Selaa kysymyksiä

Seksuaaliset Pakkoajatukset

Moi. Kärsin seksuaalisista pakkoajatuksista. Olen poika. En ole koskaan kiihottunut miehestä tai ollut ihastunut poikaan. Koen olevani hetero. Mutta minua on piinannut 2 kuukautta se että olisin homo. Ajatukselle ei ole mitään todenperäistä syytä. Mutta pelkään että alan kiihottua miehistä ennen pitkään. Päässäni pyörii jatkuvasti seksuaalisia kuvia pojista ja että harrastaisin seksiä heidän kanssaan. Pidän ajatusta todella ahdistavana. En kestä tätä enää kauaa. Olen puhunut tästä äitini kanssa jo. Jos olisin homo oikeasti, olisinko silloin edes pystynyt kiihottumaan tytöistä. Minua ahdistaa ja joka päivä minulla vaikeaa. Teen kohta jotain peruuttamatonta jos tämä ei lopu :/ ikää on 14 vuotta ja olen poika.

Hei!

Voin aluksi rauhoittaa sinua sillä faktalla, että bi- ja homoseksuaalisuudesta ei tulla tietoiseksi jonkin ajatuksen tai epäilyn kautta vaan nimenomaan myönteisten ja usein fyysisten tuntemusten perusteella. Eli homoseksuaalisuus on sitä, että romanttiset, eroottiset ja/tai seksuaaliset tunteet ja tuntemukset heräävät spontaanisti silloin kun näkee omasta mielestä viehättäviä samaa sukupuolta olevia henkilöitä tai on heidän läheisyydessään. Biseksuaalisuudessa ko. tunteita herää spontaanisti sekä samaa sukupuolta oleviin että vastakkaista sukupuolta oleviin. Heteroseksuaalisuudessa ko. spontaanit tuntemukset liittyvät pääasiassa vastakkaista sukupuolta oleviin.

Oletkin äitisi kanssa keskustellut siitä että jos olisit homo, niin pystyisitkö edes kiihottumaan tytöistä. Tämä onkin hyvä kysymys! Kuten edellä totesin, seksuaalisesta suuntautumisesta tullaan tietoiseksi spontaanin ja hyvältä tuntuvan kiihottumisen, ei pakkomielteisen pelon kautta. Eli se että kiihotut tytöistä, on sinun seksuaalisuuttasi aidoimmillaan! Toki biseksuaaleilla ja osalla homoseksuaaleista on kyky kiihottua myös vastakkaista sukupuolta olevista. Osalla homoseksuaaleista voi olla jonkinasteista seksuaalista kiinnostusta vastakkaista sukupuolta oleviin, mutta sen voimakkuus on selvästi vähäisempää kuin heteroilla tai biseksuaaleilla. Mutta korostan vielä kerran: homo- ja biseksuaaleilla kiinnostus samaa sukupuolta kohtaan on myönteinen spontaani kokemus, ei pakkomielteinen pelko!

On todella ikävää, että homoseksuaalisuus ja biseksuaalisuus ovat edelleen monille ihmisille isoja ”mörköjä”, joita pitää pelätä. Luontevampi suhtautuminen tiedotusvälineissä, koulussa ja kotona niihin on sekä heteroiden että homo- ja biseksuaalien mielenterveyden kannalta erittäin merkityksellistä. Homo- ja biseksuaalisuuteen liittyvä halveksiva kielenkäyttö tulee lasten tietoisuuteen hyvin varhain. Tämä kylvää lapsissa ajatuksen ja tunteen siitä, että homous olisi vaarallista ja sitä tulisi kaikin tavoin välttää. Tämä pelko voi sitten aktivoitua pienimmästäkin syystä ja muodostua pakkomielteeksi. Nuorilla on aina jossain määrin epävarmuutta oman seksuaalisen kelpaavuuden osalta, jolloin erilaiset uhkakuvat, ”möröt”, saavat ilmaa siipiensä alle.

Pakkoajatus on hyvä etäännyttää itsestä. Kun se tulee mieleesi, niin koita nähdä se edessäsi kirjoitettuna. Sitten voit mielessäsi siirtää ko. tekstin kauemmaksi ja pienemmäksi ja sanoa: ”En pelkää sinua. Sinussa ei ole mitään pelottavaa. Minun tunteeni ovat minun tunteitani ja minulla on täysi oikeus niihin.” Lisäksi sinun olisi hyvä keskustella äitisi lisäksi jonkun luotettavan ja fiksun miehen tai pojan kanssa tyttöihin liittyvistä tuntemuksista, tunteista ja muutenkin omasta seksuaalisuudestasi. Seksuaalisuus on meille kaikille niin tärkeä ja myönteinen osa elämää, että siitä on hyvä oppia puhumaan toisten kanssa rehellisesti omana itsenään ja omista kokemuksistaan lähtien. Se auttaa sinua merkittävästi tulevissa seurustelu- ja parisuhteissasi. Kenen kanssa voisit nyt harjoitella sitä? On todella hyvä, että olet aloittanut sen äitisi kanssa. Olisi hyvä, että löytyisi myös joku fiksu mies, koska meillä miehillä on omat haasteemme ja pelkomme, joista naiset eivät välttämättä tiedä.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys