Selaa kysymyksiä

Uusi nimi tutuksi

Koen tarvetta käyttää uutta, sukupuolineutraalia nimeäni, koska syntymänimi ei tunnu mukavalta, koska siitä ihmiset huomaa, mitä sukupuolta "oikeasti" olen. Ongelmani on siinä, miten voin pyytää kavereita ja tuttuja käyttämään uutta nimeäni? En tiedä miten tehdä se, koska en halua tehdä asiasta numeroa. En uskalla tehdä sitä, koska se tuntuu kiusalliselta. Vellon pahassa olossa, koska haluan ottaa uuden nimeni käyttöön mutten uskalla kertoa siitä. En halua luopua tarpeistani pelkuruuteni vuoksi.

Hei

Uuden sukupolineutraalin nimen käyttöönotto on sinulle varmasti yksi elämän käännekohdista. Sen avullahan kerrot itsestäsi ja voit vaikuttaa siihen, että sinua sukupuoliteta nimen perusteella. Uuden nimen käyttöönotto onkin yksi merkittävä askel ulostulossa. Miten sitten tehdä se niin, että se olisi riittävän turvallista. Siinä on kaksi eri tietä joiden väliltä voi rakentaa oman koosteen.

Julkinen tapa on se, että pyytää joko oman luokan tai perusryhmän opettajaa (jos on koulussa tai opiskelee) tai osaston esimiestä (jos on töissä) tai valmentajaa (jos jokin urheilu ja sen parissa olevat ihmiset ovat tärkeitä) kertomaan että yhdellä ryhmän jäsenistä on nyt uusi nimi, jonka hän tuntee omakseen ja kaikkien on hyvä kunnioittaa sitä. Sitten hän joko pyytää kyseistä ihmistä itse kertomaan sen tai kertoo sen hänen puolestaan. Jos on mukana jossain nettiyhteisössä niin siinähän uuden nimen ilmoittaminen käy nopeasti. Silloin tietysti jännittää, että miten ryhmän jäsenet reagoivat.

Yksityinen tapa on se, että kertoo nimenmuutoksesta ensin omalle lähipiirille, jonka kannustaviin reaktioihin voi luottaa. Heidän seurassaan voi totuttautua uuden nimen voimauttavaan vaikutukseen ja sen jälkeen voikin kertoa uudesta nimestä aina askel kerrallaan uusissa yhteyksissä. Silloin on jo oma ”tukiryhmä” ja uuden nimen tuoma kasvanut itseluottamus turvana.

Yksi haasteellinen tilanne monilla on oma perhe. Osalla perheenjäsenistä, etenkin vanhemmista, on asenteellisia vaikeuksia hyväksyä uutta nimeä. He voivat ajatella, kun lapselle on kerran annettu nimi, niin on loukkaus vanhempaa kohtaan mennä sitä muuttamaan. Joillakin siihen voi liittyä myös uskonnolliset syyt, onhan nimi annettu ristiäisten yhteydessä. Toki silloin voi sanoa vanhemmalle, että voidaanhan pyytää pappia rukoilemaan uuden nimen siunaamiseksi. Osalla taas vastustus liittyy siihen, että heille syntymässä annetun sukupuolen kyseenalaistaminen ylipäänsä herättää voimakkaan torjunnan joka vaikeuttaa asian yhteistä käsittelyä. Silloin tarvitaan muita läheisiä, joiden parissa voi olla turvallisesti oma itsensä. Osalla vanhemmista taas vaikeudet uuden nimen suhteen ovat enemmän käytännöllisiä. On hankalaa luopua nimestä, johon on jo niin tottunut vuosien varrella. Siksi vanhempien kohdalla kannattaa olla armollisia, jos heitä aika-ajoin tulee suusta se vanha heille hyvin tutuksi käynyt nimi. Sen ei tarvitse merkitä sukupuolittamisen jatkamista vaan nimimuistin automaattisuutta.

Juha Kilpiä on nimennyt hyvin kirjan, jossa on mukana sukupuoli-identiteettiään käsitelleen ryhmän jäsenten omakohtaisia kokemuksia. Kirjan nimi on: Nimestä minut tunnet. Sen voi tilata 10 € hintaan osoitteesta: aktuaali.fi/nimesta-minut-tunnet-kirja/. Suosittelen!

Sinuiksi palvelun on laatinut oppaan Sinuiksi tulemisesta – turvallisen ulostulon opas. Sen voi ladata osoitteesta: http://static.sinuiksi.fi/files/Sinuiksi_tuleminen-ulostulo-opas-2016.pdf

Turvallisia omalla nimellä ulostuloja toivottaen

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys