Selaa kysymyksiä

Suuntautuminen

Hei. Olen 14v tyttö ja mietin koko ajan, että olenko lesbo. Jos kaverini tätä kysyvät kiellän sen heti ja sanon tykkääväni pojista...
Mutta minusta tuntuu että se ei ole totta...
Kerroin tästä siskolleni ja hän sanoo että on okei asian kanssa mutta tämä saattaa olla ohi menevä juttu..
En tiedä yhtään mitä ajatella ja tunnen olevani eksynyt...
En voisi kyllä ainakaan kertoa kavereilleni sillä lesbot ja transut sut muut ovat erikoinen tapaus heille ja he eivät varmaan ihan hyväksy tätä.. mitä teen?

Hei!

Pohdit omaa seksuaalista suuntautumistasi. Sinulla on ilmeisesti ollut havaintoja omista tuntemuksistasi, joista mieleesi on tullut että ehkäpä koet vetoa enemmän tyttöihin kuin poikiin. Se huolestuttaa sinua koska arvelet että kaverisi eivät sen jälkeen oikein hyväksyisi sinua. Olet uskaltautunut puhumaan asiasta siskollesi ja hän otti sen aika rauhallisesti, asia olisi hänelle OK ja samalla hän sanoi, että kyse voi olla myös ohimenevästä jutusta.

Se että tyttö kokee vetoa tyttöjä kohtaan, on aivan yhtä hieno asia kuin se että tyttö kokee vetoa poikia kohtaan. Kummassakin on kyse myönteisistä tunteista, joiden varaan voi rakentaa rakastavia suhteita. Se, että jotkut pitävät lesboja ja ”transuja” erikoisina tapauksina, on tosi surullista, sillä sellainen ajattelu ei lainkaan kunnioita toisen tunteita. Useimmilla niistä, jotka ovat ajatelleet, että lesbous on erikoinen juttu, tämä ajattelu muuttuu, kun he saavat tietää että esim. paras kaveri onkin lesbo. Kun asia tulee riittävän lähelle, moni tajuaa että ei se taidakaan olla niin kovin erikoinen asia.

Sinulla ei ole mitään hävettävää siinä, jos ja kun huomaat ihastuvasi toiseen tyttöön. Uskalla olla siitä onnellinen. Ihastumisen kertominen toiselle tietysti jännittää, kun ei tiedä miten toinen siihen suhtautuu. Voihan käy niin, että ihastuminen ei ole molemminpuolista. Mutta niinhän käy usein myös silloin kun ihastuksen kohde on toista sukupuolta. Nuorena ihastumiset ovatkin usein aluksi yksipuolisia, kunnes löytää sen ihmisen, jonka kanssa ne ovat molemminpuolisia. Silloin kun tyttö ihastuu tyttöön tai poika poikaan, niin siitä toiselle kertominen jännittää tavallista enemmän. Tämä liittyy siihen, että edelleenkin myös nuorten keskuudessa on niitä ennakkoluuloisia, joiden mielestä on jotenkin erikoista ihastua samaa sukupuolta olevaan. Tuo tyhmä asennoituminen heidän taholtaan ei auta ketään vaan tekee monien elämän hankalaksi aivan turhan takia. Tässä olisi mm. opettajilla vielä paljon tekemistä, että nuo tyhmät ennakkoluulot saataisiin katoamaan.

Siskosi sanoi, että veto samaa sukupuolta oleviin voi olla ohimenevä vaihe. Siinä hän on oikeassa. Joillakin taas veto toiseen sukupuoleen voi olla ohimenevä vaihe. Ihmisen seksuaalinen suuntautuminen on hyvin yksilöllinen asia. Joillakin on pienestä lähtien ollut jonkinlaista vetoa enemmän samaa sukupuolta olevia kohtaan ja toisilla, ehkäpä enemmistöllä, taas toista sukupuolta olevia kohtaan. Murrosiän paikkeilla, kun sukupuolihormonien vaikutus kasvaa, siinä voi tapahtua heilahtelua puoleen jos toiseenkin. Monilla kiinnostuksen kohde vähitellen vakiintuu enemmän jompaankumpaan sukupuoleen, osalle taas kohteen sukupuolella ei ole merkitystä vaan he kokevat vetoa joihinkin yksilöihin riippumatta heidän sukupuolestaan (jolloin kyse on bi- ja panseksuaalisuudesta). Suuntautumisessa voi tapahtua kuitenkin muutoksia vielä aikuisiässä, naisten keskuudessa ehkä useammin kuin miesten.

Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa mikä sinun suuntautumisesi tulee olemaan. Sinulle se varmistuu aikanaa. Jos olet kokenut vetoa tyttöihin jo pidempään, niin ehkäpä se on silloin pysyvämpää, mutta jos olet kokenut aiemmin vetoa poikiin ja nyt tyttöihin niin silloin voi olla, että kiinnostus poikiin voi palata. Mutta varmuudella kukaan ulkopuolinen ei tätä voi tietää. Sen tulisikin olla toisarvoinen asia, kokeeko vetoa omaa tai toista sukupuolta olevaa kohtaan. Paljon tärkeämpää on se, että kullakin on oikeus ihastua ja rakastua juuri siihen ihmiseen, johon tuntee vetoa ja jonka lähellä on hyvä olla.

On hyvä, että olet voinut jutella asiasta siskosi kanssa. Toivottavasti voit myös kertoa hänelle mahdollisista ihastuksistasi. Se on merkittävä osa kasvua, että voi jollekin kertoa omista tunteistaan ja ihastuksistaan sekä niissä mahdollisesti tapahtuvista pettymyksistäkin. Voisiko myös kavereittesi joukosta löytyä joku, johon voit oikeasti luottaa ja joka ei ole koskaan puhunut toisista pahaa? Voisikohan hänelle joskus kertoa myös tästä puolesta elämääsi? Sinun ei tarvitse käyttää sanaa lesbo, jos et koe sitä omaksesi tai vierastat sen käyttöä. Asioista voi kertoa myös ilman ”leimoja” kertomalla siitä keihin on ihastunut. Silloin se on ehkä enemmän elämän makuista. Sitten kun olet löytänyt ihmisen, jonka kanssa alat seurustelemaan, niin olisi hyvä, että voisit kertoa siitä jossain vaiheessa myös vanhemmillesi. Jos seurustelukumppani on toinen tyttö, niin kertominen varmaankin jännittää. Jos vanhempasi ovat ennakkoluuloisia niin voisi olla hyvä, että sitä ennen asiasta tietää joku fiksu aikuinen, joka voisi olla tukenasi, jos vanhemmat reagoivat tyhmästi.

Sinuiksi sivustolta löytyy Turvallisen ulostulon opas. Siitä voit löytää vinkkejä omaan elämääsi. Sen voi ladata pdf-tiedostona puhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen osoitteesta:
http://static.sinuiksi.fi/files/Sinuiksi_tuleminen-ulostulo-opas-2016.pdf.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys