Selaa kysymyksiä

Täti ei tiedä, onko lintu vai kala

Hei!

Tässä puolivälissä viittäkymmentä on alkanut aina vaan enemmän miettiä, mikä onkaan oma suuntautuminen. Pitkästi kolmattakymmentä vuotta saman miehen kanssa, neljä lasta synnyttäneenä, kasvattaneena (no ovat vielä äidin helmoissa, teinit) ja sittemmin miehestä eronneena ja sinkkuuteen kyllästyneenä tekisi mieli uuta suhdetta. Tämän ikäinen nainen ei vaan kelpaa kuin vanhoille ukoille, eikä tällä alapäällä muutenkaan pornoon tottuneita ukkoja pidetä.

Seksi miehen kanssa olisi tuttua huttua mutta ei nappaa. Katselen mielelläni hyvännäköisiä miehiä mutta niin naisiakin. Etsin netistä miestä, ei löytynyt. Nyt laitoin naisen hakuun, eipä tunnu löytyvän naistakaan. Ja jos näin vanha nainen etsii naista, olettaa vastapuoli varmasti kokemusta myös naisten välisestä seksistä. Sitä ei ole, ihan neitsyt siinä mielessä.

Tein jälleen jokusen "aivojen sukupuoli" -testin. Niiden mukaan olen mies: pisteet testistä riippumatta lujasti miehen puolella. On ollut aina, myös muinoin lukiossa psykantunnilla. Mielestäni olen kuitenkin nainen. Hämäävää! Hiuksista tykkään itselläni lyhyinä (käytännöllisyys kunniaan) mutta pukeudun tarvittaessa vaivatta mekkoon ja korkeisiinkin korkkareihin. Työkaverit taitavat pitää minua kuitenkin enemmän naisiin kallellaan olevana ja se on välillä vähän hankalaa kun kaikki työkaverit ovat naisia.

Tykkään katsoa yaoita. Olen ehta fujoshi. Fantasioidessa olen mies, joka harrastaa seksiä miehen tai naisen kanssa. Fantasioilla ei ymmärtääkseni kuitenkaan ole tekemistä seksuaali-identiteetin kanssa..?

Olenko ihan vaan perushetero pienin maustein? Vai bi? Vai mikä? Onko sillä väliä?

Hei

Pohdit omaa identiteettiäsi todettuasi että ”kaikki käy, kunhan on ihminen”. Olet ollut pitkässä parisuhteessa miehen kanssa, sittemmin eronnut ja nyt olet kyllästynyt sinkkuuteen. Kaipaat uutta suhdetta ja huomaat olevasi kahden vaiheilla: onko se mies vai nainen. Epäilet että miehelle et enää kelpaisi ja naiselle olisit liian kokematon. Samalla mietit omaa sukupuoltasi. Olet huomannut, että fantasioissasi olet mielelläsi mies, joka harrastaa seksiä miehen tai naisen kanssa. Toteat myös, että olet joissakin ”aivojen sukupuolitesteissä” saanut ”miehisiä” pisteitä ja että työkaverit taitavat olemuksesi perusteella pitää sinua naisiin päin kallellaan olevana. Pohditkin omaa seksuaali-identiteettiäsi ja sitä onko fantasioilla mitään tekemistä sen kanssa.

Viestistäsi tulee hyvin esiin, että jyrkkä jako miehiin/naisiin ja heteseksuaaleihin/homoseksualeihin ei anna riittävän elävää kuvaa ihmisten psyykkisestä todellisuudesta. Miehissä on eri asteisesti naisellisena pidettyjä piirteitä ja naisessa miehisinä pidettyjä. Jollakin enemmän ja joillakin vähemmän. Osalle se on ok ja osa kokee sen ongelmana. Kyky yhdistää toiminnassaan ja ajattelussaan sekä miehille että naisille tyypillisinä pidettyjä piirteitä mahdollistaa joustavan ja luovan toiminnan. Kulttuurisesti naisille on ollut sallitumpaa tuoda esiin maskuliinisiakin puolia kuin miehille tuoda esiin feminiinisinä pidettyjä puolia.

Vastaavasti heteroseksuaaleilla on eri asteisesti mahdollisuus kokea eroottista vetoa samaa sukupuolta oleviin ja homoseksuaaleilla vastakkaista sukupuolta oleviin. Osalle se on ok ja osa torjuu aktiivisesti koko ajatuksen liian ahdistavana. Tässäkin kyky tunnistaa eri puoliaan ja tilan antaminen niille esim. fantasioiden kautta yleensä edistää hyvinvointia. Monissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että kyky tunnistaa eroottista vetoa kumpaankin sukupuoleen liittyen ja sen hyväksyminen on naisilla huomattavasti yleisempää kuin miehillä.

Jos ymmärrän oikein viestiäsi, niin olet nainen, jolla on tämä kyky tunnistaa ja hyväksyä itsessäsi näitä eri puolia. Toivon että voit nähdä sen voimavarana pikemminkin kuin ongelmana. On sitten vähän makuasia, nimeääkö itsensä perusheteroksi maustein vai biseksuaaliksi. Toki se, ettei asetu totunnaisiin lokeroihin tuo mukanaan ongelmia. Me ihmiset kun helposti odotamme toisiltamme asioita olettamuksiin eikä tutustumiseen perustuen. Siihen ei kannata lannistua vaan olemalla rohkeasti oma itsensä tulee lopulta oikein nähdyksi sellaisen ihmisen taholta, joka on myös itse vapaa. Eli ei sinun kannata ajatella, jos löydät itseäsi kiinnostavan naisen, joka haluaa tutustua sinuun, niin että hänellä automaattisesti olisi odotus että sinun tulisi olla jo vankasti pätevöitynyt seksissä naisten kanssa. Ehkäpä hän on enemmän kiinnostunut siitä mitä kaikkea kivaa voisitte löytää yhdessä, toinen toisistanne.

Muutama sana fantasioista. Seksuaalisiin fantasioihin ihminen sijoittaa monia itselle merkityksellisiä asioita. Fantasiat antavat mahdollisuuden mielikuvissa ylittää niitä rajoja, joita kulttuuri meille asettaa. Voimme eläytyä sellaisiin rooleihin, jotka koskettavat erilaisia tarpeitamme. Osa fantasioista on ikään kuin vihjeitä siitä mitä oikeasti haluamme olla ja tehdä. Osa taas on selvästi sellaisia, että ne toimivat vain fantasioina ja käytäntöön vietyinä ne vesittyisivät pahasti. Silloin niissä on jotain sellaista, joka ei löydä paikkaansa arkitodellisuudessa. Osa fantasioista on sellaisia joiden toteuttaminen tuottaisi merkittävää vahinkoa joko toisille tai itselle (väkivaltaiset fantasiat, lapsikohteiset jne.), silloin puramme fantasiaan esim. pahaa oloamme. Toisin sanoen, fantasioista ei suoraan voi määritellä ihmisen identiteettiä vaan pikemminkin ne ovat kurkistus ihmisen sielunelämän moniulotteisuuteen.

Sinun fantasiaisi näyttäisi antavan luvan ja näyttämön sinussa olevalle miehiselle ja biseksuaaliselle puolelle. Sinä voit tutkailla, onko se sellainen asia, jonka toivot toteutuvan entistä avoimemmin myös ihmissuhteissasi. Olisi hyvä, jos voisit keskustella tästä jonkun luotettavan ja asioita ennakkoluulottomasti tutkailevan ihmisen kanssa. Yksin kun ajatukset tuppaavat jäämään kehälle avautumatta kohti jotain uutta.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys