Selaa kysymyksiä

Kuka, mikä, häh?

En tiiä enään kuka oon. Oon 12-vuotias, biologisesti tyttö. KUITENKIN kun mua katsoo kauempaa, ajattelee;
"Ai tosha on iha perus poika", oon poika tytön kehossa. Ja tietenkään asia ei ole tarpeeksi perseestä ilman tätä seikkaa: Rakastan meikkaamista, kukkapantoja, hameita jne.

Joinain päivinä istun meidän luokan tyttöjen kanssa kikattamassa, toisena päivänä pyöräilen kaupungilla iskemässä tyttöjä poikien kanssa. Useimmiten saan iskettyä naisia, mutten ns. 'tyttöpäivinä' saa iskettyä ketään poikaa. Olen pan, sen verran tiedän.

Mun ulkonäöstä:
Mul on poikamaiset, pyöreät kasvot. A-kupin rinnat, joka helpottaa poikapäivinä, kun taas tyttöpäivinä itken aamusin niiden pienuutta. Oon suht harteikas. Oon noin 160cm pitkä.
Välillä tuntuu, et ihmiset pitää enemmän musta poikana. Useimmat mun kavereista tietää tästä, samoin mun äidit. (Äiti on sateenkaari!<3)
Haluun vaan tietää, kuka mä oon, mikä mun sukupuoli on? Help!!

Hei!

Olet ihmeissäsi siitä, mikä sinun sukupuolesi on. Olet huomannut, että sinulla on välillä ’tyttöpäiviä’, jolloin rakastat meikkaamista, hameita ja kikattelet tyttöjen kanssa, ja välillä ´poikapäiviä´, jolloin pyöräilet poikien kanssa iskemässä tyttöjä. Ulkoisesti menet läpi poikana, vaikka syntymässä sinut on määritelty tytöksi, ja poikana sinulla on parempi flaksi tyttöjen silmissä kuin tyttönä poikien silmissä. Poikana rintojesi koko on OK ja tyttönä taas koet ne liian pieniksi.

On todella harmi, että ihmisen jaottelu sukupuolen mukaan on niin kaksijakoista, niin että ihmisen pitäisi olla joko tyttö tai poika, nainen tai mies. Tosiasiassa sukupuoli on monikerroksinen, jossain määrin joustava ja ei-selvärajainen piirre ihmisessä ja sen määrittely on kulttuurisidonnaista. Hyvin moni ihminen voi tunnistaa itsessään sekä maskuliinisina että feminiinisinä pidettyjä piirteitä. On myös ihmisiä, joista ei tunnu luontevalta samaistua kumpaankaan sukupuoleen kuuluvaksi.

Kun olet 12-vuotias, niin kehossasi voi tapahtua lähivuosina vielä isojakin muutoksia mm. rintojesi osalta. Myös kasvojesi piirteet voivat jossain määrin muuttua. Samoin muutoksia voi tapahtua myös siinä mistä pidät ja mistä et. Tällä en tarkoita sitä että sinun pitäisi nyt jäädä ”odottamaan” mikä sinusta tulee isompana vaan sitä, että ehdoton itsensä lokeroiminen pysyväisluonteisesti johonkin tiettyyn sukupuolikategoriaan ei ole välttämättä viisasta. Se sijaan voisit antaa itsellesi luvan olla juuri SINÄ, sellaisena kuin mitä olet, niin että nauttisit sekä ´tyttöpäivistä´ että ´poikapäivistä´ tarvitsematta selittää itselle tai muille omaa `todellista´ sukupuoltasi. Voit toistaiseksi käyttää vaikkapa sanoja ’tyttöpoika’, ´poikatyttö’, ’muu’, ’sukupuolijoustava’ tai jotain muuta sanaa, joka kuvaa sinua parhaiten. Sitten vähitellen sinulle itsellesi voi tarkentua se määrittely ja sana, joka parhaiten kuvaa sinua. Sekään ei ole lopullinen totuus sinusta, koska olemme paljon enemmän kuin mitä sanat ja määrittelyt koskaan voivat tavoittaa. Arvelen, että sinusta pidetään juuri sellaisena kuin mitä olet eri puolinesi eikä sinun tarvitse ’sensuroida’ itsestäsi jotain piirrettä, joka ei ole vahingollinen itselle tai muille. Anna itsesi kukoistaa!

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys