Selaa kysymyksiä

Homo?

Olen 13v poika ja minä taidan olla homo.
Mutta minua pelottaa, että tämä onkin vain vaihe enkä olekaan homo. Jos tulisin kaapista ulos vanhemmilleni, niin he todennäköisesti sanoisivat "se on vaihe, se menee ohi."
Mutta, kun minusta tuntuu, että tämä ei ole vaihe vaan pysyvää. Olen tykännyt 10v asti pojista ja tykkään edelleen! En voisi kuvitella itseäni naisen kanssa. Ja jos mummokin kysyy "No onks sul tyttöystävää jo?" niin lemahdan tulipunaiseksi ja haluaisin silloin vain sanoa, että olen homo.
Olen ajatellut tulla lähiaikoina kaapista ulos, mutta minulla on tullut tällainen, ajatus että en olisikaan homo ja tämä olisikin vain vaihe. En tiedä mitä tehdä.

Hei!

Olet kymmenvuotiaasta asti tykännyt pojista ja tykkäät edelleen ja sinusta se on OK, ilmeisesti ihan upea asia. Olet huolissasi, että vanhempasi saattaisivat pitää sitä vain ohimenevänä vaiheena. Sinusta se tuntuisi pahalta, koska silloin sinun kokemustasi asiasta ei oteta kunnolla huomioon.

Seksuaalinen suuntautuminen kehittyy eri ihmisillä eri tavoin. On poikia ja tyttöjä, jotka jo alle 10 -vuotiaina ovat huomanneet, että oma tunnepohjainen kiinnostus kohdistuu vain samaa sukupuolta oleviin. Osa heistä on saattanut kokea erilaisuuden tunnetta ikäistensä seurassa jo ennen kouluikää. Heidän kohdallaan on melko todennäköistä, että seksuaalinen ja romanttinen kiinnostus kohdistuvat samaa sukupuolta oleviin myös nuoruusvuosina ja aikuisuudessa. Sitten on poikia ja tyttöjä, jotka murrosiän paikkeilla huomaavat itsessään ihailevaa tai eroottistakin kiinnostusta samaa sukupuolta oleviin ikätovereihin. Osalla siihen voi liittyä myös esim. yhteistä itsetyydytystä. Osalle heistä tämä voi olla todellakin ohimenevä vaihe minkä ohessa kasvaa kiinnostus vastakkaista sukupuolta oleviin. Osalle tuo vaihe on taas osa pysyvämpää homoseksuaalista kehitystä.

Kerrot että et voisi kuvitella itseäsi naisen kanssa. Esimurrosiässä (alle 12-14 -vuotiaana) on aika tavallista, että pojista kaikki intiimi kanssakäyminen tyttöjen kanssa tuntuu vastenmieliseltä. Murrosiässä vastenmielisyys tyttöjä kohtaan muuttuu monilla kiinnostukseksi. Osalla tämän ikäisistä taas se, ettei voi kuvitella itseään naisen kanssa liittyy siihen, että on jo löytänyt niin voimakkaan kiinnostuksen toisia poikia kohtaan että on enää vaikea kuvitella tyttöä tai naista seksuaalisesti kiinnostavana.

Suunnittelet kaapista ulos tuloa kotona perheen parissa. Ulos tulossa perheen parissa on se hyvä puoli, että sen jälkeen voi rehellisesti puhua omista kiinnostuksistaan ja kokemuksistaan – edellyttäen että vanhemmat ja sisarukset osaavat suhtautua asiallisesti ja hyväksyvästi. Voi olla että vanhemmat sanovat että se voi olla ohimenevää. Silloin voit sanoa että nyt se on joka tapauksessa sinulle todellista eikä ohimenevää ja että toivot että sinun tunteisiin ja mahdollisiin ihastuksiin suhtaudutaan yhtä arvostavasti riippumatta onko kohteena poika vai tyttö.

Ainoa tapa tutustua omaan seksuaaliseen suuntautumiseen on antaa lupa niille ihanille tuntemuksille, joita kohdistuu johonkin toiseen ihmiseen. Aluksi tulee usein ihastuksia, joiden kohteelle ei vielä uskalla kertoa niistä mitään, eikä edes kavereille tai vanhemmille tai sisaruksille. Vähitellen kasvaa uskallus kertoa ihastuksistaan toisille, ei ehkä vielä niiden kohteelle.
Olisikin hyvä, että voisit joko kotona tai joillekin kaverillesi kertoa poikiin kohdistuvista ihastuksistasi. Onko sinulla vielä kavereita, joille voisit jo kertoa? Jos ei vielä ole, niin mieti kenestä voisi tulla sellainen luotettava kaveri.
Sitten kun on uskaltautunut kertomaan joko kotona tai jollekin kaverille ihastuksistaan, niin kasvaa yleensä rohkeus kerto siitä myös sen kohteelle. Tosin monen homopojan kohdalla tilanne on ollut sellainen, että ensimmäinen ihminen, jolle hän on kertonut ihastuksestaan, on sen kohde. Tämä johtuu siitä, että ei ole ollut kavereita, joille olisi uskaltanut kertoa eikä se ole tuntunut turvalliselta asialta kotonakaan. Toivottavasti sinulle tulee mahdollisuus kertoa upeista tunteistasi myös sinulle tärkeille ihmisille kuten vanhemmillesi ja mummollesi.

Jos sitten joskus huomaat että tykkäät myös tytöistä tai että kiinnostut pelkästään tytöistä, niin poikiin kohdistuva ihastukset ja rakastumiset eivät ole olleet turhia! Olet niiden kautta tutustunut itseesi kasvanut vahvemmaksi ihmiseksi kuin ilman niitä kokemuksia.

Minulle tuli todella lämmin ja luottavainen olo siitä, että sinä arvostat omia tunteitasi ja kiinnostustasi poikiin. Se on hyvä alku myönteiselle itsetunnolle ja upeille seurustelusuhteille, joissa voit antaa ja saada rakkautta.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys