Selaa kysymyksiä

Monimutkaisia tuntemuksia

Moi oon 13 vuotias tyttö ja mulla on pari ongelmaa. Uskon olevani bi mutta en ole aivan varma. Ihastun yleensä poikiin mutta koen pitäväni myös tytöistä. Kunnollista tyttö ihastusta minulla ei ole kuitenkaan ollut vaikka koen pitäväni myös tytöistä.
En ole ikinä tuntenut että haluaisin kuulua hetero "lokeroon". Haluaisin kertoa äidilleni tai siskolleni monimutkaisista tuntemuksistani mutta tuntuu että se ei olisi sopivaa koska en ole varma olenko bi.
Isäni on sitten toinen asia koska jos olen bi pelkään että hän ei hyväksy minua. Hän on osoittanut että homous ei ole ok hänen mielestään. Siskoni taas olisi ensimmäinen henkilö jolle kertoisin koska olemme hyvin läheisiä. Lähiaikoina olen myös miettinyt sukupuoltani. En haluasi luultavasti lokeroida itseäni kumpaankaan sukupuoleen. Isäni on myös osoittanut että trans sukupuolisuus yms. Ei ole hänen mielestään ok.

PS.
Ja lisään vielä että minulla on nyt alkava ihastus naispuoliseen ystävääni.

Hei!

Olet pohtinut jonkin aikaa omaa seksuaalista suuntautumistasi ja hiljakkoin myös omaa sukupuoltasi. Et haluaisi kuulua mihinkään ahtaaseen lokeroon. Yhä useampi nuori ajatteleekin samalla tavalla kuin sinä seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolesta. Siinä on oma viisautensa, koska seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuolikokemus ovat kumpikin asioita, jossa on erialisia vivahteita. Ongelmaksi tuleekin sosiaaliset käytännöt ja perinteiset ajattelutavat, jotka suosivat ahtaita määrittelyjä. Lisäksi ongelmaksi voi tulla joidenkin ihmisten jyrkät kielteiset asenteet niitä kohtaan, jotka poikkeavat ahtaista normeista. Erityisen ongelmallista se on silloin jos oma vanhempi puhuu rumasti esimerkiksi homoista/lesboista tai trans-ihmisistä.

Varsinkin sinun iässäsi seurustelusuhteet, seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti ovat paljon läsnä ajatuksissa ja tunteissa. Se on aikaa, jolloin oma identiteetti kehittyy vuorovaikutuksessa muiden nuorten kanssa. Se, että kokee ihastuksia sekä poikiin että tyttöihin, on hyvin tavallista tuossa vaiheessa. Joillekin tällainen bi- tai panseksuaalisuus voi jatkua aikuisuuteen. Osalla taas kiinnostus jompaankumpaan sukupuoleen on siinä mää määrin voimakkaampi, että voi määritellä halutessaan itsensä joko hetero- tai homoseksuaaliseksi. Suuntautumisen painopiste voi muuttua vielä aikuisuudessakin. Esimerkiksi moni nainen joka on seurustellut vain miesten kanssa löytää ensimmäisen kerran ihastuksen toiseen naiseen yli 20 vuotiaana.

Myöskään sukupuolta ei tarvitse määritellä mustavalkoisesti. Kaikissa naisissa on miehisinä pidettyjä piirteitä eri asteisesti, samoin kuin miehissä naisellisina pidettyjä piirteitä. Kulttuurissamme pienestä pitäen tyttöjä ohjataan naisellisempien piirteiden esiintuomiseen ja poikia miehisempien piirteiden vahvistamiseen. Silloin voi tuntua hämmentävältä että itsestä löytyykin myös vastakkaiseen sukupuoleen liitettyjä piirteitä. Nuoruudessa hyvin monilla voi olla aaltoliikettä sen suhteen mitkä puolet itsestä haluaa tuoda milloinkin ja missä yhteydessä esille. Pieni osa nuorista voi kuitenkin huomata, että syntymässä määritelty sukupuoli ei tunnu lainkaan omalta. Silloin puhutaan sukupuoliristiriidasta. Osa heistä tunnistaa olevansa ”vastakkaista” sukupuolta ja osa ei tunnista omakseen kumpaakaan sukupuolta. Edellisessä on kyse transsukupuolisuudesta ja jälkimmäisessä taas muunsukupuolisuudesta. Näiden lisäksi on paljon nuoria, jotka kokevat perinteiset sukupuolinormit ja -käsitteet liian ahtaaksi ja haluavat tilaa avarammille määrittelyille ja yksilölliselle ilmaisulle.

Olisi hyvä että jokaisella nuorella olisi lupa rauhassa ilmentää eri puoliaan ja tulla näkyväksi kokonaisena, eikä vain muiden odotusten mukaisena. Näin oma seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti vähitellen pääsevät kehittymään sosiaalisissa suhteissa.

Pohdit sitä, kenen kanssa voisit puhua pohdinnoistasi. Haluaisit puhua niistä äitisi tai siskosi kanssa, mutta se arveluttaa sen vuoksi että et ole mielestäsi riittävän varma asioista. Ei sinun tarvitsekaan olla varma, koska aika harva 13-vuotias voi olla oikeasti varma siitä mikä hänen tuleva seksuaalinen suuntautumisensa on. Hyvin monilla se on vielä kehittymässä. Voisiko asioista keskustalla avoimin mielin? Siis niin että voisit kertoa heille ihastuksestasi ko. tyttöön ja sanoa samalla, että sinulla on ollut ihastuksia yleensä poikiin. Silloin voit puhua siitä mikä on sinulle todellista ja ajankohtaista, omista tuntemuksistasi. Voit myös esittää toivomuksen, että ihastuksiisi suhtaudutaan yhtä arvostavasti riippumatta henkilön sukupuolesta. Olisiko hyvä sanoa myös se, että ei puhuta näistä vielä isälle. On tärkeää, että saat rauhassa tutustua tuntemuksiisi ja ihastumisen tunteisiisi. Sama pätee sukupuoleen liittyviin pohdintoihisi ja sukupuoleen liittyvien piirteittesi ilmaisemiseen. Myös niistä ehkä voisit keskustella äitisi kanssa niin että vältätte siinä ahtailta tuntuvia lokeroita.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys