Selaa kysymyksiä

Miten uskallan olla oma-itseni ihmisten edessä?

Hei, oon 19-vuotias tyttö. Oon ollut ihastunut tyttöihin ja poikiin, seurustellut vaan poikien kanssa. Nyt oon alkanut kiinnostumaan tytöistä enemmän mutta mua pelottaa se, miten mun ystävät ja perhe ottaisi asian jos kertoisin olevani bi. Yksi ystäväni kysyi, olenko naisiin päin, kun näki tinderprofiilissani sateenkaaren. En uskaltanut sanoa totuutta vaan kielsin asian. Olin ulkona yhden tytön kanssa ja minusta tuntui kuin kaikki olisivat katsoneet meitä, vaikka todellisuudessa niin ei käynyt. Miten osaan olla rennompi itseni suhteen ja hyväksyä sen mitä olen ja kertoa läheisilleni?

Hei!

On hyvin ymmärrettävää, että biseksuaalisuudesta kertominen perheelle ja ystäville pelottaa. Pelkosi vain kertoo siitä, että ihastumista samaa sukupuolta olevaan ei vieläkään pidetä samalla tavalla luonnollisena asiana, kuin ihastumista vastakkaiseen sukupuoleen, vaikka kummassakin on kyse pohjimmiltaan luonnollisesta, inhimillisestä ja myönteisestä asiasta. Kun ihminen kertoo ihastuneensa vastakkaista sukupuolta olevaan, niin siihenhän yleensä suhtaudutaan kannustavasti ja ilahtuneesti. Näin ei välttämättä käy, kun ihastuksen kohde onkin samaa sukupuolta. Silloin huomio siirtyy monilla ihastumisen ja sen onnittelun sijaan siihen millainen ihastuksestaan kertova ihminen oikein on. Joksikin leimautuminen, vaikka itse leima olisi itselle myönteinenkin, voi monista tuntua ahdistavalta. Mieleen voi nousta kysymys, nähdäänkö minut nyt tästä teenpäin vain biseksuaalina? Lisäksi joutuu varautumaan väheksyviin tai pilkallisiin kommentteihin.

Onneksi yleinen asenneilmapiiri on muuttunut suhteessa homo- ja biseksuaalisuuteen pääasiassa myönteiseen suuntaan. Yhä useammat ihmiset, varsinkin nuorten ja naisten keskuudessa, pitävät hyvin tärkeänä asiana, että ihmisiä tulee kohdella yhdenvartaisesti riippumatta heidän seksuaalisesta suuntautumisesta. Heidän keskuudessaan homo- ja biseksuaalisuus alkaa tuntua yhtä luonnolliselta kuin heteroseksuaalisuuskin eikä se herätä enää erityistä huomiota. Valitettavasti myös kielteiset reagoinnit ovat tulleet entistä äänekkäämmäksi, mikä osaltaan ylläpitää ulostuloon liittyviä pelkoja.

Osa ulostuloon liittyvistä peloista on siis hyvin aiheellisia, koska on ihmisiä, jotka asettuvat toisten yläpuolelle suhtautumalla kummeksuen näille luonnolliseen asiaan. Osa ulostuloon liittyvistä peloista taas voi olla liioiteltuja. Tällä tarkoitan, että on jo aika paljon ihmisistä, jotka ottavat lapsensa, sisarensa tai ystävänsä biseksuaalisuuden tai homoseksuaalisuuden hyvin tai melko luontevasti. Ikävä kyllä aina emme osaa erottaa siitä kumpaan ryhmään kukin läheisistämme kuuluu. Ulostulo kannattaakin tästä syystä tehdä askel askeleelta. Joillekin ensimmäinen askel on kertoa asiasta jollekin toiselle tuntemalleen bi- tai homoseksuaalille. Se osaltaan auttaa itsensä hyväksymiseen sellaisena kuin on. Niin että osaa olla rennompi itsensä suhteen, kuten viestissäsi kerrot. Seuraava askel voisi olla ihminen, josta jo etukäteen tiedät, että hän suhtautuu homo/biseksuaalisuuteen myönteisesti. Siitä sitten askel askeleelta eteenpäin kohti niitä ihmisiä, jotka yleensä suhtautuvat ihmisiin tasavertaisesti eivätkä puhu pahaa heidän selkänsä takana. Näin saat tueksesi ihmisiä, joiden seurassa voit olla oma itsesi kertoen ihastumisista ja pettymyksistä ja joiden puoleen voit kääntyä, jos kohtaat kielteisiä reaktioita. Sinuksi palvelun sivustolta voit ladata turvallisen ulostulon oppaan: http://static.sinuiksi.fi/files/Sinuiksi_tuleminen-ulostulo-opas-2016.pdf.

Muistathan että seurustelu samaa sukupuolta olevan kanssa on yhtä kaunista kuin seurustelu vastakkaista sukupuolta olevan kanssa. Osa ihmisistä ei varmastikaan kiinnitä siihen erityistä huomiota, joku voi katsoa sitä ihastellen ja tietysti on myös niitä, joiden on vaikea katsoa sitä. Jos jonkun on vaikea katsoa sitä ja hyväksyä että seurustelet tytön kanssa, niin ongelma on hänen omansa, ei sinun. Rohkaisen sinua nauttimaan siitä rakkaudesta mitä kohtaat, riippumatta kumppanin sukupuolesta.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys