Selaa kysymyksiä

Harkinnassa mm rintojen poisto

Olen 19-vuotias sukupuoleton, mutta synnyin tytöksi. Tässä viime tai sitä edellisenä vuotena aloin harkita rintojeni ja myöhemmin myös kohdun poistoa. En tunne ketään joka voisi vastata kysymyksiini asiassa ja totta puhuen en uskalla siitä kellekään puhua, ainakaan vielä. Olen yrittänyt etsiä tietoa molemmista leikkauksista suomeksi, mutta rintojen poistosta olen löytänyt vain rintasyöpä-aiheista materiaalia ja rintakehän muokkauksesta ei löydy mitään. Kohdun poistoa ei kaiken keräämäni mukaan tehdä ennen kuin henkilö on täyttänyt 30 vuotta tai jos kärsii taudista, minkä vuoksi kohtu on pakko poistaa. Onko kellään antaa tietoa minne pitää mennä jos haluaa muokkauttaa rinnoistaan miehen rinnat? Eli siis tehdään kaikki nännin piennennyksiin asti. Kuinka paljon se maksaisi? Saako binderilla lähimain samoja tuloksia kuin leikkauksella? Haluaisin kokeilla ensin miltä tuntuisi elää ilman näitä, etten tee mitään hätiköityä. Entä kohdunpoisto? Voisin ilomielin lahjoittaa omani sitten ajan tullen jollekulle, joka haluaa lapsen

Hei!

Olet sukupuoleton ja olet viimeisen parin vuoden aikana harkinnut rintojen ja sen jälkeen myös kohdun poistoa. Haluaisit tietoa siitä miten ne tehdään ja miten niihin pääsisi.

Tilanne Suomessa on ainakin toistaiseksi se, että pääsy näihin kehon korjausleikkauksiin on säädetty lainsäädännössä niin että ne edellyttävät sukupuoli-identiteetin tutkimusta ja transsukupuolisuus tai muunsukupuolisuus -diagnoosia, ellei niille löydy muuta lääketieteellistä perustetta. Näihin tutkimuksiin, joita tehdään Helsingin ja Tampereen yliopistollisen sairaalan sukupuoli-identiteetin tutkimusyksiköissä, saa lähetteen esim. terveyskeskuslääkäriltä. Ohjeet tutkimuksiin hakeutumisesta löytyy osoitteesta: http://transtukipiste.fi/sukupuolen-korjaus-suomessa/.

Pohdit sitä, saako binderilla lähimain samoja tuloksia kuin leikkauksella. Tämä tietysti riippuu siitä mitä tuloksia tavoittelee. Binderilla voi vaikuttaa jossain määrin oman kehon tuntemuksiin ja ennen kaikkea ulkonäköön ja ryhtiin. Toisaalta sen pitäminen koko päivän päällä voi tuntua ahdistavalta tai hankalalta. Monille se on ensiapu ja joillekin riittävä apu. Eli kannattaa toki aloittaa binderilla ja tutkailla sen vaikutuksia.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys