Selaa kysymyksiä

BI(:

Moi!
Oon 14 vuotias poika(:
Mulla on tullut aika paljon ihastuksia poikiin ja tyttöihin. Olen aika varma että olen Bi... Kukaan perheestäni/kavereistani ei tiedä, uskoisin kyllä että perheeni ymmärtäisi mutta en usko että kaverini ymmärtäisi.
Kaverini eivät selvästikkään ymmärrä/hyväksy LQBT:tä.
Mitä tekisin...?
Kiitos(:

Hei

Sinulla on ihastuksia sekä poikiin että tyttöihin. Kukaan ei tiedä että koet olevasi Bi. Uskoisit että perhe ymmärtäisi. Sen sijaan et voi luottaa että saisit ymmärrystä kavereiltasi. Ilmeisesti olet kuullut heidän suustaan kielteisiä kommentteja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

On hyvin ymmärrettävää, että toivoisit voivasi olla avoin omasta biseksuaalisuudestasi kavereittesi seurassa. On todella surullista, että joudut kuitenkin pelkäämään heidän reaktioitaan. Onkohan käynyt niin, että muutama kovaääninen, todellisuudessa epävarma ja ennakkoluuloinen, nuori on saanut kannattajia ja päässyt hallitsemaan koko kaveripiiriä. Sinun kannattaakin tässä tilanteessa tarkkailla sitä, ketkä suhtautuvat kaikkein kielteisemmin vähemmistöön kuuluviin ja ketkä taas eivät koskaan osallistu kielteiseen puheeseen. Olen melko varma, että koulussasi ja naapurustossasi, ehkäpä myös kavereittesi joukossa, on muitakin biseksuaaleja sekä nuoria, joille biseksuaalisuus on hyvä juttu. Olisikin hyvä, että voisit jollain tavoin jossakin vaiheessa tunnistaa heidät. Siihen voi mennä jonkin verran aikaa. Moni nuori on kertonut, että lukiossa tilanne on helpottunut kun kavereiden puheet ovat rauhoittuneet.

On ihan viisasta varmistaa ensin tilanteen turvallisuus, ennen kuin ottaa puheeksi itselle tärkeitä ja herkkiä asioita. Arvelet että perheesi osaa suhtautua asiaan ymmärtävästi. Voisiko silloin olla viisasta aloittaa asiasta puhuminen kotona. Sielläkin voisi olla viisasta aloittaa siitä perheenjäsenestä, joka on puhunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kaikkein fiksuimmin. Hänen kanssaan voit sitten pohtia miten edetä kotona asian kanssa. Jos ja kun perhe on tukenasi, niin silloin voit ottaa kotona puheeksi, jos olet joutunut kuulemaan sellaista puhetta, joka on tuntunut sinusta loukkaavalta.

Sinuiksi palvelulla on erityisesti sateenkaarinuorille suunnattu chat kerran kuukaudessa. Tämän syyskauden ohjelma ei ole vielä varmistunut. Jos olet kiinnostunut niin käy silloin tällöin tarkistamasta sinuiksi.fi sivustolta onko syyskauden chattien aikataulu ilmestynyt sinne. Chatissa voi tavata muita nuoria, joilla on tai on ollut varmaankin saman tyyppisiä huolia karvereiden suhteen kuin sinulla.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys