Selaa kysymyksiä

Kaapista närkästykseen

Hei. Kirjoitin samalla nimimerkillä viime huhtikuussa omista turhautumisen tunteistani monen moisista asioista. Tulin viime toukokuussa kaapista ulos perheelleni ja muutamalle kaverilleni. Se meni ihan hyvin, mutta en tullut avautumaan siitä.

Niin kuin kerroin aiemmassa tekstissäni, olin hieman hämmentynyt "seksuaalisesta tyylistäni" ja en tiennyt minkälainen ihminen olen "lgbt-kulttuurissa". No tiedän ainakin nyt minkälainen en ole. En koe olevani osa sitä yhteisöä minkä jäseneksi olen nyt julkisesti tullut. Näytän ja käyttäydyn aivan samalla tavalla kuin ennen ulos tuloa: normaalin heteromiehen tavalla. Pidän viskistä, rockista, hyvistä trillereistä ja videopeleistä enkä ole prinsessa tai bimbo persoona niin kuin muutamat paikalliset homot ja biit joita olen tavannut ovat. Olen viehättynyt mukaviin miehisen oloisiin miehiin (ei kuitenkaan äärimmäisyyksiin kuten harrikat, puskaparrat, kovistelu, bear jäbiä), jotka osaavat välillä heittäytyä tiputtamatta aivojaan matkan varrelle. Totta puhuen en tunne oloani yhtään onnellisemmaksi tai paremmaksi kaapista ulos tulemisesta huolimatta.

Tämän vuoksi minun on ollut vaikeaa päästä sateenkaari porukoihin mukaan ja toimintaan, osaksi sen takia että olen heteron oloinen ja osaksi omasta tahdostani koska en pidä järjestetyn lgbt toiminnan ilmapiiristä. (http://mustaorkidea.blogspot.fi/2016/06/gay-pride-ja-pervot.html?m=1) Olen lähestulkoon samaa mieltä esim. tämän artikkelin kanssa.

Tunnen olevani yksin ja eristäytynyt, vaikka näin erästä miestä vielä muutama kuukausi sitten. En koe enkä osin haluakkaan olla osana tätä kulttuuria. Silti samaan aikaan haluaisin ystävän, jonka kanssa voisin puhua tallaisista asioista ja haluaisin välillä jopa juhlistaa omaa seksuaalisuuttani. Se on vain niin hankalaa.

Tiedän, että teidän on vaikeaa vastata tallaisiin viesteihin. En odotakaan vastauksen tulevan vain taivaasta minulle, halusin vain kertoa miltä minusta tuntuu.

Hei!

Kaapista ulostulo homona on ollut sinulle pettymys siltä osin että et ole löytänyt sellaista homo/bi -yhteisöä, jossa kokisit olosi kotoisaksi tavallisena miehenä joka on kiinnostunut miehisen oloisista miehistä. Tunnet olevasi yksin ja eristäytynyt niissä porukoissa joihin olet tähän mennessä törmännyt. Haluat löytää ystävän, jonka seurassa viihdyt omana itsenäsi ja voisit jopa juhlistaa omaa seksuaalisuuttasi.

Huolesi on hyvin ymmärrettävä, varsinkin jos katsoo esim. Pride kulkueista otettuja kuvia, joihin viittaat viestissäsi olevan linkin kautta. HLBTI-ihmisten kirjo on kuitenkin paljon suurempi (ja perussävyltään harmaampi) kuin mitä voisi päätellä räväkkien Pride-valokuvien perusteella. Niihinhän on poimittu tietysti raflaavimmat näkymät, joista monen homon/lesbon/transihmisen on vaikea tunnistaa itseään. Osalle ihmisistä on tarve irrottautua perinteisistä sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvistä normistoista ja tottumuksista, osalle taas ainakin osa niistä tuntuu kotoisalta, joiden puitteissa voi imentää itseään riittävän hyvin.

Mistä sitten itsensä ”tavalliseksi miehen oloiseksi” homomieheksi kokeva mies voi löytää kaltaistaan seuraa? Oikeastaan mistä vain! Ainakin periaatteessa. Hän saattaa istua vieressäsi bussissa, junassa tai lentokoneessa. Ongelmaksi vain muodostuu se, että mistä sitten tiedät, että hänkin on ehkä homo, johon voisit vaikka tutustua. On täysin mahdollista, että vierekkäin istuu kaksi tavanomaisen miehekkään oloista bi/homomiestä, jotka voisivat jopa pitää toisistaan, mutta kumpikin ovat niin tavallisen oloisia, etteivät uskalla lähestyä toista, kun olettaa hänen olevan heteron, mistä johtuen ohittaa mahdollisen kiinnostuksensa.

HLB-ihmisistä valtaosaa on vaikea ulkoisen olemuksen perustella vaikea tunnistaa. Seuran löytäminen tulee haasteelliseksi juuri sen vuoksi, että mieheltä vaaditaan kovaa pokkaa ruveta flirttailemaan tavanomaiselta vaikuttavan miehen kanssa, ennekuin varmistuu hänen suuntautumisestaan. Olen vuosien saatossa tavannut työni puolesta tuhansia homo/bi -miehiä ja huomattava osa heistä muistuttaa sinua kiinnostuksiltaan ja olemukseltaan. Osa heistä on aikanaan mennyt naimisiin naisen kanssa, kun eivät arvostaneet riittävästi homoseksuaalisia tuntemuksiaan ja myöhemmin todennut että suhde mieheen tuntuu sittenkin omemmalta.

Voisiko esim. sellainen yhteisö kuin HOT olla yksi kanava löytää kaltaisiasi homo/bimiehiä. Yhdistyksen tarkoituksena on mahdollisuuksiensa mukaan tukea pääasiassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kuntoilijoiden ja urheilijoiden liikkumista sekä tavoitteellista harjoittelua. HOT järjestää jäsenilleen harjoittelumahdollisuuksia ja -paikkoja, joissa kukin voi toimia avoimesti omana itsenään. Ks. hot.fi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys