on silloin herkimmillään. Siksi torjutuksi tuleminen voi horjuttaa itsetuntoa aikalailla. Siksi pohdinkin, ovatkohan kokemuksesi saaneet sinut epäilemään omaa viehätysvoimaasi ja ”miehisyyttäsi”? Olisi todella hyödyllistä, jos voisit keskustella tyttöihin liittyvistä tunteistasi ja kokemuksistasi jonkun luotettavan ja fiksun pojan tai aikuisen miehen kanssa. Kaikilla on ollut omat epävarmuuden hetkensä ja hylätyksi tulemisen kokemuksensa. Avoin keskustelu niistä helpottaa kummasti.

On todella ikävää, että homoseksuaalisuus ja biseksuaalisuus ovat edelleen monille ihmisille isoja ”mörköjä”, joita pitää pelätä. Luontevampi suhtautuminen tiedotusvälineissä, koulussa ja kotona niihin on sekä heteroiden että homo- ja biseksuaalien mielenterveyden kannalta erittäin merkityksellistä. Homo- ja biseksuaalisuuteen liittyvä halveksiva kielenkäyttö tulee lasten tietoisuuteen hyvin varhain. Tämä kylvää lapsissa ajatuksen ja tunteen siitä, että homous olisi vaarallista ja sitä tulisi kaikin tavoin välttää. Tämä pelko voi sitten aktivoitua pienimmästäkin syystä ja muodostua pakkomielteeksi. Nuorilla on aina jossain määrin epävarmuutta oman seksuaalisen kelpaavuuden osalta, jolloin erilaiset uhkakuvat´, ”möröt” saavat ilmaa siipiensä alle.

Pakkoajatus on hyvä etäännyttää itsestä. Kun se tulee mieleesi, niin koita nähdä se edessäsi kirjoitettuna. Sitten voit mielessäsi siirtää ko tekstin kauemmaksi ja pienemmäksi ja sanoa: ”En pelkää sinua. Sinussa ei ole mitään pelottavaa. Minun tunteeni ovat minun tunteitani ja minulla on täysi oikeus niihin.” Lisäksi sinun olisi todellakin hyvä keskustella jonkun luotettavan ja fiksun miehen tai pojan kanssa tyttöihin liittyvistä tuntemuksista, tunteista, pettymyksistä ja muutenkin omasta seksuaalisuudestasi. Seksuaalisuus on meille kaikille niin tärkeä ja myönteinen osa elämää, että siitä on hyvä oppia puhumaan toisten kanssa rehellisesti omana itsenään ja omista kokemuksistaan lähtien. Se auttaa sinua merkittävästi tulevissa seurustelu- ja parisuhteissasi. Kenen kanssa voisit nyt harjoitella sitä?

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys